Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Dojenje in klomifen

Dojenje in klomifen

Pozdrav!

Sem mama 21 mesečnega fantka, ki se doji še dvakrat na dan. Prvič sem zanosila s klomifenom in kot kaže, tudi v drugo ne bo šlo drugače. Zanima me, ali klomifen prehaja v mleko in ali na otroka lahko kako škodljivo vpliva? V nekem sporočilu () ste napisali, da poznate mamico, ki je dojila in jemala klomifen. Zanima me, ali ja za ta čas prenehala z dojenjem oziroma kako je to izvedla.
Hvala, Ajda

Draga Ajda,
imate 21 mesecev starega otročka, ki se še doji 2x dnevno. Verjetno boste morali za ponovno zanositev jemati Klomifen.

Kopiram enega od odgovorov s tega foruma, kjer sem naše Proffesional Liasion Leaders povprašala o tej tematiki.

****
Pisala sem številnim IVF centrom v Izraelu (Deena je iz Izraela) in povprašala, kako je s tem vprašanjem. Iskala sem tudi članke v strokovnih medicinskih revijah, ki bi obravnavali nadaljevanje dojenje in IVF a jih žal nisem našla.

Mamica naj razmislili o naslednjem:

1) Dojenje ovira fertilnost. Na splošno gledano je to dobro, toda gledano iz stališča zdravstvene zavarovalnice verjetno ni smisleno zapravljati res visoke vsote denarja, če je verjetnost za zanositev zaradi dojenja bistveno zmanjšana.

2) Matere za spodbuditev ovulacije dobijo visoke doze hormonov. Ob tem procesu je potrebno dojenje, vsaj začasno, prekiniti. Mati naj preveri in se posvetuje z zdravnikom na kliniki, katera sredstva so z dojenjem združljiva in katera ne.

3) Ob IVF obstaja tudi teoretična možnost, da bi kontrakcije maternice ob postopku in sočasnem dojenju lahko povzročile splavljenje zarodka. To sicer ni problem pri naravni in zdravi nosečnosti, žal pa za IVF ne obstajajo raziskave, ki bi to potrjevale ali ovrgle. Če se mati trudi zanositi, je logično, da se izogne vsakemu, tudi najmanjšemu tveganju.

Dr. Zimmerman
******************

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close