V Novem tedniku je vsako leto akcija, kjer zberejo nekaj ljudi s prekomerno težo in potem pod budnim očesom strokovnjakov hujšajo, hodijo v fitnes, imajo srečanja. Minil je slab mesec dni, od njihovega začetka hujšanja, “zmagovalec” pa ima kar 14 kg manj, nekateri pa od 7-10. Tam tudi piše, da je tudi hitro hujšanje lahko zdravo, brez posledic, tako da jaz vas, ki se tako branite hitrega hujšanja in ki svetujete počasno hujšanje, zdaj vprašam. Kaj imate od tega, da namesto, da v 5 mesecih izgubite 30 kg, to počnete dve leti? Ali res mislite, da je jojo efekt rezerviran samo za tiste, ki med dieto jedo premalo, potem pa po dieti preveč? Ker to seveda ni res. Zdravo življenje in telovadba, pa pazit, da tehtnica ne gre gor, pa se ne rabiš zredit nazaj. In še to, govorite, da hujšate počasi in zanesljivo in da se bodo tako kile obdržale. Ali to res verjamete? Mislite, da ste se potemtakem za vedno odpovedale pohanju, fast foodu, slanemu, sladkemu? Če je odgovor da, potem je vseeno, če hujšate hitro, če je odgovor ne, potem boste polovico življenja na dieti in se zredile nazaj. Zakaj to pišem, ker vedno pri vsaki, ki shujša hitro, prav grozno reagirate, češ kako lahko, pa da je to nezdravo, pa jojo efekt, same pa se žal ne zavedate, da konec koncev bomo tiste, ki hujšamo hitro, poleti suhe in uživale, ve pa še dve naslednji poletji ne. Zredile se bomo pa nazaj vse, če ne bomo pazile. Zanima me tudi, ali se vam ne zdi, da delate nekaj narobe, če po enem mesecu diete zgubite pol kile ali pa se celo zredite? In se potem tolažite, da gre vsaj počasi. Ali se vam ne zdi čudno, da uporabljate dieto, ki zvečer priporoča močne večerje, meso… ? Meni se. Prosim ne vzamite tega za grdo, ker pišem v umirjenem tonu, me pa res zanima vaš pogled na vse to. Sama sem že v spodnji temi povedala, da sem v mesecu dni izgubila 10 kg, imam eno številko manjše hlače, pohvale letijo, počutim se super in ne bom eno leto obremenjena z dieto, ampak samo še dva meseca, potem pa bom uživala v življenju. Pa si že zdaj marsikaj privoščim.
Hvala drejča 😉 Ne vem pač dieta po lastni režiji. Saj nisem hotela toliko poudarit, da je hitro hujšanje zdravo, bolj kakor počasno 😉 Hotela sem poudarit, da večina tu zeeeelo počasi hujša, se pravi tehtnica jim nikamor ne gre, potem pa v isti sapi pravijo, da hitro hujšanje ni zdravo. to je bilo bistvo mojega pisanja. Slaba tolažba.
Čestitam ti za izgubljeno težo, saj vsi vemo, da to ni ravno lahka stvar, sploh pa v kratkem času. Potrebno je veliko odrekanja in zelo močne volje, da ne popustiš. Torej iskrene čestitke in pohvale!
Kar se mene osebno tiče, ekspresne diete so zame zgodovina. Po mnogih letih borbe (z geni, z apetitom, z disciplino) sem ugotovila, da enostavno rada jem in da me “ubogi” jedilniki ne zadovoljijo – tako mojega želodca, kot tudi psihe ne. Govorim o dolgoročnem prehranjevanju. Sita in naveličana sem bila VSAKOLETNEGA hujšanja pred poletno sezono, ko je bilo treba na hitro izgubiti 10-20 kg, da bi potem “mirno uživala v poletju”. Ha-ha, kakšna neumnost (nikar ne zameri – govorim o sebi).
