Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje dojenje in terapija s hormoni

dojenje in terapija s hormoni

Pozdravljeni!

Zaradi avtoimunske tireopatije z latentno hipertirozo sem bila celo nosečnost nadzorovana (vrednost TSH 0.001, scitnicni hormoni v mejah normale). Rodila tocno na rok, 4.250 g tezko deklico, zdravo.

Pet mesecev po porodu se je stanje spremenilo:se vedno znizana vrednost TSH 0.16, FT3 normalen, FT4 znižan 8.47. Zdravnica svetuje uvedbo terapije s scit. hormoni, in sicer L-thyroxin 25 ug dnevno.

Zanima me ali lahko pri tej terapiji se vedno dojim,ali lahko z zdravljenjem s hormoni pocakam vsaj se dva meseca (zaradi dojenja)???
Ali se da se kako drugace preveriti delovanje hipofize, razen z odvzemom krvi?Ce ja, kako in kje?

Hvala
Lep dan,

Samo laicen odgovor, hipofizo testirajo s stimulacijskim testom, vbrizgajo ti relativno veliko kolicino hormona in potem merijo odziv hipofize nekaj ur kasneje. Hmm glede hormonov med dojenjem, po moje ne bi smeli skoditi, saj veliko hipotiroznih ljudi to jemlje skozi celo nosecnost in ni dokazanih vplivov na plod, saj so hormoni sicer sinteticni, vendar kemijsko enaki kot tvoji lastni in samo pomagajo telesu k boljsemu metabolizmu, ki ga zdaj zaradi dojenja potrebuje – zato ti je tudi T4 padel, ker ga vec rabis. Menda pa je dobro, da dojencka tudi testirajo na protitelesa, vsaj to so meni rekli, ampak to se menda dela takoj po porodu.
lp P

Spoštovani!

Vsekakor za dojenje ob jemanju L-tiroksina ni nikakršnih zadržkov. Glede na laboratorijske izvide se pri vas sedaj razvija hipotiroza ( premajhno delovanje ščitnice ). Vsekakor bo potrebno spremljanje ravni hormonov, potrebno pa bo verjetno tudi določiti raven protiteles proti TSH receptorju (TSI), ki so pri avtoimunski hipertirozi zvečana. Hipofiza pri vas najverjetneje delujejo povsem normalno.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close