Najdi forum

Dojenje v javnosti

Videla sem že več mamic z dojenčki, ki so jih mirno dojile sredi množice npr. v City parku, pa v slaščičarni, pa vstari Ljubljani, pa celo v trgovini…

Jaz otročka šele pričakujem in sem precej sramežljiva in čutim tako, da je dojenje intimnost med mamico in dojenčkom in mislim da bi mi bilo neprijetno opazovanje mojih prsi s strani mimoidočih moških, kar sem žal opazila, ko sem videla druge dojiti.

Že v porodnišnici ko sem šla obiskat prijateljico, sem videla kako moški ki so prišli obiskat druge porodnice, skrivaj (prav nagravžno) opazujejo mojo prijateljico ko se je slačila in pripravljala, pa še bradavice so ji tako blazno štrlele, tip pa ni in ni mogel odvrniti pogleda….

Kako ste ve dojile v javnosti in ali ste sploh tako dojile, ali ste se raje odmaknile v kakšen miren kotiček ?

Mravljica

V javnosti tudi pod razno nisem dojila, ker se mi zdi nespodobno. Mislim, da je več kot logično, da se pač malo umakneš, ko dojiš. Če sem doma slučajno imela obiske, sem z malim za čas dojenja odšla v drugo sobo.

Sori, a lahko razložiš, zakaj je dojenje nespodobno?

mislim, da je to tema, glede katere se res nima smisla prerekati. nekaterim pač dojenje v javnosti paše, drugim ne.

sama sem otroka sem in tja podojila na kakšni klopci v parku, če ni šlo drugače. takoj ko je bil malo večji je bilo s tem konec, ker je zelo zvedav fant in se ni hotel dojiti nikjer drugje kot doma. povsod drugje je bilo preveč zanimivo….

Ni rekla, da je dojenje nespodobno, temveč da je nespodobno dojenje v javnosti.

Jaz dojim v javnosti recimo (na plaži, v parku..) se pa malo zakrijem ampak ne zato ker bi me bilo sram ampak zato, ker pač se mi zdi bolje, da nisem napol naga sredi trgov. centra ali kaj takega.
Imava pa že od začetka tako, da jaz omogočim mali mir, in le tako se uredu naje!Tudi ko so obiski se umakneva-posebej če so kakšni otroci, ker jo pač motijo in bi jih kar gledala ne pa jedla!
Se mi pa dojenje v javnosti niti malo ne zdi nespodobno. Mislim da bi to morali še pogosteje prakticirat, in bi se ljudje navadili.
Dojke so pač otrokom za hrano, moškim pač predmet poželenja in tega pač ne moreš spremeniti!
So pa res moteči nekateri ljudje ki tako bulijo vate(tudi če ne dojim), taki mi pa grejo na živce.
Pa naj te ne bo sram,na prvem mestu naj ti bo tvoj otrok in ne kaj si drugi mislijo. Meni je iz leta v leto bolj vseeno.

Meni osebno je bilo na začetku zelo nerodno, tudi pred domačimi. S časom, ko sem se na dojenje navadila in nama je z miškotom lepo steklo in tudi nisem bila več nerodna pri pristavljanju, mi tudi nerodno ni bilo več. Tudi ko sem dojila v javnosti, se ni prav nič videlo, ker je bilo vse zakrito ali z njegovo glavo ali z oblačilom.

LP Maja

Pač diskretno dojenje v javnosti ni niti malo nespodobno!
Jaz večkrat tako dojim, da mimoidoči niti ne opazijo!

Draga Mravljica,
bistveni problem je to, da ljudje vidijo ženske prsi kot seksualni objekt ne pa kot tisto, čemur so naravno in prvenstveno namenjene: dojenju. S podobnimi občutki se srečuje veliko bodočih mamic, ne samo glede dojenja v javnosti ampak dojenja nasplošno.

Sem mati treh otrok in sem se s podobnimi občutki pri dojenju v javnosti srečevala pri prvem otroku. Kljub temu, da sem ga dojila diskretno in večina ljudi sploh ni opazilo da dojim, se prve tedne nisem počutila prijetno in vsak pogled me je dobesedno žgal. No, moram reči, da so sem se le tega kmalu nekako navadila, tako da so ti občutki postopoma izginevali, a vendar prav dobro razumem o čem razmišljaš.

Veliko mamic ne znajo biti sproščene ob dojenju, nekaterim tudi ni prijetno, da se izpostavljajo. Poznam matere, ki jim je nerodno dojiti vpričo drugih celo pri njih doma in se umaknejo v spalnice in kopalnice, kadar imajo goste. A večinoma so ob tem tudi nesrečne, počutijo se izločene iz družbe, …

Če boš kdaj vseeno morala otroka podojiti v javnosti, pa lahko primerna oblačila, dojenje otroka v slingu ali dda ojiš tako, da se pokriješ z odejico ali ruto – težavo močno olajša. V Ljubljani obstaja tudi že nekaj posebnih kotičkov za doječe matere, kjer lahko diskretno podojiš otroka.

