Najdi forum

dokumenti za gradnjo hiše

Ja jaz imam samo PGD, dobil sem gradbeno dovoljenje in to je to. Zidam brez PZI, čeprav vem, da sem v prekršku, samo važno je, da imaš GD, PZI bom dal delati, če pride inšpekcija.

Idejno zasnovo naredim zelo poceni…odvisno od želje kupca…se pa giblje od 300€ pa do 500€.

lp…Boris (040/416-202 begin_of_the_skype_highlighting              040/416-202      end_of_the_skype_highlighting)

Glede na to, da delaš za 1/4 cene, naj bi bila torej normalna cena 2.000 €ur za idejno zasnovo?….šaljivec….si skoraj bolj plačan kot zdravniki na dežuranju….hahaha

idejni projekt po dogovoru…projekt arhitekture sem pa napisal za cca. 400 – 500€…se pravi 1/4 cene arhitekta…morte vedt, da ni to en tloris ampak pride na koncu do celega fascikla načrtov, ki jih moram vrisati preko AutoCAD programa, kar ti pa vzame kakšen mesec do dva. V biroju sicer traja cel projekt PGD cca. en mesec do dva in stane okoli 2000 – 2500€ – se pravi arhitektura, uvodne strani, detajli itd…je pa res, da v biroju ne dela samo en tehnik oz. arhitekt.
Če ne veš kako to zgleda lahko tudi pošljem kakšen primer po mailu, da si stranko lahko pregleda oz. se prepriča kakšni načrti so to…

Za 1/4 cene je bila mišljena arhitektira – se pravi namesto 2000€ – 2500€ okoli 400€ – 500€

Idejni projekt je pa čisto razred zase.

Kogar zanima lahko piše na: [email protected]

lp

Precej boš še moral študirat, ker pišeš bedarije…enkrat je cel PGD 2,000 drugič samo arhitektura,…

Enkrat govoriš o idejni zasnovi, drugiš o idejnem projektu…saj razumem da bi malo rad zaslužil, vendar se spusti na zemljo…

Pozdravljeni vsi, ki berete ta forum…

Čeprav me kar dvigne, ko berem o projektih. Tukaj se govori o projektih kar na splošno… Ampak projektov je več vrst in samo nepoznavalec posplošuje in meče vse v en koš.

PGD projekt vsebuje: Vodilno mapo s soglasji, načrt arhitekture v merilu 1:100, lahko tudi 1:50 (vendar ni potrebno) in izjavo statika, da je objekt protipotresno varno ZASNOVAN.
Cene se zelo zelo razlikujejo glede na biroje. Za PGD lahko odšteješ velike denarce, realna cena pa je tam okrog 3000Eur+ DDV. (1200,00 VM, 1600,00-2000,00 ARH in 200,00 Izjava statika). V arhitekturi je zajeta idejna zasnova, ki je potrebna za pridobitev projektnih pogojev. V kolikor se idejna zasnova prinese projektantu od drugod, jo je možno odšteti, vendar opozarjam, da to ni en list papirja, ki ga skopirate iz kataloga tipskih načrtov.
PGD projekt je projekt s katerim se na pristojni UE zaprosi za izračun komunalnega prispevka in izdajo gradbenega dovoljenja. V ceno PGD projekta ponavadi niso všteti stroški soglasij in geodetskega posnetka, ali dodatnih potrebnih študij (osončenje, geomehanska poročila…). V kolikor projektant všteje te variabilne stroške, cena zagotovo ni takšna.

PZI projekt pa je projekt, ki ga potrebuje izvajalec za izvedbo gradnje. Vsebuje podrobnejše načrte arhitekture (tu je potem potrebno večje merilo), izračun statike in armaturne načrte, načrte inštalacij (elektro in strojne inštalacije), popis gradbenih in obrtniških del, projekt elektro, vodovodnega in kanalizacijskega priključka in še kaj se najde. Ceno PZI projekta je v štartu težko določiti, ker jo pogojujejo soglasja in projektivni pogoji, zato se navadno določa po pridobitvi gradbenega dovoljenja, ali pa se v ponudbi določi, kaj je ovrednoteno in kaj v ceno ni vključeno….

