Najdi forum

Dojenje & prehrana

Drage mame
veliko vas je to obdobje že preživelo in mislim, da imate glede tega tudi veliko izkušenj.
Sama pa sem šele pred nekaj dnevi prišla iz porodnišnice in moram priznati – imam kar nekaj problemov. Poznam osnove – veliko kuhane zelenjave, veliko tekočine, nič surovega sadja inp.
Ali mogoče obstaja kakšna www. stran na kateri bi lahko našla recepte ali nasvete glede prehrane.
Za vse informacije se vam zahvaljujem

LP Nina

Sedaj ko je polno sveže zelenjave na vrtovih imaš izbire na pretek. Tudi sama sem v tem obdobju dojila in kar pestro izbiro imaš lahko glede prehrane.

Od bučk dušenih, pa polpete iz bučk in krompirja, pa polnjene bučke z mletim mesom, …
Špinačo lahko narediš na klasičen način, kuhano, lahko jo narediš kot lasagne, namesto mesa, ali pa kuhano špinačo v solati, ..
Pa kuhano rdečo peso, itd…

Kuhaš lahko kompot iz vsega sadja, npr. jaz sem zjutraj skuhala 5 l kompota z jabolkami, pa suhe slive. V tem obdobju ko je pa vsega svežega dovolj sem dala noter tudi marelice, pa hruške pa ringlo, …

Pri vsem tem pa je važno, da prve dni ne pretiravaš z začimbami, ter z maščobami. Potem pa postopoma uvajaš normalno hrano v tvojo prehrano. O tem pa je bilo tudi govora na materinski šoli, če si jo obiskovala.

Pa uspešno dojenje želim.

Za naslov ne vem, lahko pa ti povem iz dvakratnih izkušenj, da nisem pri prehrani nič komplicirala.Jedla sem vse po vrsti in res ogromno pila, ker sem bila kar naprej žejna. Jedla sem solato, surovo sadje, izogibala sem se, v začetku, fižolu, pa mastnim in prekajenim stvarem (te pa tako ali tako niso pogosto na našem jedilniku).

Dojila sem dvojcka, zelo uspesno, glede hrane pa res nisem nic komplicirala – tudi solate in fizol sem jedla, bistvo je bilo, da sem jedla dovolj in predvsem pila, pila, pila… celo tudi kaksno pivce se je znaslo vmes! Veliko srece z malckom in dober tek in na zdravje!
Natasa

Živjo,

tako kot moji predhodnici tudi jaz nisem prav nič komplicirala s hrano, mali pa tudi ni imel nobenih krčev. Jem vse, pazim le, da hrana ni preveč pikantna. Je pa res, da nisem pojedla (vsaj na začetku) ogromnih količin surove zelenjave, kot sem jih prej.

Lp, Janja

Nina pozdrav tebi in tvojemu novororencu

Tudi surovo sadje je dovoljeno v zmernih količinah poleg vsega ostalega spet v zmernih količinah, razen seveda tisto, ki tebi povzroča težave (meni npr. hruška, surove bučke, )
Je pa to obobje res idealno, da se vzpostavi zdrava prehrana za celo družino. Sama sem bila pri prvorojenki precej negotova predvsem zaradi njenih mozoljčkov ter napada zdravnice, da ne pazim pri hrani, čeprav sem od začetka jedla večinoma le testenine in riž z malo kuhane zelenjave in olivnim oljem ter zelenjavne juhice, pila mleko (ki je tudi na listi alergenih živih poleg jajc, pomaranč in pšenice) zaradi kalcija so mi vtepli v glavo pitje le-tega, danes vir kalcija najdem v zelenolistni zelenjavi in sezamu, ki ga obožujem), jedla nič mesa, razen ribe, tunino, skratka dolgčas…. in s tem zaradi napada zdravnice o moji krivdi za mozoljčke tudi nadaljevala, čeprav sem vedela , da so mozoljčki hormonskega izvora in sami izzvenijo. Bedak sem bila.
Sedaj pri drugorojencu jem vse po vrsti od mesa- pustega v malih količinah, do svežega sadja, zelenjave, polnovredna žita, tudi precej začimb uporabljam npr. provansalska.. pa ima sin manj- beri nič krčev.
Sama sem brskala po knjižnici za knjigami z zdravo prehrano, ki so meni ustrezale in pa tudi po receptih Karmen Mlinar za alergike na tej www strani in nekako zaključujem zbirko zdravih in manj zdravih smernic prehrane, ki so skupni imenovalec celi družini (mož se seveda veseli kolin, ki jih dobi od babice, ha, ha)

