Najdi forum

Dojenje malčka

Pa še to! Velikokrat si rečem, da sem srečna, da sem z dojenjem prekinila tako zgodaj, ker je bil moj sin nemogoče navezan name. Tudi za dve uri nisem mogla z doma. Pa to nočno dojenje na pol ure. Zjutraj sem se zbudila na pol naga, pa še celo noč me je zeblo. Joj, da ne pomislim na zobe, zaradi katerih sem imela grozno boleče bradavice – v krastah.

Srečna pa sem tudi, da je fantek zdrav in da sem k temu delček prispevala tudi jaz
LP.

Pozdravljena, moje mnenje je, da naj dojenje sluzi hranjenju, dojenju otroka – dojencka, ki potrebuje mamino mleko za rast. Ravno tako menim, da je precej obupno videti tri ali stiriletnike z dudo ali steklenicko v ustih. Ocitno nekatere mamice svojimi dojkami ravnajo tako, kot druge z dudami ali steklenickami: otrok ej siten, zaspan, zeli si pozornosti, pogovora, neznosti, crkljanja, pa ga utisajo – ene z dojko, druge s steklenicko cimbolj sladkega soka.
Ali pa eno oz. drugo pri tej starosti res se potrebujejo? Jaz mislim da ne.
Nicesar nimam proti dojecim mamicam, ki z dojenjem hranijo dojencke. Da pa bi dojila otroka, ki je ravno prej pojedel kosilo v vrtcu, pohrustal vrecko cipsa, ti zapel pet novih pesmic, prestel do 20, se zapeljal s kolesom brez pomoznih kolesc, splezal na vrh piramide v Tivoliju… Zanima me, od kod neki se jemljejo podatki o dolzini trajanja dojenja, na katerem koncu sveta in predvsem zakaj tako dolgo zenske dojijo? Imunski sistem ima malcek pri dveh letih ze dobro zgrajen, torej- cemu le se sluzi dojenje dveh,treh,stiri in vecletnikov, ki ga tako besno branite?

V nerazvitih drzavah je dojenje TAKO DOLGO nekaj povsem normalnega, saj nimajo na razpolago nadomestkov in tudi ne denarja zanje.WHO in UNICEF sta sprejela taksne smernice za dojenje vsaj do enega leta ali dalj, saj vsak dan po svetu umira na tisoce malckov, ki nimajo hrane za prezivetje.Po drugi strani pa moramo sami v nasih glavah razcistiti, ali bomo dojili in kako dolgo in kje.Ce ima zenska vsaj nekaj podatkov glede dojenja, ne bo nikoli pomislila na taksne bedarije, da se toliko in toliko let stari otroci ne smejo dojiti.Gdo pa je postavil zgornjo in spodnjo mejo, kako dolgo naj bo otrok dojen ?!!Premislite…
Napacen pristop k osamosvajanju otroka pa je tudi ta, da naj se cimprej nauci ziveti v realnem svetu.Saj ne dresiramo psov ali pa vojakov.Torej naj vsaka mama doji koliko in kako dolgo hoce in naj bo ponosna na to, da daje svojemu otroku tisti trenutek najboljse.Jaz v to trdno verjamem, zato me ne zanimajo mnenja in pogledi taksni nedoraslih ljudi