SurFIN je napisal da idejno zasnovo naredi za 300-500Eur… v prvi izjavi… Cel projekt arhitekture pa za 1/4 cene 400-500 Eur, če sem prav razumela…

Je pa to res veliko dela, predvsem pa veliko usklajevanja s stranko. lepo bi bilo da bi se dvakrat usedli skupaj, pa bi bilo narejeno. Ponavadi je treba najprej poštudirati stranko kaj želi, ji predlagati vsaj dve varianti, da začutiš kaj hoče in potem še vsaj dvakrat da doteraš… kje je pa potem še obdelava in vodenje postopka in usklajevanje z zakoni…

Se opravičujem, če sem zdaj jaz posplošila in vse vrgla v en koš, ampak me res zmoti mnenje o tem koliko projektanti zaslužimo… če sem čisto odkrita… včasih skoraj nič, če bi preračunali uro… takrat nas “včasih nesejo tudi čistilke”. vsaj tiste ki delamo po konkurenčnih cenah in skušamo ustreči stranki… Če za povprečno plačo cca 1000Eur potrebuješ realnih 1500Eur, se potem vse ve… Če pa hočeš kvalitetno izdelati projekt arhitekture in voditi postopek izdelave PGD-ja tudi z usklajevanjem in izdelavo vodilne mape, pa potrebuješ več kot 176 ur… Izračunajte sami…

Pa brez zamere, če sem koga prizadela ali užalila…

lep pozdrav,
j_anka

j_anka, morda samo mali dodatek za bodoče investitorje : PZI-ji se običajno izdelajo posamezno.
PZI Gradbenih konstrukcij , pa mora biti prisoten na gradbišču ob začetku gradnje-izkopa. Z ostalima , Strojne in Elektro instalacije si lahko naročite/izdelate mali kasneje.
Težava nastoti ob neusklajenosti Strojnega – Elektro PZI-ja z arhitekturo – Gradbenimi konstrukcijami.
Se strinnjam z j_anko, da je primerno narediti vse tri na enkrat in da so usklajeni. Cena za posamezne : 1——>k dalje………………..
Res, cena statike za 400€ (600€ z načrti) je mizerna! Kako lahko sploh kaj zaslužiš?? Kje so še načrti armature in izvleček;……………

LP

Zdravo,

Zanima me če mi kdo svetuje kakšen pameten projektni biro v Mariboru ali bližini.

j_anka – zelo pohvalno in dobra obrazložitev, čeprav me zanima še nekaj, ali je možno dorečt % vrednost PZI glede na PGD. Ali PZI stane 50% vrednosti PGD ali podobno.

poleg tega še eno vprašanje. Kako se plačuje komunalni prispevek. Ali se plača, če gre porušitev starega objekta in izgradnjo novega objekta enakih dimenzij ?

Ali se komunalni prispevek plača samo pri novogradnji ?

lp

se strinjam z vsem napisanim, grezilo… hotela sem se samo dvignit, ker me pisanje kar tja v tri dni res razp****. projektanti, razen eminentnežev v naši prestolnici, po večini bolj ko ne životarimo. sploh ker se nas recesija najprej in najbolj dotakne…

hotela sem napisat samo na splošno, razliko med projekti, pa sem se hitro preveč razpisala…

če sem jaz na mestu investitorja, si dam izdelat kvaliteten pgd projekt in nadaljujem z pzi-jem… na kratki rok plačam, na dolgi rok pa prihranim več kot strošek projekta… da ne govorimo o tem koliko ti prihrani dober nadzorni… ki je tudi vsem malim investitorjem čist odvečen strošek…

hvala za podporo… še dobro da tale forum ne berejo samo… ta pametni…

lp, j.