Prvo in prvo, s številnimi hitrimi dietami se mi je zelo dvignil občutljivostni prag telesa: pri vsaki novi dieti so bili rezultati slabši in težje je šlo dol. Telo ni trapasto – prav kmalu “ugotovi”, da pridejo obdobja, ko dobi le pičlih 1000 kalorij na dan in je tako “pametno”, da se ob najmanjšem naslednjem zmanjšanju kalorij upre. Preklopi na varčevalni sistem in opravlja vse funkcije z najnižjo možno porabo. In ker so rezultati vsakič (iz leta v leto) slabši in počasnejši, je tudi veliko večja možnost, da vržeš puško v koruzo in se sprijazniš z odvečno težo.
Drugo, za vsakim poletjem pride jesen. To je neizpodbitna resnica. Znova se toplo oblačimo, manj se gibamo, več jemo, tudi hrana je bolj “težka”, torej na nek način komaj čakamo, da se spet zamotamo v oblačila, si nehamo kar naprej depilirati noge, se prepustimo gurmanskim užitkom itd. “saj se itak ne vidi pod plaščem”…
Hočem povedat, da so hitre diete začaran krog. Verjetno si še zelo mlada, zato tega ne veš iz lastnih izkušenj. Jaz ne rečem, da ne delujejo – seveda delujejo! Ampak dejstvo je, da se ne moreš v nedogled tako prehranjevati.
Kar se tiče akcije tednika, o kateri pišeš – v vseh, VSEH medijih kar mrgoli reklam in reklamnih potez, ena najbolj popularnih pa je tudi organiziranje hujšanja. Živa bedarija, pravi moja kolegica, ki je pred nekaj leti bila izžrebana v podobni nagradni igri (šola hujšanja v Rogaški), vendar je šla tja brez pravega “klika” in brez odločenosti, da bo obrnila list in naredila nekaj zase. To je podobno situaciji, ko nekdo pride na žur, potem pa čaka, da ga bodo drugi zabavali. Ves večer čemerno sedi v kotu (domov ne odide!), naslednji dan pa reče, da je žur bil zanič. Ta kolegica je takrat skoraj na silo shujšala 12 kg, danes pa jih ima sto.
Skratka, zakaj jaz osebno zagovarjam počasno hujšanje?
1. zato, ker je zdravo za telo, saj s pametnim prehranjevanjem izgubljamo maščobo, ne pa mišice in vodo (to smo tukaj že stokrat napisali in pojasnili)
2. zato, ker ne privoščim svojemu telesu več “šokov”, saj nagla izguba teže v kratkem času pomeni ogromno spremembo za presnovo, notranje organe, srčno-žilni sistem, mišičevje itd., da niti ne omenjam ohlapno kožo (ti si verjetno zelo mlada, zato te ne skrbi koža, ki po hitrem hujšanju ni več tako napeta). Z veliko izgubo teže se spremeni tudi težišče telesa, nagib hrbtenice, volumen krvi, položaj kosti v stopalu in medenici, da ne naštevam naprej – vse to pa ni dobro opraviti čez noč, ampak postopoma.
3. zato ker RADA JEM in imam poln kufer stradanja in odpovedovanja, ki me je pripeljalo do prekomerne teže (ja, ravno stradanje me je pripeljalo do tega, saj sem se s hitre diete vedno vrnila v varni objem obilice kalorij, kar sem tudi komaj čakala)
4. zato, ker nočem s svojim hujšanjem obrniti svoje življenje na glavo in postati suženj kuhinjske tehtnice, preštevati vsak list solate, umirati od strahu pred vsakim družabnim dogodkom, kalkulirati kalorije, vso noč ne spati zaradi dveh prekomernih grižljajev…
5. zato, ker nihče ni otok, z nami živijo tudi ljudje, ki jih imamo radi in ki si ne zaslužijo prenašati našo lakoto, ločeno prehranjevanje in posledično slabo voljo, pomanjkanje energije in živčnost zaradi obsedenosti s kalorijami
6. zato, ker sem prepričana, da POLETJE NI SAMO ZA SUHE, ljudje smo različni, visoki in nizki, debeli in suhi, plešasti in kosmati, mladi in manj mladi, lepi in manj lepi, a prav vsi lahko uživamo v morju, soncu, slanem zraku in toplih nočeh. Nisem kos mesa, ki se na plaži postavi na ogledovanje. In na morje ne hodim lovit občudujoče moške poglede, ampak uživat s svojo družino in prijatelji. Torej ne vem, zakaj misliš, da lahko samo suhi uživajo v poletju (to se mi zdi precej nezrelo razmišljanje, razen če nisi zelo mlada ali pa zelo obsedena s svojo težo).
