dojim in hujšam
Lepo pozdravljeni!
Moj problem je malo drugačen, kot morda slutite. Sem ena redkih mamic, ki nima problema s preveliko telesno težo, temveč nasprotno- premajhno. Vedno sem bila nagnjena k suhosti in že vse življenje si prizadevam, da bi pridobila kakšen kilogram, ki bi me naredil bolj človeku podobno. Visoka sem 175 cm, pred nosečnostjo sem tehtala 55 kg. V devetem mesecu nosečnosti sem tehtala 65kg in zdravnica je rekla, da sem pridobila ravno prav teže. Porod je bil lahek, hčerkica zdrava, dojenje je super steklo. Danes ima 9 mesecev in je krasna, živahna in okroglolična deklica. Če vedno jo dojim, poleg goste hrane še najmanj štirikrat na dan. Mleka imam dovolj, včasih kar ne vem, od kod pride.
Upala sem, da mi bo uspelo po porodu obdržati kakšen kilogram, ki sem ga med nosečnostjo pridobila. Pa kaj še! Takoj sem spet shujšala in danes tehtam samo še 50 kg! Občutek imam, da me dojenje izčrpava. Mož mi je predlagal, naj neham dojiti, mati prav tako, saj menita da je hčerkica že dovolj dobrega pridobila in da moram pogledati tudi nase. Jaz pa sem se pri sebi zaobljubila, da bom dojila vsaj eno leto, če ne več. Tako sem v dilemi, kaj storiti. Menite, da je takole hujšanje za doječo mamico normalno, ali je z menoj kaj narobe? Ali lahko zaradi tega zbolim?
Naj povem, da se trudim jesti kalorično hrano, veliko mesa, zelenjave, sira, vsak dan zajtrk, imam obilne večerje (ker vem, da se nekateri prav zaradi tega redijo), pa nič ne pomaga.
Prosim, pomagajte mi!
Lep pozdrav in še pohvala za vaš zelo lep forum!
Draga Irena,
vaš problem ni tako zelo redek med doječimi mamicami. Verjetno veste, da naj bi doječa mati zaužila dodatnih 500 kalorij dnevno, da pokrije povečane potrebe svojega telesa za tvorbo mleka. Ta številka je bolj približna, ugotovljena na povprečnih ljudeh. Nekatere pač morajo jesti več, nekatere pa precej manj. Če ni tega dodatnega vnosa kalorij ali če ima mati izrazito “dobro” presnovo, se manjko teh kalorij kaj hitro pozna na materini postavi. Večina mamic bi sedaj vzdihovala, kakšna srečnica da ste, dejansko pa vas močno skrbi, ali je vaše mleko dovolj kakovostno in zadošča potrebam vašega otroka in da vas dojenje ne bo preveč izčrpalo.
Ugotovljeno je, da tudi matere, ki so slabega zdravja ali celo podhranjene (npr. v deželah tretjega sveta) lahko dobro dojijo svojega otroka. Ponavadi otrok dobi kar potrebuje kljub materini slabi prehranjenosti, ker črpa iz materinih zalog. Problem se pojavi, če mati ne dobi dovolj velikega vnosa kalorij v DALJŠEM časovnem obdobju (več hitro zaporednih nosečnosti). Mati naj je predvsem uravnoteženo, raznovrstno in zdravo hrano, ki ji jo narekuje njen lastni apetit. Pravila hranjenja vam dojenje samo še zakomplicirajo. Mimogrede, 500 kalorij dobite že v 1 litru nesladkanega naravnega sadnega soka.
Kljub vaši nizki telesni teži poročate, da deklica lepo napreduje in je zdrava. Kje dobi? Seveda, pri vas – nekaj sproti, če pa vam v sprotni prehrani česa primanjkuje – pa nekaj črpa iz vaših telesnih zalog.
Občutek imate, da vas dojenje izčrpava? Mislite na fizično počutje ali tudi psihično? Ali dobro spite? Ali imate morda druge zdravstvene težave? Je pritisk okolice na vaše dojenje velik (mož, tašča)? Vse to pa so tudi dejavniki, ki prispevajo svoj delež…. Pravite, da je vaša hrana bogata in kalorična? Nekaj dni si zapisujte vse kar ste pojedli in količine. Potem pa natančno preberite in ugotovite, ČESA vam kljub vsemu (količinsko in časovno) lahko primanjkuje. Dovolj je že, da ne jeste določene zvrsti jedi in vam zaradi primanjkljaja določenih vitaminov ali mineralov, celo snovi v sledovih – moti presnovo in polni izkoristek tega kar pojeste v enormnih količinah. Vsak organizem je glede tega individualen, zato je zelo pomemeben individualen (ne pa splošni) pristop k vašemu problemu. Morebiti bi vaše vprašanje lahko postavili tudi na forumu “Hujšanje – dieta z izgorevanjem”, kjer sta strokovnjakinji za to področje dr. hafnerjeva in mag. Gazvoda?
V svoji dolgoletni praksi še nsiem slišala za primer, da bi mati zaradi dojenja shirala ali zaradi tega celo zbolela. Sicer so naše tašče in ta generacija žensk polne zgodbic o takšnih primerih a se njihove teorije hitro sesujejo po nekaj podrobnih vprašanjih.
Če boste še naprej hujšali, vam toplo priporočam, da obiščete zdravnika ali strokovnjaka dietetika. Zdravnik vas bo podrobno pregledal in ugotovil, ali lahko pripiše vaše hujšanje kašnim zdravstvenim ali morda celo psihičnim težavam. Z dietetikom bosta podrobno prečesala vaš vsakodnevni jedilnik in presnovo in morda ugotovili kje je težava.
Kljub temu pa je seveda popolnoma možno, da ste pač take telesne konstitucije, kljub dobri in zdravi prehrani – hujšate ali imate nizko telesno težo. Verjetno bi bilo temu tako, če bi dojili ali ne, saj majhen dojenček s svojo aktivnostjo in skrbjo, s katero ga moramo obravnavati – pokuri mnogo dodatnih kilogramov večini skrbnih staršev.
Vedite, da je materino mleko dobro za dojenčka in še vedno vsebuje žive snovi, ki dobro denejo dojenčku tudi po enem letu in ga vaša deklica še vedno potrebuje. Po drugi strani pa pravimo pri LLLI, da naj mati doji tako dolgo, dokler OBEMA to ustreza. Če vi želite z dojenjem prenehati (ne pa vaša okolica), imate do tega vso pravico.