Ali je možno dorečt % vrednost PZI glede na PGD. Ali PZI stane 50% vrednosti PGD ali podobno:
Težko… ker so za PZI potrebni zelo specifični podatki: podatki o priključkih (vodovodni, kanalizacija, elektropriključek), ki so po večini razvidni šele iz soglasij, se pravi da jih recimo ob podpisu pogodbe za ozdelavo PGD-ja še ne vemo…

Kako se plačuje komunalni prispevek. Ali se plača, če gre porušitev starega objekta in izgradnjo novega objekta enakih dimenzij ?
V primeru nadomestne gradnje, se komunalni prispevek plačuje samo za razliko v kvadraturi (v primeru, da je novi objekt večje kvadrature). Višina komunalnega prispevka se odmeri na podlagi komunalne opremljenosti parcele. Zato je v mestih komunalni prispevek vedno precej višji, kot kje na vasi, kjer imaš na parceli mogoče vodovod in elektriko, ne pa tudi kanalizacijskega omrežja, javne razsvetljave, razvod kabelske tv ipd…

Ali se komunalni prispevek plača samo pri novogradnji ?
Tega pa ne bi vedela natančno. Po moji logiki da, vendar je možno da se tudi pri spremembi namembnosti kaj odmeri… To je bolj vprašanje za upravne enote, oziroma občine…

Jaz sem samo projektant. Res pa je da to delam že 20 let in kar vem, vem iz lastnih izkušenj.

lp, J_anka

ps. zakaj potrebujete projektanta v okolici maribora? smo tudi tisti iz okolice prestolnice kar precej fleksibilni. sploh pa projektiranje in komunikacija s strankami v dobi interneta ni več problem…

J_anka, ne drži napisano glede imenitnežev v prestolnici, podobno je v mestih v SLo to kar običaj!! Celje ni izjema.
Da še dodam nekaj glde odločitve izdelave PZIJ-ev : PZI Gradbenih konstrukcij , v večini primerov, ostane “skoraj” nespremenjen.
Se spremeni , pri klasičnih zidanih hišah, kakšna stena ali predelna stena, morda se okno prestavi za kakšen “cm”,……Tu se lahko to naredi, a pri montažni ne!
Kar se tiče PZI-jev Strojnih in Elektro instalacij : Tu se investitorji kasneje odločajo na kakšen način se bodo ogrevali.
Spet: Pri zidanih je to stalnica in mogoče doseči spremembe, pri montažnih ne ali skoraj mlo mogoče!! Zato investitorju ,v dogovoru s projektantom, predlagam da se najprej dogovorijo o filozofiji hiše šele nato se gre v akcijo za izvedbo ogrevanja.
Se naredi, da je v začetku investitor odločen narediti pasivno hišo in s tem tudi zaključi vse debate okoli izbire / načina ogrevanja.
J_anka, , da ne bo hude krvi, pišem to iz izkušenj na terenu (nadzornik) , vendar se veliko težav pojavi, ker projektanti ne povedo kako in kaj je potrebno za investitorja imeti.
-Primer: projketant trdi, da ni potrebno imeti PZI-ja Gradbenih konstrukcij.
– Nima v ponudbi Projktantski nadzor, ga pokličem , povem kaj ne štima v projektu,( ali arhitektura alim statika), prosim za komentar mi odgovori : To (komentiranje) ni predmet ponudbe in se dodatno zaračuna!!
-Investitorju reče, da lahko kar sam spremeni smer (sleme) strehe.
-Se ugotovi, da je zidana stena v projektu in Teh. poročilu zapisana/kotirana “20cm“!!
-Pomanjklivo izdelan popis del in količin.
To so napake, ki se ugotovijo in potem , ko projektant noče slišati nič o popravi ali pomoči pride na plan, da ste/smo zidarji sami šal……..! Težko je v takšnih primerih primerno zadovoljiti investotorja z pomirjevalnim odgovorom.
Komunalc se plača pri “čisti” novogradnji; pri novogradnji,kjer se najprej stara poruši in nato zgradi nova , pa kot si že ugotovia/zapisala, samo za razliko v “m2” med staro in movo hišo; v primeru povečanja kvadrature nove hiše.
Res, doba interneta kar pomaga pri komuniciranju; ste ali so pa projektanti v prestolnici dražji kot nekateri na podeželju. So tudi na podeželju izjema; mi je vaš (LJ) kolega dejal : No vidiš, to so vaški posebneži!!
Danny, v starih komentarjih sem napisal nekaj PB ki so primerni.
NI hudič, da še povprašaš tudi “J_anko” in ji pošlješ povpraševanje!! Tudi v primeru sodelovanja in kakšnem vprašanju bomo tu primerno komentirali.

