dojenje med nosečnostjo
Živijo!
Sem mamica 15 mesečne hčerkice, še vedno se dojiva zjutraj in zvečer. Ponovno sem zanosila (sem v tretjem mesecu, rodila naj bi sredi novembra). V Mami sem prebrala, da naj bi laktacija zaradi hormonskih sprememb kmalu upadla, a pri sebi tega ne opažam, morda je mleka nekoliko manj, a še vedno toliko, da se malčica naje. Tudi naslednje dete bi rada dojila, zato me zanima, ali moram prenehati z dojenjem, kdaj (ali že sedaj, ali morda le kak mesec ali dva pred porodom..), kakšne izkušnje imate ostale mamice…
Lep pozdrav! Meta
Draga Meta,
s strokovne strani ni zadržkov do 28. ali 30. tedna nosečnosti, po tem času pa se draženje bradavic lahko spodbudi nekoliko več krčev maternice. To je sicer pomembno le pri ogroženih s prezgodnjim porodom a znajo biti krči tudi neprijetni. Treba pa bo misliti tudi na malega, ki prihaja “na vrsto”. Otroci namreč različno dolgo potrebujejo za odvajanje od prsi oziroma ste mamice “predobre” in jih ne “odstavite” kar čez noč. Boste videli, najbolje je ravnati po občutku vendar z malce časovne rezerve.
Zivjo,
poznam mamice, ki so dojile med nosecnostjo brez problemov in nato po porodu se naprej dojile celo oba otroka skupaj. Mozno je vse, vi pa se ravnajte po svojem obcutku. Ce je vse v redu, verjetno ni ovir za dojenje se vnaprej.
Ce bi radi dobili podrobnejse informacije, poklicite svetovalko za dojenje pri La leche League International.
LP, Karmen.
Draga Kaja.
Svetovalke lahko poklices na naslednje telefonske stevilke:
Jana 01/ 51 05 100
Urąa 01/ 51 84 119
Mateja 01/ 51 24 574
Irena 04/ 51 08 001
Tanja 05/ 62 73 484
Špela 02/ 25 12 411
Nataąa 031/ 579 238
Najdes pa nas tudi na internetu, na strani:
http://www.prairienet.org/llli/WebSlovenija.html