dojenje v bolnici
Zanima me zakaj mi ZZZS ne more kriti sobivanja pri 15 mesečni hčerkici v bolnici saj jo dojim tudi še po 3 krat na dan in ponoči ko se zbuja. Rekli so mi da je deklica ze prevelika da bi mi to pripadalo vendar se meni to ne zdi prav. S tem ko smo starši pri otroku opravimo tudi veliko dela namesto med. sester
Hm, pa naj ti povejo tocno, kje pise, da je deklica ze prevelika! Ker kolikor vem, to ni nikjer doloceno, kaksna mora biti starost otroka, da ti sobivanje pripada, ce si dojeca mamica. Torej ti pripada. Drugace ti naj pa pokazejo, kje je ta starost dolocena, v uradnih dokumentih seveda, ne v izmisljotinah nekega uradnicka.
Ne daj se odgnati tem birokratom!
Nimajo pravice. V mislim da je v 42 členu pravilnika ZZZS zapisano, da je doječa mati upravičena sobivanja ob bolnem otroku, če je otrok pretežno dojen.
Sama sem vedno sobivala ob otroku (14. mesecev, 2 leti), res pa je, da so mi pri prvem otroku (10. mesecev) to pravico na Ped. kliniki samovoljno kratili, češ da je otrok prevelik. Sledila je uradna pritožba, a opravičila nikoli nisem dobila!
Tako je zapisano v zakonu – pretežno dojen. Potem pa si lahko vsak po svoje razlaga.
Zame je pretežno dojen lahko tudi 18 mesecev star otrok, ki ima že več dni hudo drisko, nima apetita za drugo hrano in se v dneh bolezni samo doji. A je tako?
Pri prvem otroku so mi pri njegovih 10. mesecih odrekali pravico sobivanja.
Pri drugem si pravice nisem pustila vzeti, čeprav je imel že 14. mesecev.
V 40. členu Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja ( objavljeno v Urdnem listu RS št. 30/2003) piše:
“Mati, ki doji hospitaliziranega otroka, ima v tem času pravico do bivanja v bolnišnici. V primeru, da je hospitalizirana mati, ki otroka doji, ima pravico, da ob njej v bolnišnici biva tudi otrok. Zavod (ZZZS) krije stroške nastanitve in prejhrane v višini cene oskrbnega dne, ki je določena s pogodbo med njim in bolnišnico.”
Torej v pravilih NI pretežnega dojenja.
Vprašanje pa je, ali je v konkretni bolnišnici dovolj prostora za namestitev doječe mame.
Vendar se vse da, če se hoče. Z lepo besedo in dobro voljo se tudi laže doseže uresničevanje pravic, ki ti po pravilih pripadajo.