Lp Mojca

Drage matere,
podatke o dolžini povprečnega trajanja dojenja se najde po različnih virih. UNICEF priporoča iz zdravstvenih razlogov, ki pa zajemajo tudi psihološke faktorje, priporoča dojenje do 2. leta ali še dalj. Mi spadamo pod ti. razviti svet, večina kultur doji otroke dlje, se pravi povprečje je okoli 3 do 4 let.
Številne raziskave so pokazale , da otrok potrebuje sesanje za pomiritev tja do 4. leta starosti, kar pa ne pomeni, da ga potrebujejo vsi.
Mislim, da nobena od nas besno ne zagovarja in prakticira dojenja po 2. letu in jaz osebno sem samo povedala svojo izkušnjo v ilustracijo in podporo, nobene filozofije ne prakticiram tukajle.
V drugih kulturah je doječ se štiriletnik nekaj čisto običajnega in nihče ne razmišlja, da je to ogabno, pri nas pa je drugače. Pa ne bi več debatirala o tem. Pred časom se je na tem forumu razkurila Petra in nas zmerjala, da ven mečemo joške vsepovsod, sedaj so se našle nove.
Nimam občutka, da bi s svojimi mnenji želele koga posiljevati . Vsak ima pravico do svojega mnenja.
Tudi o tem, kaj pomeni , da je otrok navezan na mater, bi se dalo razpravljati, a ni prostora.
pač, jaz osebno smatram, da ima otrok čisto normalno potrebo in vzrok, da se toliko časa želi dojiti in mu to omogočam. Je čisto normalen otrok, živahen, samozavesten, preživi tudi po cel dan brez mene, če je treba in ne zaspi vedno zgolj z dojenjem. Ni res, da ga z dojko samo utišam, enako kot bi z dudo.
Punce, lepe počitnice vam želim.
Jaz svojega štiriletnika ne dojim več kjerkoli, za mizo , v parku, sem pa to delala, ko je bil majhen, nekajmesečni dojenček.
Tudi dojenje večjih otrok se da omejiti na diskreten način, da ne bi bilo komu slabo od gnusa, ko bi ga videl, kako vleče mami majico gor.

K tem izbruhom jeze bi dodala samo to, da ste mamice, ki dojite vidno pod vplivom hormonov in da tudi ve ne pustite, da bi nekdo, ki je proti dolgoročnemu dojenju (mislim 2 ali 3 leta starih otrok) imel svoje mnenje. Pa nič zato tudi jaz sem bila taka, ko sem še dojila.

Pa me vseeno zanima, kako ste premagale vse težave glede bolečih dojk zaradi drgnjenja z zobmi (jaz sem namreč že zaradi tega obupala, saj je grozno bolelo)?

Še enkrat srečno z vašimi malčki in brez zamere. Tudi me smo povedale samo svoje mnenje.

POzdravljena,
spoštujem tvojo in odločitev tvojega malčka, čeprav sem drugačnega mnenja, s katerim sem očitno že razjezila nekaj mamic, ki še dojijo malčke. Nikogar nisem imela namena prizadeti, so mi pa debate v tem forumu zelo všeč, saj smo pišoči zelo različnih mnenj.
Dojenje v osnovi zame pomeni hranjenje otroka; dojila sem mojo dojenčico do 8 meseca starosti, rada bi jo dlje, pa zaradi zdravstvenih razlogov ni šlo. Novorojenčki in nekaj mesecev stari dojenčki druge hrane razen maminega mleka (ali adaptiranega mleka) še ne morejo uživati. 2,3 in več letniki pa se hranijo normalno, delno prilagojeno, kot odrasli. Dojenje malčkov kot zdravstvena preventiva v nasprotju z dojenjem dojenčkov ni dokazana. Ali pač to pomeni, da se malčki dojijo – crkljajo zaradi ugodja, namesto da bi vlekli dudko, vlečejo dojko? Z maminim mlekom se malčki pač ne morejo več hraniti.
Zame je dojenje nekaj intimnega, lepega, trenutki mirne popolne združitve z dojenčkom, zato mi, priznam, dojenje na javnih mestih, v hrupu in vrvežu ne ugaja in se mi ne zdi primerno. Sem torej pravi konzervativec.

Glede dojenja v javnosti se delno strinjam s tabo, namreč da je dojenje nekaj intimnega, lepega. Moj fantek pri svojih 21 mesecih že ve, da mora počakati, da pridemo domov in se bo lahko dojil, tako da se niti ne spomnim, kdaj sem nazadnje dojila zunaj doma. Zdaj se res bolje počutim, če dojim samo doma, ker je preveč živahen. Čisto drugače je pa z dojenčki, ki jim je materino mleko glavni vir prehrane. Kar se tega tiče, sem svojega dojenčka dojila takrat, ko je postal lačen. Veliko bolje se mi je zdelo, da se z njim za par minut nekam usedem in ga nahranim, kot da ga vreščečega in lačnega peljem domov. Tudi za druge je veliko manj moteče.