Pred kratkim sem prebrala rezultate neke raziskave, ki pravi, da samo 2 odstotka Slovenk o sebi mislijo, da so lepe ženske. To se mi zdi katastrofalen podatek in sociološko zaskrbljujoč rezultat. In ne, to slabo mnenje o sebi ni posledica naše prirojene slovenske skromnosti, ampak posledica silnega “bombardiranja” medijev, da so samo suhi ljudje lepi, uspešni, priljubljeni, pametni, sposobni itd.
Sem se pa razpisala :-))) Hvala tistim, ki ste prebrali do konca.
Dajmo bit pametni in hujšat predvsem zaradi zdravja in dobrega počutja. Pa z glavo! Ni blesav narod, ki že stoletja pravi, da se počasi daleč pride.
Prijazen pozdrav in veliko uspeha! Pa vsekakor poročaj, kako ti gre, saj se tukaj veselimo vsake izgubljene kile, ne glede na to, ali je šla hitro ali počasi.
Irina
Joj Irina, tole me je pa čist navdušil! Tale tvoj prispevek! Ful si dobro napisala… In posebej tisto o morju – jaz mam ful rada morje, tam mamo tudi vikend in letos bom veliko dol, tudi sama, ker mamice ni več in sem sklenila, da se bom kopala zgodaj zjutraj, ko nikogar ne bo. Žalostno, ne. Pa kaj morem, nerodno mi je ob vseh izklesanih bejbah…
Problem se mi zdi v tem, ker imamo slovenke ne samo pri lepoti, vsepovsod tudi pri znanju manjvrednostni kompleks pri sebi. Naj bo to kariera, znanje, politika… Boljše bit nesposoben in ponosen in imeti samozavest, kot pa sposoben in se vsak dan počutiti, da nisi dovolj dober.
Tudi jaz sem prebrala tisti članek in osebno mislim, da smo slovenke ful lepe, zadnje čase na učici srečujem veliko lepih in luštnih obrazov. Tudi manekenskih postav.
In veš kaj, ko sem imela normalno težo, sem vsaki dan javkala, kako moram shujšat, pa sem bila zdrava, lepa, postavna, nič mi ni manjkalo, samo negativno nastrojena sem bila do sebe, ker sem hotla bit kot ena iz oglasa. In kaj mam zdaj od tega – 20 kg več. In zdaj se ne počutim dobro in bi vse dala, da bi bila tam kot včasih. Včasih pa s tistim nisem bila zadovoljna in vidim kam me je pripeljalo.
No, upam, da ne težim preveč! Sam htela sem reč, pa naj kdo reče da je kliše, da je boljše en kg (ampak res sam par kg) več, kot pa suho dolgočasno dekle…
pa, pa
Zelo lepo Irina, tako iskreno in doživeto.
In tudi tebi Spetjaz. Prav je, da smo različno misleči in pustimo drug drugemu, da je to kar vsak misli da je prav in dobro zanj. Meni osebno je nekaj ljubo, drugo pač manj. Včasih je težko biti tiho, zato se raje malo umaknem.
Deset kil na mesec je super in takoj se lotim take diete, vendar take diete zame žal ni. Toliko bi shujšala kvečjemu, če bi en mesec dobesedno stradala in obenem noro športala. Ljudje smo pač različni. Je pa varianta, da imaš drastično povečano telesno težo in da je šla s tem iz tebe v bistvu vsa svinjarija, predvsem pa voda. Moj partner ima kolega, ki je shujšal 13 kil v dveh tednih. Ni pa bil med suhimi. Ne vprašajte, kako se je prehranjeval. Žena se je dobesedno izživljala nad njim s svojimi sadičnimi jedilniki, ki jih je pobrala iz revije. Tip pa visok 190 cm in močnih kosti. Sam je trdil, da se z -13 kg počuti odlično, na pogled je bil pa tak, kot da bo vsak trenutek zlezel skupaj. Zdaj se nekaj mesecev nismo videli, zadnjič pa mama reče, ti, a se je vaš kolega ***** zredil? Se mi je zdelo, da je on. In res je bil. Torej je dobil nazaj tistih 13 kg in še plus. In to ne prvič.
