Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Dojenje in antiepileptik Lamictal

Dojenje in antiepileptik Lamictal

Pozdravljeni!

Sem 2 meseca pred predvidenim porodom in v velikih dvomih. Že 15 let jemljem zdravila proti epileptičnim napadomji, cca. 7 let Lamictal 2×100 mg dnevno. Ko sem rodila prvega otroka pred 6. leti mi je nevrolog strogo odsvetoval dojenje zaradi prevelike doze zdravil, saj le to prehaja skozi materino mleko v veliki količini. Ko pa sem bila pri njem na pregledu včeraj pravi, da je spremenil mnenje in da mi sedaj pa dojenje priporoča.!?
Zdravilo je “relativno” novo in še ni dobro raziskano, na vseh tujih straneh se da prebrati, da ima lahko dojenje vpliv na živčevje dojenčka in na njegove mentalne sposobnosti, povzroča pa tudi potencialno nevarne kožne izpuščaje. Seveda vsepovsod navedejo, da so bile raziskave narejene le na živalih in da je treba pretehtati ugodnosti glede na morebitno škodo. Na ameriški FDA strani se nahaja Lamictal na C listi “srednje nevarnih zdravil”. Tudi sam proizvajalec odsvetuje dojenje.
Prvi otrok je bil “zalivanček”, je pa deklica zdrava, se super razvija in je zelo bistra za svoja leta, nekaj prednosti ima tudi pri čustveni inteligenci (pravijo njene vzgojiteljice).
In sedaj sem pred veliko dilemo; zelo rada bi dojila otroka saj sem bila zelo žalostna, ko prve deklice nisem mogla dojiti, na drugi strani pa ne bi rada še povečala vnosa zdravil v telesce dojenčka, saj je bil 9 mesecev dovolj izpostavljen temu.
Kakšna je praksa glede tega zdravila pri nas?
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za vaš odgovor.

Pozdravljeni!

Čez 2m boste vnovič mamica. Prvič zaradi zdravil proti epilepsiji niste mogli dojiti, zdaj pa vam zdravnik pravi, da bi lahko.

Kategorija C oz. L3 pri Lamictalu (na lestvici od L1 – varno – do L5 – nezdružljivo z dojenjem) pomeni točno to, kar ste napisali, da je vpliv zdravila in prehajanje v materino mleko slabo raziskano, ni pa nujno zaznanih stranskih učinkov oz. poročil, da bi bilo jemanje zdravila tvegano.

Dr. Thomas W. Hale, Medications and Mothers’ Milk, 2006, navaja nekaj podatkov, ki vam bodo morda v pomoč pri odločitvi. V eni študiji, kjer je mati dobivala 200-300mg dnevno, je bilo ocenjeno, da otrok dobiva prek mleka 2-5mg dnevno, ob tem se je razvijal normalno v vseh pogledih. V drugi študiji, kjer je bila materina doza 200mg dnevno, naj bi v otrokovo telo prehajalo 0,5mg/kg/dan, avtorji študije pa navajajo, da naj bi otrokom, četudi se vidno lepo razvijajo, periodično spremljali raven učinkovine lamotrigin v krvi. Proizvajalec poroča o študiji petih mater, katerih otroci niso imeli zaznavnih stranskih učinkov zaradi zdravila. Podobne izsledke je dala študija 9 dojenčkov, starih tri tedne, k otrokom je prehajalo manj kot 0,2-1mg/kg/dan in vpliv na otroke ni bil zaznan. Pri odraslih so možni stranski učinki izpuščaji, utrujenost, ataksija (vpliv na ravnotežje, koordinacijo), omotičnost, zaspanost, tresavica, slabost, bruhanje, glavobol. Pediatri poročajo, da v otrokovo telo prehaja približno 30% zdravila v primerjavi z ravnjo v materini krvni plazmi, vendar študije ne poročajo o stranskih učinkih pri otrocih.

V bazi E-lactania (sami lahko poiščete učinkovino in kliknete GO) je lamotrigine pod rumeno lučjo, zmerno varno, manjše tveganje mogoče. Podatki so podobni, dodan je en primer težav z dihanje novorojenčka, starega 16 dni, mati je jemala 850mg/dan.

Poglejte prosim še to, kar smo že pisali. http://med.over.net/forum5/read.php?94,4639526,4639663#msg-4639663

Proizvajalci se vedno zavarujejo tako, da v navodilih odsvetujejo dojenje nosečnicam in doječima materam, to je standardni ukrep tudi za zdravila, ki so združljiva z dojenjem.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Lepo se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
Lep pozdrav. Manica

New Report

Close