Razumem te, da ti ne ustreza prisotnost tujcev, razgaljenost dojk, vpliv drugih mamic (v porodnišnici), priporočam pa ti, da bi bilo dobro, da se pripraviš tudi na vsiljivost medicinskega osebja in bolnišnični režim.

Jaz tud šele pričakujem, vendar nameravam dojiti samo vpričo res najbližjih. Tako sem se odločila zaradi več razlogov:
1. sama imam rada pri hranjenju mir, zato menim, da je to v kakih hrupnih nakupovalnih centrih nemogoče doseči
2.vse preveč je “pokvarjencev”, ki se naslajajo ob pogledih na tuja oprsja. (zgovorne primer-primerljiv) zlorab je letošnja zgodba iz nudističnih plaž Hrvaške Istre.
3. dojenje se mi zdi intimna stvar med mamo in otrokom in menim, da se neznancev nič ne tiče (pred partnerjem ali starši ne vidim problema ali res tesnimi prijatelji)
4. vse prevečkrat vidim čisto vznesene , zariple mamice, ki dojijo npr. v neki nakupovalni vrsti, na vso moč gledajo okoli, da bi videle če se kdo zgraža, kot bi prav iskale… ko se prav vidi, da dojenček ni zahteval dojke, pa mu jo sama tišči v tisti gneči in se jasno vidi, da gre bolj za neko njeno “samodokazovanje”-čeprav res ne vem kaj se s tem dokaže?!

Kot najbolj močan vzrok, pa so gotovo pogledi perverznajkov, ki jih danes ne manjka po Ljubljani in na meni in mojih dojkah se gotovo ne bodo naslajali.

OK: zakaj je nespodobno dojenje v javnosti ali celo v domači hiši?

Moje izkušnje so bile prav hecne,
najprej sem razmišljala ravno tako kot ti,
in sem si rekla, da bom dojila le v družinskem krogu, doma in le ob članih družine. Niti slučajno si nisem mogla predstavjati da….

Že par dni po porodu sem ugotovila, da če želim intimo, bom toliko in toliko ur odrinjena iz družbe in sem se počasi odločila, da bom dojila tudi pred drugimi ljudmi (saj če pridejo na obisk k mamici dvojčkov lahko pričakujejo, da bo kakšen od otrok lačen). Ponavadi sem obiskom povedala, da imam namen otroke podojiti in ponavadi so sami rekli, da potem pa raje grejo takoj domov – in jaz sem rekla, da ni treba – večinoma so vsi seveda ostali, saj tako kot jaz v dojenju niso videli nič slabega. Tako sem se navadila na dojenje pred drugimi ljudmi in ker ni bilo nobene slabe izkušnje, sem bila vse bolj sproščena.

Po več mesecih dojenja sem pa bila že tako “in”, da sem z lahkoto dojila tudi na plaži ali pa recimo na terasi nekega lokala, v avtu… Vendar se seveda tako zverziraš, da dojke sploh ni videti. Pomaga ruta, plenica, in posebne “dojilske” majice, ki zakrijejo pogled na dogajanje. Vedno se da najti miren in umaknjen kotiček, lahko se obrneš stran od ljudi in podojiš otroka, brez da bi kdo sploh opazil.

Le brez skrbi, počasi, korak za korakom, bo sramežljivost nadomestil ponos – in veliko veselje ob tem, ko boš videla kako otročka veselo rasteta ob tvojem mleku. Res je lep občutek in meni je bilo skoraj malce hudo, ko se je obdobje dojenja končalo. Kar se tiče sramežljivosti pa mi je ostalo to, da danes veliko bolj cenim svoje telo in ga imam rada, čeprav objektivno gledano – morda zgleda slabše kot pred nosečnostjo… ampak meni se zdi super – vau, kaj vse zmore! Z lahkoto mu spregledam kakšno rezervno maščobno blazinico in kakšno strijo in kakšno gubico …. in tudi sramujem se ga ne.

