Dojenje in prehrana
Ojla!
Sem novopečena mamica, ki vas že kar nekaj časa bere. Moja miška šteje enajst dni in zelo pridno papca. Že prej sem se odločila, da bom pri dojenju dala vse od sebe, da bo steklo. In na srečo mi je uspelo.
Me pa zanima, kaj ve, kot doječe mamice jeste?
Vsak mi reče drugače, tko da sem enostavno že čist zmedena. Vem, da ne smem jesti stvari, ki napenjajo, toda kljub temu… Vsak dan jem peso pri kosilu, pijem samo jabolčni kompot (ki ga imam počasi čez glavo), za zajtrk pa tudi enolično, marmelada in margarina, hrenovke, pa zdenka sir (to smo dobile tudi v porodnišnici).
…lahko jem jabolka, solato, mislije, jogurte…česa se moram izogibati?
Upam na kakšen koristen nasvet.
Tudi jaz sem bila presenečena, ko smo v porodnišnici dobile golaž, zeleno solato, stročnice,….
Jaz sem jedla vse in ni bilo nič narobe. Razen po koruzi – sem enkrat pojedla žlico koruze na solati in sem mislila, da bo malega razneslo, tako ga je matralo.
Če bo s podmladkom vse v redu, se ne sekiraj in jej vse po spisku. Če pa jo bo kaj napenjalo, črvičilo,… pa poskusi ugotoviti, kaj bi lahko bil vzrok in tisto za en čas umakni z jedilnika.
Jek vse po vrsti, čim bolj raznoliko hrano, pri svežem sadju, ki pri nekaterih dojenčkih povzroča krče, bodi previdna. Začni z enim sadežem in opazuj, kako otroček reagira, če ne, poskusi z dvema… Meni je pediatrinja predlagala, naj sadje lupim, da je potem OK. nPij vsak 3l dnevno, zaradi mleka. Ne kompliciraj glede hrane…
Jaz jem vse. 🙂 Mala je imela micene krče, tu pa tam. To ni kaj preveč odvisno od hrane, saj jih imajo tudi otroci, ki se hranijo z adaptiranim mlekom. Pač njihova prebavila še niso zrela in od tod krči. Nekateri pa jih sploh nimajo.
Vseeno pa ni dobro pretiravat z čokolado, kavo in kravjim mlekom.
Če te še kaj več zanima, si poišči članke na forumu Dojenje, kjer je vse podrobno razloženo.
Pa uspešno dojenje še naprej.
Jaz mal opazujem “reakcije” in tako sem počasi ugotovila, po čem ima mali krčke. Naj pa bi držalo, da imajo fantki že tako več te nadloge. pri nama je tako, da če se mal pregrešim, je potem sonček čist bogcen, tako ga črviči, zato se pač zlo pazim. Če pojem karkoli, v čemer je Vegeta, potem je vse narobe, tud sadje sem sedaj začela sam še kuhano v kompotu, ker se tist en sadež na dan ni obneslo, na začetku sem jedla tud mal solate, pa tud ni šlo. Pri nama je vse o.k., če jem močnate jedi, kruh, mleka kolk hočem-mlečne zadeve, piščančje in goveje meso, kuhan krompir, riž, testenine…potem se že pa neha, od začimb bolj malo, malo soli… Sam sem se pač sprijaznila, ker če se minimalno pregrešim, so posledice hitro tu. Opazuj reakcije bebija, pa boš videla, ljudje smo različni.
Naj povem ,da sem tudi jaz bolj na začetku z dojenjem,pa že ugotavljam da malčku ne odgovarja par stvari!!Ne smem jesti solate,pa piti multivitaminskih šumečih tablet,pa pri sladkarijah ne smem preveč pretiravati!!!!!!!!!Res pa je da se izogibam določenim stvarem,ki naj bi bile odsvetovane doječim materam!!!!!!!!!!
Nič se ne obremenjuj s hrano!