LP

Danny,(da nadakljujen od J_anke): sem podobno zadevo danes komentiral pri znancu : Cena PZI-ja Gradbenih konstrukcij , pa tudi ostalih , je odvisna od samega tipa tvoje hiše.
V kolikor v PB naročiš oz. se odločiš za tipski projekt, ti bodo naredili “copy paste” PZI. Cena le tega bo nekje 1600€+ddv oz. tu okoli , prej še kaj zraven.
V kolikor se odločiš za netipski projekt, bo cena sigurno višja! Tu je potrebno na novo vse narediti; tu ni “copy paste” statika ; tu niso armaturni načrti copirani; …..
Danny, v kolikor boš barantal -:))))

LP

lep večer vsem,

Zakaj Maribor, namreč zato, ker sklepam, da je lažje kakšne dokumete urediti na upravni enoti, ki že sodeluje projektant z njimi in se pozna z določenimi ljudmi…

Čisto konkretno, če pa smo že pri tem, gradim poslovni prostor v izmeri ca. 300 m2, na kateri že stoji objekt, vendar ga bi porušil, ker ne ustreza mojim željam. Kot pa za poslovni objekt, gre za povsem enostaven objekt v arhitekturnem smislu namreč. Poleg tega pa se še hkrati ohranja objekt v izmeri 200 m2, kateremu se samo spremeni namembnost oz. bo služil samo za skladišče.

Če mi mogoče, lahko kdo namigne s kakšno ceno ali pa ponudbo, vsekakor dobrodošel in v upanju tudi kakšnega sodelovanja.

lp

danny…

težko je kr neki na pamet napisat. sploh ker je stavba enostavna v smislu arhitekture, verjetno razporeditve prostorov. dimenzije ne povejo veliko. če je to tlorisna dimenzija, je to že kar objekt, ki potrebuje določeno statično zasnovo…
poleg tega, so poslovni prostori kategorizirani kot zahtevnejši objekti. potrebuješ požarni elaborat, elaborat varstva pred hrupom, eventuelno tehnologijo… ti sodelavci so kar dragi… vsaj tiu okoli mene so sami zlatarji…

mislim pa, ne me zdaj prijet za besedo, ker to je res na pamet, da bi moral priti skozi z 8-10.000 euri… res na pamet… za projekte…

ostalo pa samo po ponudbi…

lp, janka

ps. včasih je še huje, če na upravni enoti koga poznaš…

Danny ,eto , z “J_anko” se že lahko dogoriš za ponudbo;
pošlji mi na ZS mail, ti bom še jaz posredoval kakšen PB s katerim je imel investitor, in tudi sam, dobro izkušnjo.
Kar pomeni, Danny, da ni najcenejši , je pa kvaliteten in (se da pogovorit) komunikativen.

LP

Pozdrav!
Danny- rekel bi da bi te prišlo IDP+PGD cca 8000€ neto. To bi bilo “poceni”.

Prosim za eno informacijo, ali se komunalni prispevek zaračunava na kompletno kvadraturo novogradnje ali na tlorisno kvadraturo oz ali na bivalno površino?

popipapi , najprej poglej kako je zapisano v dokumentih dotične občine; ne UE.
Običajno je kombinacija kvadrature hiše in parcele.

