Najdi forum

Dobila sem vrečko semena , na kateri piše , da je to”visok špargljev fižol”. Na internetu sem našla drugo ime , to je “dolga vinja”. Če ima kdo izkušnje s to rastlina, bi želela , da jih posreduje. Zanima me vse v zvezi s to rastlino, tudi uporaba.
Hvala.

Pred leti sem jo posadila na vrt, drobni fižolčki niso vsi vzklili, zrasle so rastlinice kot en “švoh” fižol. Tudi plodov je bilo malo, le za probat, kakega pol metra dolgi stroki skoraj brez okusa, ki so se v enolončnici zelo hitro skuhali (morda 5 minut), narezani na koščke.
Precej brez veze se mi je zdelo.
Miranda

Mi jo pa že kakšna 3-4 leta sadimo. Vedno vzklije in vedno je dovolj pridelka. Če imaš rada mlad fižol, ti bo všeč. Odlična je v zelenjavni juhi…ni je potrebno dolgo kuhati, dodam jo tudi k rižoti, pa h kakšni zelenjavni omakci ….mi jo imamo zelo radi. Za te jedi zadostujejo kakšne štiri dolge vnije, ki jih narežem na približno 3-4 cm.Ponavadi jo v jedeh kombiniram s korenčkom.
Fino je da jo poješ sproti ali sproti zmrzuješ (je prirna za zmrzovanje), proti koncu pa se rada oleseni…kot se ponavadi fižol.

Poskusi, morda ti bo pa všeč…

Nola hvala! Pa še nekaj me zanima: ali uporablate navadne prekle kot za fižol , ali pa jo spustite na ograjo , ali kaj podobnega?

Uporabljamo kar prekle kot za fižol. Nekateri upobljajo za rast fižola tudi vrvi (tako kot npr. za hmelj). Karkoli od tega boš uporabila je ok, ker je to pravzaprav fižol, ki se spenja.

Pozdravljene,

tudi jaz sem prvič nabavila seme tega fižolčka, pa na vrečki piše, da ga ne sejemo na prosto, ampak v lončke, nato pa presadimo v gredo. Kako je s tem ali pa vseeno počakam do 1. maja, da se dolenjska zemlja malce osuši in ogreje, in kar posadimo v gredo? lp,

New Report

Close