Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija dojenje in antidepresiv

dojenje in antidepresiv

Spoštovani,

v nedelju ste naju s punčko po cr vi izpustilki iz porodnišnice, zato se obračam k vam za eno prošnjo, ker vas kot pediatrinjo izjemno cenim.

Že pred nosečnostjo sem imela anksiozno motnjo s paničnimi napadi in sem se zdravila s Cipralexom, med nosečnostjo zdravila nisem jemala, zdaj ko pa sva z malčico prišli domov, pa od nedelje že skoraj nič ne spim, pa ne zato ker ona noče, jaz ne morem in ne morem, mogoče 2-3 krat po eno uro, vedno se zbudim čisto premočena. Razmišljam o ponovni uvedbi Cipralexa, pa me zanima, ali bi lahko naprej dojila (imate kakšne izkušnje)? Ima otrok lahko motnje v razvoju? (psihiatri so mnenja, da bi lahko).

Hvala za vaše cenjeno mnenje
Andreja

Spoštovana,

glede na vaše težave bi čim prej začela ponovno jemati Cipralex, morda odmerek, ki ste ga jemali pred nosečnostjo, niti ne bo zadostoval. V tem primeru se lahko po nasvet in za pogovor obrnete tudi na našo psihologinjo doc. Velikonjo.

Kar se tiče dojenja, sodi Cipralex v skupino L3, kar pomeni, da je zdravilo zmerno varno (moderately safe) – in to predvsem zato, ker ni dovolj podatkov. Opozarjajo na možnost, da bi bil dojenček bolj zaspan in bi se slabše dojil (to boste že opazili). Dvomim pa, da bi pri odmerkih, ki jih dobi preko vašega mleka, lahko zdravilo pustilo dolgoročne posledice v razvoju.

Vsekakor ima vaše zdravje in dobro počutje brez občutij strahu in tesnobe absolutno prednost. Tudi za ceno nekajdnevnega (ali daljšega) hranjenja dojenčice z nadomestki vašega mleka, ki bi ga v primeru višjih odmerkov Cipralexa sicer brizgali, a zavrgli. In ko bodo hormonski viharji mimo, se bosta spet dojili.

Pozdrav in hvala za besede pohvale,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,

po pogovoru s psihiatrinjo sem se odločila za Paroxat, ki je menda najbolj varen med dojenjem, začela sem z 1/4. S kakšno dozo bi po vašem mnenju še lahko dojila, najverjetneje bo postopoma potrebna 1 tableta, je to preveč, imate kakšne izkušnje?

Psihiatri so namreč zelo deljenjenih mnenj, čeprav kolikor sem za paroxetin prebrala res zelo malo prehaja v materino mleko, po nekaterih študijah 0,34 %.

Tableto vzamem zvečer po dojenju, nato pa 3 ure ne dojim.

Hvala za odgovor,

Spoštovana,

kar držite se navodil vaše psihiatrinje in jemljite zdravila v odmerku, ki vam pomagajo. Prehod Paroxata v materino mleko je res tako nepomemben, da tudi jemanje višjih odmerkov ne bi smelo dojenčku povzročiti nobenih težav.

Lepo se imejte in čim prej prebrodite takšne in drugačne stiske,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close