Lp

Sem prebral nekaj odgovorov in moram dodati še tole:

Soliden PGD je okoli 6000 EUR (s statiko PZI!) (z davkom) Ob naročilu PGD določite ceno tudi za PZI načrte, da ne boste šokirani po že plačanih PGD načrtih!!!

PZI načrti za elektro in strojne inštalacije so sicer obvezni, ampak tega nihče ne preverja!
Jih ne rabite – to vam bo rekla večina “dobrih” izvajalcev, en mi je ponujal, da mi sam izdela PZI načrt !?.
Tudi ceneni arhitekti in t.i. “arhitekti” so enakega mnenja. Če ni načrta, ne veš koliko materiala gre v hišo, ničesar nimaš, da bi “držal” izvajalca. Ta na koncu zasluži precej več, ker ni popisa. Tako gre ves pri PZI privarčevan denar, pa še kaj zraven.

Ne zanašajte se na gradbeni nadzor. Je gradbenik in ga inštalacije prav nič ne zanimajo!
Pomembno: Izvajalec ne sme poskrbeti za gradbeni nadzor! Najbrž vas bosta obrala!

Zaradi montažne hiše smo bili “prisiljeni”, da naročimo vse načrte. In ni nam žal! 1000 EUR so bile strojne inštalacije, elektro 720 EUR, pa še priključki (te tako ali tako moraš imeti) po 360 elektrika, 240 vodovod. Precejšni nepotrebni (?) stroški!

Pred sestanki s projektanti sploh nismo razmišljali o tem kaj hočemo, že stene, vrata, okna so dale za misliti.

Najprej načrt za strojne inštalacije (toplotna črpalka, rekuperacija, termostati, deževnica, … kaj res potrebuješ, kakšni bodo stroški!, potem pa še elektrika (luči, stikala, kje kaj prižigat, alarm, boli glava, kaj vse lahko narediš, za koliko denarja, …, ti odpre oči). Smo imeli kar nekaj ur sestankov, potem še dopisovanja in potrjevanja. Določili smo razpored kuhinje!

Zdaj smo v hiši, HURA! Zadovoljni. Če bi naredili še eno, bi jo na enak način, mogoče s kakšno spremembo 🙂 Letos urejamo vrt.

Upoštevajte še to, da boste v hiši živeli vi in vaši otroci. Malo povprašajte naokoli kakšne izkušnje imajo vaši prijatelji, znanci. Potem zberite več ponudb.

Pa čim večkrat se zasukajte v vaši hiši, ko je še vse na papirju. V mislih odprite vsa vrata, preverite postelje, kaj vas bi motilo, feng šui, … Pomislite na stroške in varnost, pa še kaj bo okoli hiše (uta, nadstrešek, kamin, žar, …).

LP, B

B,morda samo dodatek na tvoj komentar o nadzoru : Ne zanašajte se na gradbeni nadzor. Je gradbenik in ga inštalacije prav nič ne zanimajo! To je komentar tipičnega investitorja,ki se mu zdi nadzor nepomemben.
V kolikor nimaš PZI-ja Strojnih in Elektro instalacij ne moreš vedeti o tem kaj veliko! Nismo samo gradbeniki,ampak so investitorji tisti ki jih zanima najcenejši izvajalec nadzora; tudi da je samo zakonasko zadovoljeno na tabli napisan!! Imam s tem kar nekaj izkušenj.
To ti odgovarjam iz terena/izkušenj.
Še kako pomembno je pravilno narediti preboje za KCM razvod ; posebej še za montažno izdelano hišo. Če pa investitor vzame nadzornika za ” tako-tako” pa je kriv investitor za te neumnosti. To povem vsakemu investitorju, v oči, da ni kasneje zamere, pa tudi če se nato odloči za drugega.

LP

New Report

Close