Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje dojenje-prehrana-pitje ??

dojenje-prehrana-pitje ??

Polno dojim in me zanima ali atera mogoče ve ali je prehrana ravno toliko pomembna pri dojenju kot to da moraš spiti veliko tekočine??vem da je potrebno da je zdrava prehrana zanima me v smislu količine.Namreč opažam da se mi je v času dojenja apetit zelo povečal,bolj kot v nosečnosti in sm si pridelala 2 kg plusa:(glede na to da sem iz poronišnice prišla z istimi kg kort pred nosečnostjo.Kaj pravite ali je le bolj pomembna tekočina??hvala,lp!!

Ješ lahko manj; glavno, da spješđ dovolj tekočine.

Živjo!

Na forumu dojenje poglej malo pod prehrano doječe matere.
Iz lastnih izkušenj pa ti lahko povem, da sem sama med dojenjem veliko jedla pa se mi ni nikjer poznalo, pazila sem pa da sem jedla svežo pripravljeno hrano in bolj zdravo prehrano.

Lp, Nenka

Joj ne naredi moje napake! V začetku se je začelo enako kot pri tebi. Med nosečnostjo se skoraj nisem zredila in takoj po porodu sem imela enako število kg kot pred nosečnostjo. Super se mi je zdelo. Ampak takoj ko sem začela dojiti, sem imela tak apetit, da bi vse pojedla. Kile so se začele nabirati in v roku enega leta sem pridelala toliko kg kot med nosečnostjo. Ogromno sem hodila na sprehode, zdelo se mi je, da ne jem mastne hrane ipd, ampak kile so šle gor. Težko sem se jih znebila. Enako se mi je ponovilo pri drugi nosečnosti in dojenju. Tudi sedaj, ko sem noseča v tretje, nisem lačna in sem do 22 tedna pridobila le 2 kg. Vem pa , da bom morala zelo paziti po porodu.
Ko dojiš moraš zelo paziti na prehrano. Jesti moraš pestro raznovrstno hrano, vsakega po malo in zelo veliko piti. Jej veliko sadja in zelenjave. Pij čimveč vode.

[url=http://www.babysfirstsite.com][img]http://www.babysfirstsite.org/newtickers/ticker/101889.birthday.png[/img][/url]

Čudno, pa pravijo, da shujšaš ob dojenju in tudi poznam veliko takih, ki so. No, očitno pri vsakem drugače. lp

Jaz imam za sabo eno nosečnost s porodom in je bilo enako kot pri Elani. Sedaj v drugi nosečnosti se tudi nisem veliko zredila, tako da bom morala po porodu zelo paziti, da se ne bom zredila, ko bom imela volčji apetit zaradi dojenja.
Res je, da je pri vsaki ženski drugače.

Eca

Tudi jaz sem dobila kg ob dojenju…..Čez dan sem kaj na hitro pojedla, sicer delo doma z malo, sicer sva pa zunaj po ca. 2-3 ure se sprehajali….. Čas, da sem kaj pojedla, sem imela zvečer, ko je mala zvečer lepo zaspala… Nisem pretiravala z ne vem čim, ampak bilo je vedno po 20h…

Ja, enim gredo kg z dojenjem dol, drugim pa ne :-((((
Se kam pritožimo?!
Migat in pravilno jest!!!
Pa kakšna aerobika, otroka pa naj mirka očka.

Pomembno je oboje predvsem za tvoje zdravje in s tem posredno tudi za zdravje otroka.

Izogibaj se bele moke, belega sladkorja suhomesnatih izdelkov ter čimveč sadja in zeljenjave, vode in ogromno gibanja.

Ob takšni prehrani in življenju boš zdrava ti in s tem tudi tvoj otrok.

[url=http://tickers.families.com][img]http://tac.families.com/ezb/905782.png[/img][/url]

prehrana doječe matere:

Pomembna je tekočina in uravnotežena prehrana. Če za kosilo ne pojemo tri rihte, ampak kdaj kalorično solato, bo tudi ok. Ni treba jesti za dva in pijemo, kolikor smo žejne.

Ob ustrezni prehrani, kakršno smo imele najbrž že v nosečnosti, bo vse ok. Kolikčina mleka je v veliko večji meri odvisna od dobro pristavljenega otroka, ki se doji pogosti in učinkovito in po urniku, ki si ga postavi sam.

Raziskave kažejo, da tudi mame v predelih sveta, kjer so bolj lačni kot siti lahko dobro dojijo, na mleku pa se učinki pomanjkanja pokažejo šele dolgoročno.

Če se preveč rediš, lahko vneseš v hrano več svežega surovega sadja in zelenjave, zmanjšaš pa vnos kuhanih OH, mleka in mlečnih izdelkov, pecivamorebitne kalorične ali sladke pijače zamenjaš z vodo.

Dojenje porabi približno dodatnih 500 kalorij na dan. To z eno sladico komot vnesemo v telo.

Pa veliko sprehodov z vozičkom tudi pomaga, da se držimo stran od hladilnika, samo pa vzamemo na primer jabolka.

To obdobje ni ravno primerno za kaksno hujsanje…

Se strinjam s tem, kar je napisala polonak. Jej cimbolj pestro in zdravo, mogoce vec manjsih obrokov, veliko pij in cimvec se migaj, pa bos videla, da bo.

Jaz sem imela pa obratno tezavo. Ob polnem dojenju so kile kar kopnele, za kar sem bila sprva zelo zadovoljna. Problem je nastal, ker se padanje teze ni ustavilo, pa kljub temu, da sem imela obcutek, da stalno jem in to v ogromnih kolicinah. Padla sem pod tezo, ki sem jo imela pred nosecnostjo, kar je bilo zame glede na to, da sem bila takrat zelo lahka (pod 50kg), zaskrbljujoce. Hrana mi po eni strani sploh ni disala, ampak sem jo jedla, ker sem vedela, da jo moram. Potem sem se pa morala prav basati in nazirati, da se je teza koncno ustavila in spet prisla v normalo….
100 ljudi, 100 cudi, pravijo.

-- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- Otroški smeh je ena najlepših stvari... čista sreča in brezskrbnost sta drugi. Pridno rasemo in vsak dan spoznamo delček sveta, na katerega smo pozabili.

New Report

Close