Najdi forum

dokumenti za gradnjo hiše

Pozdravljeni,zanima me koliko stanejo vsi dokumenti za gradnjo hiše in približno koliko časa se čaka da lahko začneš graditi?Lep pozdrav

imeti moraš idejno zasnovo (1000e) PGD-projekt za gradbeno dovoljenje (3500e) plačaš komunalni prispevek ki je odvisen od občine (cene niso nizke…..) plačaš takso za gradbeno (210e-v mojem primeru)imeti moraš projektanta urbanista ki poskrbi za urbanistični del in pridobi vsa potrebna soglasja (cca 1500e-to je odvisno katera firma ti dela papirje, nekje ti vse uredijo v sklopu PGD). Pa še kakšni stroški se najdejo-to kar sem napisala so neizogibni stroški in varirajo v višino odvisno od tvojih želja in hiše (če imaš še posebej arhitekta za načrte…)

midva imava montažno hišo, tako da del papirologije prevzame firma ki dela hišo (PGD in PZI ter idejna zasnova). seveda preden začneš gradit so tu še stroški izkopa, gradbenih del, zemeljskih del…..

Tikka nevem kje si ti našla takšne cene? 1000€ za idejno zasnovo? To so te pa pošteno nategnil. Idejno zasnovo naredi študent, ki je plačan 5€ na uro, v parih urah…

Nataška najboljše bo, da poiščeš (internet, telefonski imenik, register podjetij…) čimveč projektivnih birojev v tvoji okolici oz. regiji in se greš pozanimat o cenah projekta. Dogovori se za sestanek in jim postavi čimveč vprašanj, ki te zanimajo, da boš dobila malo občutka o firmi. Po vtisu iz razgovora, ceni in “urejenosti” podjetja se odloči za najboljšega ponudnika. Lahko tudi izbiraš hišo po katalogu med tipskimi projekti, kar je veliko ceneje (možne so manjše spremembe montažnih sten). Večinoma je rok za izdelavo PGD 1 mesec, ko dobijo vso dokumentacijo (ko se odda idejna zasnova na elektro, vodovod, komunalo…) ampak je vseeno dobro, da ko bo pretekel ta rok, da jim začneš težit, ker potem te bodo dali naprej (parkrat jih pokličeš itd.), če boš tečna.

Glede časa do začetka gradnje je pa odvisno od tega kakšna podjetja izbereš in koliko si aktivna.

Če imaš še kakšna vprašanja pa kar vprašaj.

taka je cena….. in obstajajo še višje cene. Se pa cena idejne zasnove nato odbije od cene PGD-ja, če vzameš projekt pri istem ponudniku montažnih hiš. Kar malo poglej med ponudniki montažnih hiš, vsi imajo opredeljeno idejno zasnovo kot del PGD-ja, ampak jo tudi primerno plačaš in podpišeš pogodbo za izdelavo.

kot rečeno, poznam samo ponudnike montažnih hiš in ne vem kako je z gradnjo klasične hiše.

Obema hvala za odgovore,jaz navijam za montažno,mož pa bi zidal:-)Res pa je da nimam pojma o teh stvareh in vas bom gotovo še kaj vprašala,ker normalno da se mi gre da pridem čim ceneje skozi.Torej računam nekje približno 10.000 samo za papirje,ne?L.p.

odvisno na katerem koncu gradiš in če si v ta znesek vštela komunalca?

prednost montažne je med drugim tudi v hitrosti gradnje. Mi smo končali s pridobivanjem papirjev (kar je trajalo slabo leto) naslednji teden bo plata, potem pa čez en mesec pridejo postavit hišo. Računam da bomo preseljeni v roku enega leta od postavitve, če bo šlo vse po planu. Pri zidani so ti roki daljši.

več informacij in debat je tukaj: http://www.podsvojostreho.net/vsebina/

Nas so papirji stali okoli 11 000 (od tega 2100 za tipski načrt in urbanistična dela, 300 geodetski posnetek, 8000 komunalni prispevek, 230 izdaja gradbenega dovoljenja, ostalo razne takse, overitve soglasij ipd.)

Urejali smo jih kake pol leta, po izdaji gradbenega dovoljenja pa začeli zidati.

Jaz sem naročil pri Projektivnem ateljeju ARS&VITA in me je prišel cel projekt (PGD) z vsemi soglasji cca. 2700€. Geodet je bil 320€, komunalni prispevek pa cca. 2000€. Takse na UE nisem plačal, ker sem mlada družina.
Lep pozdrav!

nataška jaz pa sem za zidano hišo, zelo podobne cene montažni…

Midva sva začela – so nama začeli, zidati hišo lani septembra, v novi hiši smo že od maja letos.

Seveda še nimamo fasade, to bo drugo leto.

kaj vse je vključeno v ceno 2700 eur?

Kaksni dokumenti? Nacrt z vsemi instalacijami okoli 1000 EUR. Ostali papriji po nekaj eurov. Soglasja-moras se poznaimati na svoji upravni enoti (ni sile). Komunalni prispevek je krona in se placa na koncu papirnate vojne. Tu so ogromne razlike med obcinami. Sam sem dal 6300 EUR (5 km iz centra LJ). Na vrhniki je kolega dal 500 EUR, tako da zacutis kaksne so razlike. Cas? Ce sam rihtas paprirje potem bi dejal minimalno 6 mesecev.

Ja cel projekt PGD (vodilna mapa, arhitektura in izjava statika). Pridobili so mi vsa soglasja, ceno pa mi niso nič dvignili na koncu. Projekt je zelo lep, arhitektura pa v merilu 1:50 (eni so mi dali ponudbo, merilo pa je bilo 1:100).
Dobili smo se parkrat, tako da smo uskaldili načrt, nato pa sem dobil projekt in samo na upravno enoto odnesel.
lp

hvala…..kaj pa načrt, je njihov? potem če dobro razumem samo plačaš komunalca in zaprosiš za gradbeno dovoljenje? ostalo naredijo oni?

Ja načrt ni tipski in je po tvojih željah. Tako je, jaz sem samo plačal geodetskega, plačal komunalca in odnesel na upravno enoto. Vse so storili oni.

lp

To mi pa pritisk dvigne. Koliko smo pa eni pametni.!.! Študenti pa vsevedi!
To je razvrednotenje dela in podcenjevanje arhitektov, oblikovalcev…

Zakaj greste k zdravniku, ko ste bolni, pojdite k študentu medicine, da vas pozdravi za pol cene.

Pozdravljen moški 111.
Zanima me od kje so tvojemu kolegu zaračunal tok lepo ceno komunalnega prispevka?
Trenutno brskam in urejam papirje ter vso dokumentacijo za parcelo in gradnjo hiše na vrhniki.
Men so naračunali komunalnega 14 000 eur.

tudi mi smo plačali 7600 eur, s tem da je parcela na vasi in nimamo nobene javne komunalne ureditve…

a imajo oni tipske načrte?
ful mi je poceni glede na to da so delali po tvojih željah

Ne tipskih nimajo. Je pa res, da so poceni (sem vprašal še nekaj birojev in so bli res poceni). Predlagam ti, da jih pokličeš in vprašaš (ker ne vem, če so cene kaj spremenili).

lp

evo sem jih kontaktirala…samo PGD je 2700 nekje…..pol pa pride še PZI ta je pa okol 4000 eur..pol pa že kr lepa cifra pride

New Report

Close