dokumentacija – posvojitev v Makedoniji
Pozdravljeni!
Na CSD-ju so nama lani jeseni že izdali pozitivno psiho-socialno mnenje za posvojitev. Ker so čakalne dobe na otroka v Sloveniji izjemno dolge, sva se odločila za posvojitev v tujini. Razmišljala sva o vsemogočih državah in se zaradi bližine ter bivše skupne države odločila za Makedonijo. Na CSD-ju so nama takoj povedali, da se s tem še niso ukvarjali in nama ne morejo veliko pomagati. Glede na podpisan in ratificiran sporazum o meddržavnih posvojitvah med RS in Makedonijo sva se obrnila tudi na pristojno Ministrstvo, ki naju je vrnilo nazaj na CSD, ki naj nama bi zbral dokumentacijo in jo poslal nazaj njim, oni pa v Makedonijo… Na papirju (zakonu oz.sporazumu) zgleda vse jasno, v resnici pa ni. Ker nihče ne ve katere dekumente ter v kakšni obliki (koliko izvodov, kako prevedene, overjene) moramo pristojnemu organu v Makedoniji dostaviti. Če katera/kateri od vas mogoče ve, kaj potrebujemo za posvojitev iz Makedonije, ga lepo prosim, če mi to sporoči.
Hvala.
Draga kursk!
Midva sva pred dvemi leti posvojila otroka v Makedoniji. Dokumentacija za posvojitev je enaka kot pri nas, mislim, da je edini nov dokument, ki ga pri nas ne potrebuješ v Makedoniji pa potrdilo o končani izobrazbi. Vse te papirje moraš dati prevesti sodnemu prevajalcu in jih poslati na ministrstvo v Makedonijo. Tam tvojo prošnjo pregledajo in jo pošljejo na CSD v Makedoniji. O tem te obvestijo po pošti iz ministrstva. In potem si v čakalni vrsti.
Hvala Pinkapolonka!
Bomva to storila. Še eno vprašanje, ali moraš v Makedoniji dokazovati, da si poročen? Midva namreč nisva, sva že toliko časa skupaj, da se nama zdi ta formalnost nepotrebna. Jo bova pa z veseljem opravila, če bo potrebno. Bi pa rada vedela vnaprej, preden pošljeva dokumente v Makedonijo, da nam jih ne bodo zaradi tega zavračali. Aja, še to: koliko stare dokumente so zahtevali – najini so sedaj stari že dobro leto (takrat sva dajala vlogo na SCD) in me zanima, če morava poslati osvežene.
Hvala in lep vikend!
Ojla!
Ja en izmed dokumentov je tudi poročni list. Torej se morata poročiti :):):)!!!! Ja dokumenti ne smejo biti starejši od 6 mesecev. Torej vse jovo na novo. So pa dokumeti kot je rojstni list, pa poročni list,… možno že dobiti v makedonščini, tako, da ti teh dokumetnov ni potrebno prevajati. Toliko za enkrat, če te še kaj zanima pa le vprašaj!!!
Bay!!
Ojla!
Upam, da sem ti kaj pomagala. Mislim, da imam v službi spravljeno spletno stran ministrstva na kateri si lahko prebereš vse kar od dokumentov potrebuješ. Lahko, da se je od takrat ko sva midva posvojila pa do danes kaj spremenilo predvsem zato, ker so zdaj podpisali sporazum o mednarodnih posvojitvah. Ti pošljem jutri iz službe.
Živjo Maja77!
Joj, preteklo je že kar nekaj časa, ko sem jaz to urejela. Zdaj se je vse spremenilo. Poročni list zdaj dobiš na svoji matični upravni enoti, ko sem še jaz to rabila sem morala na upravno enoto, tam kjer sva se poročila. Ja zdaj vse te papirje dobiš na svoji matični upravni enoti. Poveš za katero državo ga rabiš in ti ga naredijo. Mislim, da lahko dobiš tudi rojstni list, nisem pa več prepričana če tudi potrdilo o državljanstvu. Ne vem boš morala vprašati na upravni enoti.
Če še kaj potrebujeta pa le pišita, ker vem kako izgleda ko nimajo pojma in ti noben ne pomaga!!!!
Bay!!!
Ojla!
Takrat,ko sva midva urejela dokumente za posvojitev še ni bilo potrebno predložiti dokumenta o izobrazbi. Pomojem bi morala diplomo fotokopirati in jo nesti notarju overiti. Jaz bi tako naredila. Lahko pa vprašam eno prijateljico, ki je tudi že oddala prošnjo v Makedonijo kako je to ona naredila. Ti pišem!!!!
Aja, daj prosim povej mi kako to, da sta se odločila za Makedonijo?! Midva se druživa s pari, ki so iz Makedonije posvojili otroka. Nas je že kar nekaj!!!!