Ker nisi demantirala, da si na 3MD, sklepam, da si. Deset kil je za prvi mesec lep uspeh. Se pa bojim, da ti bo padlo vse dol, ker se bo naslednji mesec ustavilo. Voda je šla, maščob pa telo ne kuri tako hitro. In ko se bo ustavilo, boš obupala in kile bodo vztrajno lezle nazaj gor. Been there, done that.
Ko sem bila mlada, sem neštetokrat hujšala na tak način. Ko sem hotela shujšati, sem zmanjšala vnos kalorij in to je bilo to. Pa nisem bila debela. Zmeraj je šlo za dve, tri kile. Potem je prišel prvi otrok. +10 kil. Okej, ni problema. Prvih pet je šlo takoj, za drugih pet sem rabila eno leto. Spet z nizkokalorično dieto, ker drugega načina takrat nisem poznala.
Potem sem zanosila še drugič in moje telo je dobesedno zbezljalo. Kot bi hotelo reči, evo, tukaj imaš za vse tisto, za kar si me prikrajšala! Občutila sem enormen apetit, lahko bi jedla od jutra do večera. In vse se mi je prilepilo! 25 kil plusa! Z ženske z normalno telesno težo sem se spremenila v bajso! Ker veš, vse pride za tabo. Letošnje leto sem začela z desetimi kilami plusa. Od tega so mi ostale zadnje štiri. Moj plan je bil shujšati v treh mesecih. Tri kile na mesec. Pa ni šlo. Na zdrav način ne. Ja, lahko bi udarila nizkokalorično dieto. Pa je nisem hotela, ker vem, da bi ji sledil pošasten apetit. Kot še vsakič doslej.
Torej, čestitam ti za uspeh, ampak ti polagam na srce: V trenutku, ko bo začela volja popuščati in se bo prikradla prva kila nazaj, preklopi na zdrav način prehranjevanja, s katerim boš težo obdržala. Ker po nizkokalorični dieti ne boš mogla nikoli več jesti normalno, ne da bi se ob tem zredila.
Razen. če si shujšala teh deset kil po porodu in je šla s tem v bistvu iz tebe voda. Potem vse zgoraj napisano zate ne velja in lahko rečem samo, da je to normalen pojav.
V bistvu je Irina povedala za aplavz *clap clap* 😉
jaz bi pa dodala le, SpetJst, prosim, oglasi se še kaj…čez mesec, 2, 10….resnično me zanima kako se bo tole razvijalo. Vso srečo. In tvoj jedilnik me tudi močno zanima, a vidim, da tega nočeš deliti z nami, razem če si preteklo vprašanje spregledala…
Irina, prebrala sem do konca in tudi našla sebe v tvojih besedah.
Mermaid, prosim, začni zaupati vase, imej se rada. Jaz se bom na morju kopala celi dan. Ozri se malo po plaži, niso vse manekenke. Irina je tako lepo napisala. Ne kaznuj se zaradi kg, uživaj…pa kaj koga briga tvoja postava. Vsi ljudje smo tako okupirani sami s seboj, da tako ne opazimo drugih. Se spomnim ene lepotičke, ki je tarnala o svoji zakompleksanosti zaradi narobe raščenega nohta na nogi. Too much. Ti pa si tako pametna deklina, kolikor sem prebrala o tebi. Daj uživaj na morju, res! Jaz bom – s kg ali malo manj kg, če mi uspe.
Trinka, tudi meni so se na ta način prilepile kg.
Spetjst, ti pa si odkrila Ameriko…ne vem zakaj še debeli ljudje sploh obstajajo, če je po tvoje vse tako preprosto…verjetno so/smo vsi eni veliki lenuhi.
Mislim pa, da si še v bolj mladih letih, zato uživaj!
Lp.