Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Dojiti čimbolj pokončno

Dojiti čimbolj pokončno

Spoštovana!

Občodujem vašo zavzetost pri svetovanju na teh forumih. Včasih se zalotim, da prav iščem vprašanja, na katere vi odgovarjate. Vse čestitke k forumu.

Moje vprašanje pa je: vseskozi omenjate, da je dobro otroka dojiti v čimbolj pokončnem položaju, z izjemo nočnega dojenja. Moram priznati, da ne vem, kaj točno naj si predstavljam pod “čimbolj pokončno”. Moj piškot je zelo rad na dojkah in se navando dojiva na cca. 2 uri. Mleka imam zaenkrat dovolj, v dojenju pa zelo uživam. Imava pa težave s podiranjem kupčkov, saj ob drugem vedno polije nekaj mleka. Posumili smo že tudi refluks, a ker je star šele 3 teden, pri pediatru še nismo bili. Zato ga skušam čez dan dojiti čimbolj pokonci – to si predstavljam takole: jaz sedim, naslonjena na sedežno, na noge si položim blazine, nanje dam sinka, tako da je njegov trebuh na mojem, obrazek zarije v dojko in res lepo sesa, ko enkrat zadane bradavico z areolo – imam dokaj plitve in široke bradavice, zato mu je malo težje. Noge včasih tudi dvignem. Ne gre pa nama njegova rokica pod moja podpazduho, ne, on jih raje sklene na svojem trebuščku, drugače pa je telešček v ravni liniji. Torej, lepo prosim, če mi lahko razložite, kakšen pravi pokončen položaj in kako je najbolje podirati kupčka. Patronažna nam je svetovala, da tako, da ga dobesedno “vržeš” čez ramo “kot vrečo krompirja” – to ni bilo mišljeno poniževalno do otročka, temveč je skušala čimbolj laično razložiti, da se v tem položaju želodček na ramenu “zloži” v banano in tako gre več zraka ven. Je pa ta položaj mučen, saj mu gre vsa kri zelo hitro v glavi in nimam srca, da bi ga tako držala. Zato tudi vprašanje, kako je najbolje podirati kupče podnevi, ko se dojimo pokončno, in kako ponoči, ko se dojimo leže.
Za vašo prijaznost že vnaprej hvala.

Draga Gaja,
matere lahko dojijo v različnih položajih, kakor njim samim in otrokom najbolje ustreza. Vsak doječi par si tako lahko najde položaje, ki njima najbolje ustrezajo, tako nekatere mamice dojijo le leže, nekatere le sede, nekatere kakor nanese,…

Poudarek na dojenju otroka v čimbolj pokončnem položaju je pomemben takrat, kadar ima otrok prebavne težave, če otrok med dojenjem pogoltne preveč zraka, če dojenček zelo veliko poliva (GER) ali če ima prekratko kožico pod jezičkom. S pokončnim položajem tako poskrbimo za izboljšanje teh težav. Sami ste že našli ustrezen pokončni položaj, ki vama najbolje ustreza, ni pa nujno, da prav vsako dojenje poteka tako, saj je za materin hrbet takšen položaj lahko zelo naporen.

Dojenčke, ki močno polivajo, ni primerno “metati” na ramo, saj tako prehitro iztisnejo zrak in z njim tudi večjo količino mleka. Manjko bodo zopet hoteli hitro nadomestiti, zato se takšni dojenčki lahko dojijo zelo pogosto in zelo dolgo. S “polivalčki” je potrebno ravnati nežneje in obzirneje. Če vama položaj podiranja kupčka na rami ne ustreza, poskusite s položajem, kjer imate otroka na rokah, obrnjenega na trebušček (tukaj zelo pridejo prav močne očkove roke) ali kadar dojite ponoči leže – tako, da ga nežno vzdignete in položite čez svoj bok, ne da bi se dvigovali in nočno vstajanje za podiranje kupčka sploh ni potrebno. Če otrok močno poliva, je prav zato tako pomemben pokončen položaj med dojenjem, saj tako otrok lahko že med podojem iztiska zrak iz želodčka. Ko bo malo večji in se bo znal že bolje dojiti, bo to počel kar mimogrede – sproti.

Če ima vaš dojenček težave s prisesanjem zaradi vdrtih in velikih areol, mu poskusite ponuditi dojko s t.i. “sendvič prijemom”, kjer dojko za areolo rahlo stisnete in povlečete navzven, tako da bradavica bolj izštrli. Pomembno je, da dojenček zagrabi kar največji del kolobarja (areole), tako da ne sesa le prsne bradavice ampak dobesedno molze kar največji del dojke.

New Report

Close