Naš seznam:
o rojstni list zakoncev
o poročni list zakoncev
o potrdilo o nekaznovanju in roditeljski pravici
o zdravniško potrdilo
o psihosocialno mnenje csd
o pedagoško mnenje
o dokument o primernosti za posvojitev
o potrdilo o letnem dohodku in zaposlitvi
o fotografije para, hiše, spalnice, otroške sobe, kopalnice, kuhinje in ožjih družinskih članov
o fotokopija potnih listov
o izjava o obvezi
NOTE :
Vsi dokumenti morajo biti overjeni in legalizirani (apostila). Pri legalizaciji je potrebno povedati, da so za Makedonijo.
Vsi dokumenti naj bodo originali in ne starejši od 6 mesecev.
Če ni znano kje se kakšen dokument pridobi lahko jutri to dodam.
Kitty, ja kaj je pa to “pedagoško mnenje”? Za to pa še nikoli nisem slišala. Od CSD imava psihološko in socialno poročilo.
Pikapolonka, za Makedonijo sva se odločila zato, ker je relativno blizu (direktni leti iz Brnika), ker smo nekoč bili v isti državi, kar pomeni, da če se potrudimo, tudi jezikovnih ovir ni prevelikih, ker nama je Makedonija všeč (narava in kultura) in bi otroka rada kdaj peljala npr. na počitnice v deželo, kjer je bil rojen. In še kaj bi lahko naštela.
Hvala, ker mi pomagaš pri tem.
Kursk, midva sva morala za skupno CSD mnenje “dati skozi” tudi pedagoŠKO mnenje. Vidva ne?
Mene pa zanima, ali, (glede na to, da so lahko dokumenti stari največ 6 mesecev) moramo dati na hitro skozi še enkrat vsa mnenja (psihološko, pedagoško), saj sva vse to že dobila v začetku prejšnjega leta?
Kitty, še eno vprašanje zate – kje dobimo izjavo o obvezi (in o kakšni obvezi govorimo)?
Kaj pomeni, da so dokumenti legalizirani?
Hvala vsem, ki nam tukaj pomagate.
Ojoj, zdaj mi pa res ni več nič jasno, saj je polno novih stvari, ki jih navaja Kitty. Zakaj fotografije?! Nama tega ni bilo potrebno priložiti?! Ta je nova. Prilagam vama spletno stran na kateri piše vse kar morata poslati v makedonijo http://www.mtsp.gov.mk/soczastita/uslugi.htm. Bom pa jaz danes res poklicala mojo prijateljico, ki je pred kratkim poslala vlogo, pa vama sporočim kaj je ona poslala dol.
Lep pozdravček!!!!!!
kursk pedagoško mnenje vama napiše pedagog. Ker vsi csd nimajo pedagoga to mnenje pridobite pri mednarodni posvojitve sami. Gre v bistvu za priporočilo pedagoga.
maja v obvezi napišete, da boste otroka prijavili na veleposlaništvu Makedonije in le temu tudi dovolila obisk ter, da jim boste posredovali vse zahtevane informacije o otroku v obdobju po posvojitvi.
Tako nekako. To je ena dodatna garancija tuji državi, ki vam zaupa otroka.
Legalizacija – apostiliranje dokumentov. Dokument se najprej overi pri notarju. S tem postane veljaven v Sloveniji. Na koncu ga nesete še na sodišče in s tem dobi veljavnost v Makedoniji. Seveda je potrebno povedat za katero državo se dokument apostilira.
To so določila haške konvencije.
Fotografije so pa res dodatek. Lahko jih tudi ne pošljete. Mi svetujemo, da se nekaj slik priloži. Tuji državi le ni vseeno kdo posvaja in nekaj malega tudi fotografija pove še posebej kjer je vidno okolje kamor se bo otrok preselil.
No, zdaj sem govorila s prijateljico, ki je pred kratkim poslala vlogo za posvojitev v makedonijo. Poslala je vse papirje enake, kot jih moraš oddati pri nas + potrdilo o izobrazbi. Ni teh papirjev nič ovirila pri notarju ampak je originale prevedla pri sodnemu prevajalcu in jih skupaj z originali poslala na ministrstvo. Po cca. 1 mesecu je dobila pozitiven odgovor, da je njena vloga OK in da je na čakalni vrsti na CSD. Napisano je tudi v katerem CSD (v katerem kraju) se nahaja njena vloga kamor lahko pokliče in se pozanima koliko časa bo približno čakala in kakšna je situacija (koliko otrok imajo,…). Zakaj obvestiti ministrstvo?! To je spet nekaj novega. Sicer pa pri nama je bilo tako, da so naju prej poklicali dol na razgovor, da vidijo kdo sva,…malo te povprašajo,… čez cca. 3 tedne sva šla po otročka. In to je to.
Aja, zdaj ko smo podpisali sporazum moraš dokumente poslati na ministrstvo in jih potem oni pošljejo dol???? Halo?! Upam samo, da se zaradi tega ne bo vse skupaj bolj zavleklo. Jaz bi se vseeno pozanimala, če lahko to na svojo roko naredim in jih sama pošljem in potem tudi sama vse urejam, tako kot sva midva. Bojim se toliko posrednikov, da se nebi potem vse skupaj preveč zavleklo. No, pa vseeno držim pesti močno, močno, močno, da čimprej uredita in gresta čimprej po eno štručko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bay