Lepo se imej,
Nataša

Tudi jaz sem bolj sramežljive sorte in sem bila dolgo prepričana, da v javnosti ne bom nikoli dojila. Potem sem pa videla eno prijateljico, ki je otroka dojila vsepovsod, pa se mi je zdelo naravno in nikoli nisem opazila, da bi kdo buljil v njo.
Tudi sama otroka podojim, če je pač potreba in se znajdem nekje, kjer se ne morem umakniti na samo. Bolj sem sproščena tako, kot pa da bi takrat, ko otrok potrebuje hrano, iskala skrivni kotiček ali se že prej obremenjevala s tem, kje bomo ob kateri uri. Pač ne sedemo tja, kjer smo obkoljeni z ljudmi, ampak bolj ob steno ali v kot. Na večini javnih krajev, kjer sem dojila, verjetno ljudje okoli še opazili niso, da sem hranila dojenčka.
Nikoli, res nikoli, ni nihče radovedno gledal vame, ko sem dojila, sicer pa prsi res niso tako zelo na ogled, kot se morda zdi. Če imaš nedrček za dojenje, je vse tako zelo preprosto, druga dojka pa je vedno zakrita, samo oblečena moraš biti primerno, kakšne raztegljive majice so najboljše, bluze skoraj odpadejo. Če pa že kdo iz radovednosti poškili, pa naj… Tisti, ki buljijo v doječe mamice, buljijo verjetno tudi v oprsje kakšne druge gospe ali gospodične. Ampak takih je malo. Sploh so mamice, mislim, bolj deležne obzirnosti.
Pa še to – kjerkoli sem dojila, v javnosti ali doma, sem čutila intimnost med mano in otrokom enako.
Pa veliko lepih trenutkov ob dojenju želim tebi in vsem doječim mamicam.

Jaz sem dojila v javnosti, pa nisem imela nikdar občutka, da me kdo prav posebej gleda. Konec koncev na vsakem vogalu in v vsakem časopisu najdeš vsaj na pol oblečene ženske, če ne celo nage. In tudi moški (kolikor jih pač poznam) dosti raje pogledajo za kakšno izzivalno oprijeto mikico ali krilcem, kakšnimi hudimi petkami, kot za kakšno mamico, ki ima v naročju eno malo dete, ki se (ponavadi ob lakoti) na ves glas dere. Ena bradavička gor ali dol.

Zadnjič ste na dolgo in široko razpravljale, kako je dojenje najintimnejši stik z otrokom itd., zdaj pa zagovarjate, da to počneš sredi trgovine, parka, paže. Intimnost pa taka.

O.k., ponos, ker otroka rasteta ob maminem mleku, to se mi zdi čisto normalno, ponos samo zaradi tega, ker se doji v javnosti, pa se mi zdi čisto zgrešen. In ravno o tem sem pisala, kako nekatere prav tiščijo v otroke, da bi jih podojile na kar najbolj nenavadnih mestih in potem lahko “ponosno” na takih forumih tekmujejo :”jaz sem dojila v vrsti v banki, jaz pa v Sparu, jaz pa v cerkvi, jaz pa na Triglavu, jaz pa na pogrebu…” ne vem no, če je to potrebno, ampak takega dokazaovanja je bilo tudi že na tem forumu kar nekaj. Jaz še vedno menim, da gre bolj zato, da če je otrok lačen, se ga nahrani in zaradi tega tudi nismo “matere Terezije”, tudi ne vem če si zaslužimo ekstra odličje ali ponos zarad tega-pač otorok se naje, ker je (če je)lačen.

Jaz prvič nisem dojila v javnosti nikoli, zdaj dojim povsod, zunaj, v centrih, v gostilni, v avtu, na plaži… Je pa res da prva punčka je jedla oz. se dojila zelo počasi, včasih vmes zaspala, ta drugi fantek, zdaj tri mesece, pa se naje v petih minutah. Me ni nič več sram, če je druge sram, pa naj pogledajo stran. Mi je pa tudi že ful ljudi reklo, ko sem dojila, da je to najlepša slika:-)))

lp mima

Se strinjam, pa še to bi lahko dodala, da kaj je treba okrog laufat, če je čas, ko se otrok hrani. Saj pogruntaš, a je na dve, tri, štiri ure. Pa greš v štacuno, ko se naje!

Meni se to sigurno ne zdi nespodobno. Tudi otrok mora jesti in to kadarkoli in kjerkoli. Zakaj bi odrasli lahko jedli kjerkoli, dojenčka bi morali pa skrivati. Mislim, da je pogled na doječo mamo nekaj zelo lepega in svetega, če pa koga to moti, naj pa gleda stran- sigurno nima otrok.

Lep pozdrav in pogumno.

Če bi bilo dojenje res samo hranjenje in če bi se vsi otroci dojili točno na 4 ure – potem bi lahko za primerjavo lahko rekli tudi, da seksamo samo za to, da bomo imeli otroke. Ah, dajte no.

Tiste, ki še niste rodile: ne obsojajte že vnaprej, kaj je narobe in prav: ko boste v takšni situaciji boste lahko presojale. Prej si pa res lahko najbolj pameten.

Po tej logiki tudi ne bi smele doječe matere skupaj z otroci nikoli na izlet, ali na faks, ali na sprehod, itd… Punce, včasih se sprašujem, ali živimo v srednjem veku ali kaj?

Pravzaprav tudi ne poznam mater, ki bi tiščale v otroke zato, da bi se potem hvalile, kje vse so dojile. Večina se jih bo dojenju skušalo izogniti tako, da bo otroke pomirila na drugačen način, vzela v naročje ali bo poiskala primeren prostor za to in bo dojila diskretno. Sori, ampak že v osnovi imaš zgrešen pristop.

New Report

Close