Lep sončen in ne prevroč pozdrav,

Tinka

Glede kreganja in forsiranja dojenja bi tudi jaz povedala podobno, kot jana in Tinka.Nihce nikogar ne sili z dojenjem, saj vemo, da je vsak otrok tako kot vsaka mama oseba zase in odlocitvi za dojenje botruje dosti dejavnikov.Mislim, da smo vsi skupaj Martini povedali svoje izkusnje, tako kot nas je prosila.torej , kako smo opravili z odzivi okolice na dojenje malcka.Zato pa ni nihce imel namena nekoga v nekaj siliti.Saj smo ljudje , s svojimi misljenji.
Glede prehrane z mlekom pa me zanima, zakaj po enem letu otrok potrebuje za prehrano kravje mleko, maminega pa ne ?

Lp Mojca.

Zivjo, mojca,
Zakaj po enem letu otrok potrebuje za prehrano kravje mleko, maminega pa ne? Najbrz ne gre za to, da potrebuje prvo, drugega pa ne.
Se vedno pa sem mnenja, da dojenje sluzi hranjenju dojenckov, ki druge hrane se ne jedo. V prvih mesecih mamino mleko pomaga graditi dojenckov imunski sistem. Menim, da pa malcek z maminim mlekom ne pridobi vec toliko zascitnih in boljsih hranilnih snovi, da bi bil ob uzivanju kravjega mleka za le-te prikrajsan.
Ali pa se motim?
Ker zadnje case veliko slisimo o delovanju LLL v Sloveniji in njihovih naporih pri podpiranju dojenja, me zanima, do katere otrokove starosti pa ste dojece mamice malckov pripravljene dojiti? Zanima me tudi, kaksni razlogi vas vodijo k tem, da dojite vase mlade gospodice in gospodicne?
Lep dan, Ali
>

Draga Ali, mislim da ogromno mamic gleda na dojenje samo kot na prehranjevanje dojencka.Ce pomislimo, da mamino mleko pomaga izgrajevati imunski sistem dojencka, potem bi bilo idealno, da bi mama dojila do drugega leta otrokove starosti, ker se nekje takrat imunski sistem izgradi.Najbolj idealno pa bi bilo, da bi se otrok odstavil sam, ker pac scasoma izgubi sesalni refleks in je takrat otrok tudi najbolj pripravljen brez vseh travm za prenehanje dojenja.Seveda , da ne bo katera mislila, da jo kdo sili v dojenje.Izjava, da smo dojece mamice pod vplivom hormonov pa se mi je zdela nekomentiranja vredna, saj ce bi ta mamica imela nekaj vec osvescenosti glede dojenja, bi vedela, da se pri dojenju izlocajo endorfini, ki so hormoni srece, torej podrobna razlaga ni potrebna.Zato pa tudi ni treba vsepovprek pljuvati po dojecih mamicah.Glede navezanosti na otroka pa mislim, da ni nic narobe, ce je otrok ZELO navezan na mamo, vsaj mene to ne moti.Taksna navezanost kaj hitro mine in otrok se zacne zanimati tudi za druge stvari okoli sebe in mama ni vec sredisce njegovega dogajanja, ceprav j se vedno ob otroku, da se vrne k njej, ko je zalosten ali se prestrasi ali udari…
Jaz osebno mislim dojiti tako dolgo , da bova oba z otrokom zato, da prenehava z dojenjem.Ceprav mi je vzgojiteljica v vrtcu povedala, da ze zelo dolgo ni videla otroka, ki bi bil tako zelo navezan na mamo.V pozitivnem smislu, saj je rekla, da ji je zelo zal, da je cedalje vec mam prepricanih, da ne smejo otroka prevec navezati nase.Saj koncno nasi otroci prehitro zrastejo in odidejo, nam pa bo takrat zal za vsak trenutek, ki ga nismo izkoristili z njimi.

Lep pozdrav Mojca

Draga Mojca,
hvala za tvoj odgovor. Lepo se imej-ta z malčkom.
Lep pozdrav, Ali

New Report

Close