Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija dojenje in kajenje

dojenje in kajenje

Spoštovani.

Imam vprašanje glede kajenja in dojenja pri majhnem dojenčku. Vem dobro, da kajenje ni dobro, da ga odsvetujemo, … .Zanima me kako dejansko vpliva nikotin preko maminega mleka na dojenčka. Morda veste kakšni so patofiziološki efekti?

Najlepša hvala za odgovor, sama sem namreč že veliko iskala, pa z mojo nemedicinsko izobrazbo očitno ne znam priti nikamor smiselno in odgovora nisem našla.

Lp.
i.

Spoštovana,

nikotin sodi med kemične snovi, ki se dobro topijo v maščobah in zato močno izločajo preko materinega mleka – tako je koncentracija nikotina v mleku bistveno višja kot v materini krvi. Zato je mama po “cigaretki” sproščena in zadovoljna, njen dojenček pa je nemiren, ima moten ritem spanja in budnosti, lahko ima krče, drisko, verjetno tudi glavobol (podobno kot človek, ki le občasno pokadi kakšno cigareto v družbi, potem pa v stresu pokadi škatlo cigaret eno za drugo).

Nikotin je tudi eden pomembnih vzročnih dejavnikov za “smrt v zibki”, saj škodljivo vpliva na središče za spanje in na živčne povezave med središčem za dihanje in možgansko skorjo. Oziroma, če želite napisano bolj patofiziološko (=prepisano iz strokovnega članka): suprimira pontogenikulookcipitalno aktivnost in inhibira nevrone v ventrolateralnem preoptičnem območju možganov.

S kulinaričnega stališča pa prisotnost nikotina povzroči tudi spremembo okusa mleka – žal na slabše, tako vsaj kažejo razsikave obnašanja in mimike dojenčka, ki ga mama doji kmalu po pokajeni cigareti.

Ker ne vem, kakšen je osnovni namen vašega vprašanja, je moj odgovor bolj na splošno. In seveda ni naklonjen doječim mamam – kadilkam.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Njlepša hvala za odgovor. Mislim, da je pogovarjanje o kajenju in dojenju velik plus za družbo. Vidim veliko doječih mater, ki kadijo. Argumentov proti pa v bistvu makbrž niti ne vedo. Sama sem (bila) med njimi.

Imam samo še eno podvprašanje. Morda veste tudi kako je z vplivom nikotina na otrokov intelekt, intelektualni razvoj?

Najlepša hvala.
irena

Spoštovana,

sveže znanje s področja, o katerem me sprašujete, si pridobivam na zelo podoben način kot vi – iz priročnikov in interneta. In ugotavljam, da je strokovno in statistično “neoporečnih” raziskav s tega področja bolj malo – v tistih, ki izpolnjujejo merila, pa je nedvomno dokazano, da ima nikotin negativen vpliv na kognitivni razvoj ploda in dojenčka. Je pa pri tem toliko sodelujočih in med seboj prepletajočih se dejavnikov, da je težko pokazati s prstom na nikotin kot edinega krivca.

V branje nekaj prispevkov (predvidevam, da vam branje besedila v angleščini ne bo delalo težav):

http://www.proyectoinma.org/media/upload/pdf/julvez-intjepidemiol2007_editora_9_32_1.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1732491/pdf/v057p00403.pdf

http://jech.bmj.com/content/57/6/403.full

Pozdrav (od resda zaprisežene nekadilke, zato mi lahko kdo očita subjektivnost pri izbiri slovstva),

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close