Veliko prijetnih trenutkov ob hrani tebi in novorojencu ob dojenju želim!

Živjo!

Sem ena tistih mamic, ki so pazile kaj pojedo, sicer je mojega malčka zvijalo. In zaradi tega lahko trdim, da moramo nekatere gledati na to, kaj damo v usta, druge pa pač ne.
Moram reči, da je Mihec imel pravzaprav zelo malo krčev, če že, pa so bili zares posledica mojega “greha”. Od surovega sadja sem jedla le banane, jabolka, ter od zelenjave le solato, vendar tudi to v zmernih količinah. Najbolj od vsega sta Pikca motila paradižnik in paprika, tudi kuhana v različnih omakah.
Poleg tega pa mi je pasala predvsem mlečna hrana, kakšen Čololešnik, Frutolino ali pa Corn Flakes, pa polenta z mlekom, mlečnen riž, gres ali kaša.. Pogosto so me razvajali s kakšno ribico z malo česna, kakšnih žrebičkovim zrezkom, izogibala sem se svinjini.
Do tretjega meseca pa sem vsako jutro spila tudi kozarec Dilsane (dodatek k prehrani nosečnic in doječih mater), ki se dobi v Lekarni ali Baby centru, s katerim naj bi dobila v telo nekaj vitaminov in mineralov, ki jih nisem dobila vase zaradi specifične prehrane.

Zavedam se, da bi bilo bolje, če bi se bolj zdravo prehranjevala, v smislu presne prehrane, pa vendar mi je bilo pomembneje, da Mihca ne boli trebušček.

Čimmanj krčev ti želim,
Ana

Ogromno je bilo že povedanega – jaz bi le še dodala – ne pretiravaj pri soli – to po nepotrebnem obremenjuje otrokove ledvičke. Tudi sama sem ena tistih, ki so jedle praktično vse, le manj slano (tudi “prepovedano” kislo solato, hruške, paradižnik…). Izogibala sem se tistemu, kar naj bi bilo izrecno prepovedano – močne začimbe, čebula, česen (slednjega zdaj jem). Po hčerkicinih reakcijah pa sem se izogibala tudi tistemu, kar ji je povzročilo težave (npr. pomaranče, mleko in mlečni izdelki!).

Torej: jej čim bolj pestro in uravnoteženo prehrano.

LP, Katja

Draga Nina, vecino so ti povedale moje predhodnice, dosti o dojenju nasploh pa bos nasla na internetni strani slovenske LLL .
http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/dojenje/index.htm

Lp Mojca

Tudi jaz sem jedla vse po vrsti, seveda vse zmerno.

Veliko uspeha in veselja z dojenjem ti zelim.

Zdravo!

Povem ti, kar mi je naročila zdravnica: Stroga prepoved medu, morskih sadežev in oreščkov zaradi kasnejših otrokovih alergij. Dovoljeno je sadje (ne jagode), vendar je bolje, da ga na začetku malo prekuhaš. Dovoljena je zelenjava (razen stročnic) – prekuhana, a tudi malo solate otroku ne bo škodilo.
Jej vsega po malo in opazuj otroka .. ponavadi je vse ok. Pazi le, da ne bo preslano ali prekislo.
Baje pa je tudi čokolada hud alergen, zato je ne priporočajo.

lp

Tinči

New Report

Close