Najdi forum

Približno pred letom sem bila na pregledu dojk. Želela sem tudi mamografijo a ni bila potrebna (premlada).
Svetovali so redni pregled vsak mesec (sama) in ponovni pregled pri zdravniku čez tri leta.

Danes opažam, da imam ob stisku dojke iz bradavice belo – rumen izcedek.
Izcedek sem opazila po naklučju pred kakimi šestimi meseci. Pojavlja se mi kateri koli dan v mesecu.
Menstruacijo sem imela 25.02.01 (prvi dan) , če stisnem dojko in s prsti vlečem od zgoraj in spodaj hkrati do bradavice in tam stisnem opazim mejhno rumeno-belo pikico podobno mleku.

Zanima me ali je to nevarno? Kaj bi lahko bilo?
Kaj mi svetujete?….

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam

Draga Ana,

izcedek iz dojke ima lahko številne “normalne ali fiziološke” razloge, posebej, če je pojav simetričen torej na obeh dojkah. Na dojki se namreč dogajajo podobne spremembe kot v maternici tekom ciklusa, le da se ob koncu ciklusa maternična sluznica odlušči z menstruacijo, dojka pa tega mehanizma nima a se mora tudi “znebiti” nekaterih celic v žleznem tkivu. Zato nastajajo izcedki in včasih predvsem kasneje v življenju tudi zamašeni mlečni vodi s cistami in zatrdlinami, ki niso rakave.

Če imate redne menstruacije z ne predolgimi intervali (na manj kot 42 dni) potem tudi verjetno ne gre za “hiperprolaktinemijo”. Kakorkoli, držite se navodil svojega zdravnika in bodite “brez panike”. Seveda pa niso normalni obilni izcedki, nesimetrični pojavi in krvavi ali drugače kot prozorno ali mlečno obarvani izcedki.

New Report

Close