Če je moja žena preživela, boš tudi ti.
Žena ima strogo žolčno dieto že od 14 dne po porodu. 3 mesece in pol je jedla samo prepečenec, šipkovo marmelado, obvezno en dan star bel kruh, belo piščančje meso samo skuhano ali pa pečeno na žaru seveda brez maščob, jogurt vitalinea brez maščob, od solate samo rdečo peso, testenine, ki so narejene obvezno brez jajc, riž, pire krompir brez dodatkov…. od pijače pa samo vodo (julijano) sobne temperature. In mislim, da nisem ničesar spustil :))) Vmes je bila tudi kakšen dan tešča (brez hrane in pijače) zaradi preiskav.
In najin dojenček je polno dojen 4 mesece in tudi krasno pridobiva na teži.
Ob rojstvu 3.300, 4.400, 5.450, 6.180, 6.850 in med tem časom ni bilo nobenih problemov zaradi njene prehrane.
Jaz sem se pazila pri prehrani le prvi mesec. Potem sem bila sita enolične hrane in sem začela počasi jest vse in tako je še sedaj. :)))
Jaz bi ti rekla, da počasi poskušaj jest tudi drugo … vsak dan nekaj novega in potem boš takoj videla če mu mogoče kakšna stvar ne odgovarja ali ga preveč napenja in tiste stvari se boš pač mogla nekaj časa izogibati.
Pri nas ni bilo nobene take stvari in sem lahko kmalu jedla vse.
Nekaj predlogov:
– zajtrk: poli salama, siri in sirčki ter sirni namazi, med.
– kosilo: makaroni, musaka, lazanja, juhe, vse meso, razen svinjine, krompir na vse načine (izogibaj se cvrtemu), solata iz: kuhanih bučk, cvetače (če tebe ne nepenja), korenja, zelena solata.
Do starosti 4 tednov se izogibaj paradižnika, paprike in jajc, potem pa počasi začni tudi s tem. Vsekakor se izogibaj cvrti in mastni hrani ter seveda stročnicam (fižol) in kislim stvarem, ki povzočajo vnetje ritke. Nekateri odsvetujejo tudi pitju velikih količin mleka, saj je težko prebavljiv in lahko povzroča krče (pri nas je že bilo tako).
Sicer boš pa sama videla kaj lahko in kaj ne. Vedno probaj eno novo živilo in počakaj 48 ur, tako boš videla ali je kakšna reakcija pri tvoji dojenčiči.
Nikar se ne omejuj na par živil, saj boš videla, da lahko veliko ješ, samo poskusit je treba.
Pozdravljena in najprej cestitam k uspesnemu porodu in dojenju!
Jaz ti tako povem… izogibaj se SAMO hrani, ki TEBE napenja! Jej pa cimbolj raznoliko hrano. S tem, ko jes tako enolicno hrano, ne dobis vsega potrebnega za organizem, kaj sele za obe.
Z napenjanjem dojenckov je pa tako. Nasega so mucili vetrovi do 15 meseca. Potem pa, kot bi odrezal. Nekaterih sploh ne mucijo. To je odvisno od posameznika in mislim, da je veliko tudi dedno. Torej kar pogumno. Jej, kar ti pase, samo da tebe ne napenja.
O prehrani v porodnisnici pa samo toliko… jaz sem prvi dan po porodu dobila fizolovo juho, HALO?
Pa dober tek 🙂
Tejca
isto sem se spraševala sama in ko mi je po kakem dobrem ednu kompot začel gledat iz vseh lukenj se lepo začela jest vse! ampak res vse! ker sem prebrala članek od karmen mlinar da hrana ne vpliva na mleko in pri meni res to drži. zdej je tamala stara 3 mesce pa 1 teden in nii blo še nobenih problemov, razen enkrat ko sem jedla v kitajski restavraciji, tko da te se izogibam, drugače pa jem res vse!
lp, lara