Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Dojenje, spanje in odvajanje pri dojenčku

Dojenje, spanje in odvajanje pri dojenčku

Spoštovani!
Imam 6-tedenskega dojenčka. Še nekaj dni nazaj sem ga redno dojila na 3-4 ure (tudi ponoči) – toliko je tudi sam zahteval. Blato je odvajal 2-3 X na dan.Pred nekaj dnevi se je vse ustavilo. Ko že 48 ur ni kakal sem upoštevala enega od nasvetov iz foruma in mu v anus vstavila konico termometra in res je sprožilo naval blata, ki pa je bilo bolj tekoče in bolj “zenf” barve od običajnega. Od takrat že 48 ur ne odvaja blata. Proti jutru se zbudi in vidim, da se trudi, da bi kakal – pa nič.
Poleg tega se mu je nenadoma spremenil tudi ritem spanca in prehranjevanja. Zadnje dva dni spi tudi po 8 ur na noč brez prestanka. Nikakor ga ne morem zbuditi, da bi ga podojila, zato si mleko preko noči izčrpam. Otrok se (vsaj na prvi pogled in glede na velikost njegovih oblačilc :)) veselo redi in raste ter ne joka.

Zanima me predvsem koliko časa lahko tako majhen dojenček ne odvaja blata (da ne bom delala panike brez potrebe :), oz. kaj lahko storim, da to pospešim.

Vnaprej hvala za odgovor!

Spoštovana,

vse, kar ste zapisali, sodi med normalno za toliko starega dojenčka.

“Dojenčki” res odvajajo blato pogosteje kot “zalivančki”, a je normalno vse v razponu večkrat dnevno do enkrat na 3-4 dni. Tudi razpon barv je velik – od zlato-rumene do temno-zelene. Vse to ob prepogoju, da je dete zadovoljno, se redi, ne bruha (polivanje pa je dovoljeno), nima napetega, bolečega trebuščka ali kakšnih drugih nenormalnosti.

Za pospeševanje kakanja ni enotnega navodila – nekateri stavijo na sladkan čaj, naše medicinske sestre na mlačen, “razplinjen” (torej brez mehurčkov) Donat Mg (za 1-mesečnega vsaj 4-5 velikih žlic 1-2x dnevno, najbolje pred prvim obrokom zjutraj).

Po 1. mesecu se daljša tudi obdobje nočnega spanca. In “srečnicam” dajo njihovi dojenčki spati tudi več kot 8 ur. Večini seveda ne pride na misel, da bi jih zbujale ali da bi si brizgale mleko, raje kopičijo energijo za dnevne napore. Če nimate težav s prepolnimi dojkami, si tudi vi ne dajte kratiti spanca. In uživajte v sončnem sprehodu, pa čeprav bo malčkov spanec zato še kakšno uro daljši…

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,
prosim, če mi lahko opišete razliko med polivanjem in bruhanjem pri dojenčku. Naša skoraj dvomesečnica namreč kljub AR formuli Aptamila še veno malo poliva (sploh, če j imed obrokom dam malo čaja). Upam, da ne bruha, sicer pa ne vem kako naj to ločim. In še, koliko čaja priporočate med obroki pri tako majhnem otroku?

Spoštovani,

polivanje, ki je večinoma posledica “podiranja kupčka” (ko pride skupaj z zrakom še nekaj mleka iz želodčka), se kaže kot pocejanje iz ust, redko je količina tekočine večja od 5 – 10 ml in jo odnese mimo slinčka po mami. Velikokrat je polivanje celo “varnostni ventil” pred prenapolnjenim želodčkom pri prekomernem hranjenju (in požrešnih dojenčkih).

Bruhanje, ki je posledica skrčenja želodca in požiralnika v obratni smeri kot običajno, pa je praviloma obilno in v loku. Nastane zaradi zapore v prebavilih, okužb (prebavil ali drugje), tudi zaradi povečanega tlaka v lobanji (npr. ob zastajanju možganske tekočine).

Ob polivanju se otrok večinoma dobro redi, je zdrav, živahen. Ob bruhanju teža pada, otrok je bolan že na prvi pogled.

Glede na zapisano sem prepričana, da vaša deklica malenkostno poliva – in da to ni nič zaskrbljujočega.

Dodajanje čaja je umestno sedaj, ko je vroče (po žličkah ali do 30 ml, zadostovala bi tudi navadna voda), ni pa nujno.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close