Dojenje in hujšanje
Draga KarmenM!
Ponovno se obračam po nasvet. Pred porodom sem bila suha. Potem sem se zredila 15 kg. Od tega sem se jih osem že znebila (s težko muko) Preostalh pa se ne morem nikakor znebiti, čeprav jem toliko kot pred nosečnostjo. Vsi me tolažijo, da bom shujšala, ko bom nehala dojiti. Torej se zaloge skladiščijo drugače med dojenjem? Ali bi kljub temu, da dojim morala shujšati?
Hvala za odgovor.
Lp
Pia
Draga Pia,
vsi, ki vas tolažijo, da boste shujšala, ko boste nehali dojiti, verjetno mislijo, da doječa mati ne sme hujšati zaradi dojenja. V zvezi s to miselnostjo je logično, da ob končanem dojenju “dobite dovoljenje” za hujšanje. No, pa temu ni čisto tako. Doječa mati lahko zdravo hujša. Ker sem o tem že pisala 14 dni nazaj, navajam povezavo. Veliko smo se o tej temi pogovarjale tudi na forumu “hujšanje”:
A vam zaupam skrivnost? Tudi sama sem se lotila hujšanja, ker sem pridobila preveč telesne teže, a kljub temu lepo dojim naprej. Veliko sem prebrala o hujšanju s pomočjo programa Cindi (obrnite se na najbližji zdravstveni dom in povprašajte, če je ta program tudi pri vas, radi vam bodo pomagali). Hujšam pa kar po “domačem” principu “manj jej in več migaj”. Po 4 tednih imam minus 4 kilograme, vizuelno pa se najbolj pozna na trebuhu. Pri hrani pazim, toda si ne odrekam, namesto dveh kosov kruha pojem enega in pazim, da redno uživam pet obrokov dnevno, da nikoli nisem resnično lačna. Sladkarijam se izogibam kolikor se le da. Močno je pomagalo, da sem si 1 teden vestno in pošteno zapisovala, kaj sem pojedla, vse do zadnjega bonbona. In ko sem prebrala, kaj vse sem zmetala vase, sem se zgrozila. Le tako sem dobila res natančen pregled, kaj in koliko jem, česa je preveč, česa premalo,… Cel mesec že pridno delam trebušnjake, od začetnih 30 (komaj komaj) sem že na 100. Veliko hodim (dnevno do 5 km) in vozim sobno kolo (vsaj 3-4x tedensko najmanj pol ure) in zdaj se razlika res že tudi vidi, jupiiii!
Pia, le pogumno, le začeti je treba!
Ne shujšaš, ker preveč ješ.
Količina hrane ne vpliva na mlečnost. Jej manj, vendar ne premalo, veliko pij, vode, čaji ipd.
Jaz sem bila 3 mesece po porodu še v bolnišnici. Jedli smo bolnišnično hrano, se pravi normalne obroke, veliko pa smo pili. Sokov so nam dajali litre in litre. Mleka sem si iztisnila vsak dan 1 liter in pol.