dojenje in krvavitev iz dlesni
Pozdravljeni!
Sem 29 letna mamica 7 mesečnega sinka. Pred nosečnostjo sem imela občasno probleme s krvavečimi dlesnimi, zato sem že takrat zamenjala zobno ščetko za mehkejšo, začela pa sem uporabljati tudi Sensodyne, ki ga sedaj uporabljam že več let in sem zelo zadovoljna. Ko pa sem zanosila, so mi dlesni začele redno krvaveti ob navadnem (zelo nežnem) ščetkanju (zobe umivam 3x dnevno), da niti ne omenjam nitkanja zob. To se mi redno dogaja še sedaj, ko dojim, poleg tega pa sem tudi že opazila, da imam spredaj vneto in na otip bolečo dlesen.
Moja zobozdravnica mi je vedno zatrjevala, da je to zaradi nosečnosti in dojenja, in da bo minilo. Če je res tako, potem se že v naprej opravičujem, ker vam jemljem dragoceni čas. Če pa je karkoli, drugega oziroma, če lahko še kaj storim, da omilim problem, potem bi vas pa prosila za vaš dragoceni odgovor, saj vse skupaj traja že leto in pol…
Najlepša hvala in lep dan želim!
Katjuša
Spoštovana Katjuša,
znano je, da je večinoma vzrok za vnetje kronično draženje dlesni, ki ga v večini primerov povzročijo zobne obloge. Vse večje hormonske spremembe (puberteta, nosečnost) vplivajo tudi na stanje dlesni in že obstoječe vnetje tudi poslabšajo.
Kaj storiti? Zobe še najprej čistite z mehko ščetko in pasto, ki vam ustreza. Obvezno je potrebno pričeti uporabljati zobno nitko – na začetku po vsakem obroku, ko se stanje izboljša lahko le enkrat dnevno.
Ko bo ustna higiena okrepljena, je res najbolj počakati na normalno (nenoseče in nedoječe:)) stanje.