Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni dojenje in zdravila

dojenje in zdravila

Pozdravljeni.

Imam alergijski rinitis, s katerim imam težave od konca junija do konca septembra, potem pa se težave nehajo. Kar nekaj let sem jemala Flixotide v tem času in Berodual po potrebi, zdaj pa mi je pulmolog predpisal še tablete Letizen. Ko sem prebrala navodilo za uporabo, se nisem našla v nobeni skupini težav, ki bi jih to zdravilo naj zdravilo. Razen oteženega dihanja mi alergije ne povzročajo namreč nič drugega.

Ker imam petmesečnega dojenčka, ki ga še dojim, ne bi rada jemala nepotrebnih zdravil. Kaj naj torej storim? Je zelo narobe, če jemljem samo Flixotide? Berodual mi je bil močno odsvetovan, zato ga res ne bi rada uporabljala, če ne bo nujno. Bo Flixotide dovolj, da ne bom imela napadov težkega dihanja? Priznati moram, da se mi v preteklih letih uporaba Beroduala ni zdela tako sporna, zato se tudi nisem pretirano sekirala, če ga je kdaj bilo potrebno vzeti. Tudi spomnim se ne prav dobro kako pogosto je bilo potrebno in kaj je na to vplivalo (včasih sem na Flixotide tudi malo pozabila).

Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani
Pravite da imate alergijski rinitis, prejemate pa terapijo
astme. Tega ne razumem, da bi se stvar razčistila, bi bilo
bolje opraviti pregled pri pulmologu.

Glede zdravil in dojenja : obe omenjeni zdravili prejemajo
nekateri otroci v starosti vašega otroka, odmerki, ki jih
prejme preko vašega mleka so minimalni.

Nissera Bajrović

Pozdravljeni!
Imam alergijsko astmo,alergična pa sem na mačke in pršice. Ker sem temu prilagodila življenje (antialergena ležišča,redno sesanje in brisanje prahu,izogibanje stiku z mačkami),z astmo nimam hujših težav. V začetku sem jemala Flixotide in Ventulin po potrebi,nato pa sem tudi Flixotide jemala po potrebi,torej ko sem začutila da se je astma poslabšala sem pričela z jemanjem tega zdravila in ga nekaj časa jemala. Ko sem zanosila sem po nasvetu osebne zdravnice popolnoma prenehala s Flixotidom,Ventulin pa sem približno 6x morala vpihniti med nosečnostjo. Sedaj imam mesec staro punčko in jo izključno le dojim in me zanima kako je z jemanjem Flixotida in Ventulina med dojenjem. Moji starši imajo namreč v stanovanju več mačk in čeprav jih umaknejo iz sobe ko sem tam,vonj ostane in me po obisku pri njima vedno draži v pljučih in težko diham in sem po obiskih še nekaj dni prisiljena jemati vsaj ventulin. Zato med nosečnostjo nisem šla k staršem na obisk,sedaj pa bi jima rada peljala vnukinjo a se bojim da bi ji škodila z zdravili,ki bi jih od mene prejela preko mleka. Naj še povem,da moj oče zaradi zdravja ne more zapustiti stanovanja,zato pač ni mogoče da bi vnukinjo videl kje drugje v okolju brez mačk.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Če enostavno povem: Zdravila proti astmi otroku niso nevarna, opustitev zdravil za astmo pa je škodljiva. Če potrebujete Ventolin, to pomeni, da atma ni pod nadzorom in da je potreben Flixotide, seveda redno. Morda je zanimivo vedeti, da se Ventolin iz ust absorbira v kri in se v zelo majhni količini res pojavi v mleku. Flixotide pa se ne absorbira v ustih, ostali se razgradi in ga v mleku ni. Nobeno od teh dveh zdravil pa otroku ni škodljivo. Obe zdravili se uporabljata tudi za zdravljenje astme pri majhnih otrocih.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close