dokumenti za gradnjo hiše
imeti moraš idejno zasnovo (1000e) PGD-projekt za gradbeno dovoljenje (3500e) plačaš komunalni prispevek ki je odvisen od občine (cene niso nizke…..) plačaš takso za gradbeno (210e-v mojem primeru)imeti moraš projektanta urbanista ki poskrbi za urbanistični del in pridobi vsa potrebna soglasja (cca 1500e-to je odvisno katera firma ti dela papirje, nekje ti vse uredijo v sklopu PGD). Pa še kakšni stroški se najdejo-to kar sem napisala so neizogibni stroški in varirajo v višino odvisno od tvojih želja in hiše (če imaš še posebej arhitekta za načrte…)
midva imava montažno hišo, tako da del papirologije prevzame firma ki dela hišo (PGD in PZI ter idejna zasnova). seveda preden začneš gradit so tu še stroški izkopa, gradbenih del, zemeljskih del…..
Tikka nevem kje si ti našla takšne cene? 1000€ za idejno zasnovo? To so te pa pošteno nategnil. Idejno zasnovo naredi študent, ki je plačan 5€ na uro, v parih urah…
Nataška najboljše bo, da poiščeš (internet, telefonski imenik, register podjetij…) čimveč projektivnih birojev v tvoji okolici oz. regiji in se greš pozanimat o cenah projekta. Dogovori se za sestanek in jim postavi čimveč vprašanj, ki te zanimajo, da boš dobila malo občutka o firmi. Po vtisu iz razgovora, ceni in “urejenosti” podjetja se odloči za najboljšega ponudnika. Lahko tudi izbiraš hišo po katalogu med tipskimi projekti, kar je veliko ceneje (možne so manjše spremembe montažnih sten). Večinoma je rok za izdelavo PGD 1 mesec, ko dobijo vso dokumentacijo (ko se odda idejna zasnova na elektro, vodovod, komunalo…) ampak je vseeno dobro, da ko bo pretekel ta rok, da jim začneš težit, ker potem te bodo dali naprej (parkrat jih pokličeš itd.), če boš tečna.
Glede časa do začetka gradnje je pa odvisno od tega kakšna podjetja izbereš in koliko si aktivna.
Če imaš še kakšna vprašanja pa kar vprašaj.
taka je cena….. in obstajajo še višje cene. Se pa cena idejne zasnove nato odbije od cene PGD-ja, če vzameš projekt pri istem ponudniku montažnih hiš. Kar malo poglej med ponudniki montažnih hiš, vsi imajo opredeljeno idejno zasnovo kot del PGD-ja, ampak jo tudi primerno plačaš in podpišeš pogodbo za izdelavo.
kot rečeno, poznam samo ponudnike montažnih hiš in ne vem kako je z gradnjo klasične hiše.
odvisno na katerem koncu gradiš in če si v ta znesek vštela komunalca?
prednost montažne je med drugim tudi v hitrosti gradnje. Mi smo končali s pridobivanjem papirjev (kar je trajalo slabo leto) naslednji teden bo plata, potem pa čez en mesec pridejo postavit hišo. Računam da bomo preseljeni v roku enega leta od postavitve, če bo šlo vse po planu. Pri zidani so ti roki daljši.
več informacij in debat je tukaj: http://www.podsvojostreho.net/vsebina/
Kaksni dokumenti? Nacrt z vsemi instalacijami okoli 1000 EUR. Ostali papriji po nekaj eurov. Soglasja-moras se poznaimati na svoji upravni enoti (ni sile). Komunalni prispevek je krona in se placa na koncu papirnate vojne. Tu so ogromne razlike med obcinami. Sam sem dal 6300 EUR (5 km iz centra LJ). Na vrhniki je kolega dal 500 EUR, tako da zacutis kaksne so razlike. Cas? Ce sam rihtas paprirje potem bi dejal minimalno 6 mesecev.
Ja cel projekt PGD (vodilna mapa, arhitektura in izjava statika). Pridobili so mi vsa soglasja, ceno pa mi niso nič dvignili na koncu. Projekt je zelo lep, arhitektura pa v merilu 1:50 (eni so mi dali ponudbo, merilo pa je bilo 1:100).
Dobili smo se parkrat, tako da smo uskaldili načrt, nato pa sem dobil projekt in samo na upravno enoto odnesel.
lp