Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija dojenje, zobje in zaprtost 20 mesečnika

dojenje, zobje in zaprtost 20 mesečnika

Pozdravljeni,

moj 20 mesečnik ima že od začetka uvajanja goste hrane težave z zaprtostjo, Kakat gre na 1 teden do 14 dni, dobila sem že več nasvetov kako naj mu dajem samo zelenjavo in sadje, vendar nam to nikakor ne uspe. Tudi pije premalo. Problem je v tem, da se še precej doji in jaz ne vem oz. nikakor ne najdem načina da prekinem dojenje. Saj mu ponujam drugo hrano, ampak on jo toliko časa zavrača, da popustim in ga spet podojim.

Njegovo hranjenje poteka tako: zjutraj se doji in noče nič drugega, morda včasih kak ugriz ali 2 kruha ali pa kak kos salame ali hrenovke, dopoldne kak ugriz jabolka ali banane (ampak res samo 1 ali 2), ob kosilu poje kako žličko ali 2 riža, pire krompirja ali testenin, (pri tem izbira zelenjavo ven, če pa naredim kot kašo, pa sploh nič ne je), popoldne poje jogurt, včasih celega, včasih skoraj nič, zvečer pa juho, recimo kakih 5 – 6 žlic, pri čemer spet zbira zelenjavo ven (če je vse zmiksano, pa poje samo po vrhu rezance ali kroglice).

Zvečer zaspi med 21 in 22h, ob dojenju seveda, nato se spet zbudi okrog 1h za dojenje, pa ob 3h, 5h in 7h, ko vstanemo. Visok je 84 cm, težek 11 kg.

Po drugi strani pa sva bila pred 2 meseci prvič pri zobarju in je ugotovil da so prvi zobki že precej uničeni in da je to verjetno zaradi dojenja. Čeprav mi to ni logično, saj pri dojenju mleko ne pride v stik z zobmi, edino če je problem stik zob s kožo?

Prosim torej za nasvet kako prenehati (ali pa vsaj zelo zmanjšati dojenje) in pa kako prepričati malčka, da bi jedel sadje in zelenjavo.

Hvala za nasvete.

Lep pozdrav

Pri otroku, hranjenem z AM po steklenički, bi bil nasvet TAKOJ ukiniti vse mleko, razen zjutraj in zvečer.
Dojenje preprečuje normalno, primerno hranjenje za 20 mesečnega otroka, saj je vseeno ravno toliko hranljivo, da ga trenutno zasiti, ne dobi pa dovolj primernih hranil. Kako izvesti ukiinitev dojenja, pa je drugo, težje vprašanje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close