dojenje in prava kava
Vprašanje postavljam v imenu svoje sosede, ki nima računalnika in neta.
Ima tri in pol mesece staro hčerko (63cm, 7000g), ki se polno dojita na 2 do 3 ure čez dan in ponoči dvakrat.
Mamica je bila že pred nosečnostjo starastna kofetarica, saj je blažila utrujenost zaradi službe. Med nosečnostjo je bila doma, kavo zmajnšala na minimum. Sedaj je zopet utrujena in zopet je začela s staro razvado. Spije štiri (orengi) skodelice prave kave na dan. Zaveda se te svoje pretirane razvade, ve, da to ni pravi način reševanja utrujenosti, ampak ne more in ne more se zdržati.
Začelo jo je resno skrbeti, ali te enormne količine kofeina prehajajo iz krvi v njeno mleko. Ali dobi hčerka tudi svojo skodelico kave? In če se to dogaja, kako se to zgodi?
Hčerka se zbudi zjutraj ob 5.30, dopoldne dva do trikrat zadrema med 15 minut in slabo uro, po 15 uri popoldne pa kvečjemu enkrat za 15 minut. Zvečer gre spat ob 20. 00. Popoldne je neskončno utrujena, vendar ji jo ne uspe uspavati.
Obe se vam zahvaljujeva za odgovor.
Draga Mojca,
hvala za vašo skrb za vašo prijateljico. Za naslednjič: dovolj je, če vprašanje vpišete le enkrat. Vprašanje bo na forumu vidno šele, ko ga potrdim jaz, moderatorka. Ker sem bila prejšnje dneve odsotna, je bilo potrebno na vpis in moj odgovor malce počakati 🙂
Zdaj pa k temi.
Vaša soseda doji hčerkico, ki lepo napreduje in se lepo doji. Skbi jo, kako pitje kave prehaja v materino mleko.
Če bi sama govorila z vašo sosedo, bi jo najprej povprašala po NJENEM zdravstvenem stanju in njenih prehrambenih navadah, načinu življenja, stresu,… . Takšna utrujenost in slabo počutje namreč za zdravega človega ni značilno. Pitje kave k boljšemu počutju pripomore le kratkotrajno, a mati mora poiskati VZROK za težave, ki jih navajate. Materi priporočam da obišče zdravnika in opravi ustrezen zdravstveni pregled, kjer bodo lahko izločili morebitne vzroke za takšno počutje.
Mamico bi tudi povprašala po počutju in spanju, živahnosti in obnašanju dojenčice. Nekateri otroci so »superobčutljivi«. Poskočijo takoj, ko zazvoni telefon, zajokajo ko zavohajo močan parfum. Nekateri dojenčki postanejo »hiper« zaradi najmanjše vrednosti kofeina ali zdravil v materinem mleku. Nekateri dojenčki pa brez posebnosti prenesejo kavico ali dve na dan.
Enako, kot velja za kofein, velja tudi za teine v pravem čaju in theobromin v čokoladi. In ne pozabite, kofein je tudi v kolah, zdravilih proti bolečinam, dietnih pilulah, dekongestivih in nekaterih kitajskih zeleh.
Košček čokolade kdaj pa kdaj, skodelica kave zjutraj ali občasno, kozarec vina ali piva ob kosilu ali večerji ponavadi ne škodijo dojenčkom. Iz vira Breastfeeding Answer Book, 2003 pa navajam, da lahko mati dnevno spije 3 do 4 skodelice kave, če čuti da jo nujno potrebuje in otrok nima težav, več pa res ne.
Enako velja tudi za kavo brez kofeina. Če mamica in dojenček nimata težav, naj si kar lepo privoščita privoščite si svoj užitek, saj ponavadi velja tudi pravilo: zadovoljna mama = zadovoljen dojenček.
Morda bi mamica lahko poskusila tudi tako, da bi skodelico ali dve kave na dan zamenjala z bolj zdravim zelenim čajem, ki je prav tako dobro poživilo, njegov učinek pa traja dalja časa. Poleg svetujem mamici tudi, da se začne ukvarjati s telesno dejavnostjo, intenzivno vsaj trikrat tedensko, če je dovolj zdrava.
Prosim vam tudi, da mamici natisnete naslednji članek: “Prehrana doječe matere”
hojla,
meni je ginekologinja že med nosečnostjo rekla, da naj zjutraj spijem eno kavo (z mlekom), ker sem imela nizek pritisk. popoldne pa lahko še eno.
drugače pa ne vem, morda so 4 že kar dosti. kako se odraža na otroku pa ne vem, ampak pravijo – če nisi noseča ali pa dojiš – da zmernost pri kavi.
lp
Tudi jaz sem zelo zaposlena , zato sem se šele danes privlekla na forum. Tudi v imenu sosede se zahvaljujem za odgovor. Je obljubila, da bo začela malo bolj konkretno delat na organizaciji svojega dneva in si privoščit tudi kakšen dremež čez dan. Za začetek. Predvsem pa malo zmanjšat količino svoje razvade. Potem pa bo tudi opazovala hčerko, ali bo več spala, ali preprosto tak otrok je.
Lep pozdrav.