Dojenje in alergija pri materi
Spoštovani!
Zanima me kako je z uživanjem mleka, mlečnih izdelkov, medu (skratka živil z visoko vsebnostjo alergenov) pri doječi materi, če je le ta alergik. Sicer sem še noseča, vendar sem nekje prebrala, da če so v družini prisotne alergije, naj mati pazi pri teh živilih. Sama sem alergična na trave (seneni nahod) in plesni. Zadnja leta se mi tudi pojavljajo napadi astme, ki pa so sezonski. ČImbolj rada bi zaščitila svojega otročka, zato Vas prosim za nasvet.
Najlepša hvala za odgovor in Hvala za Vaš trud, ki ga vlagate v ta forum. Lep dan
Maja
Draga Maja,
znanstvene študije, ki so jih delali na alergičnih nosečnicah niso dokazale direktne povezave, da hrana, ki jo med nosečnostjo uživa mati, lahko povzroča alergije pri otrocih. Vendar so študije bile narejene za prehrano, ki je normalna, z nobenim živilom se ni pretiravalo. Iz izkušenj pa vem, da nosečnicam vsi, od zdravnikov do zadnje sosede v ulici priporočajo, da mora spiti veeeeeliko mleka, uživati veliko mlečnih izdelkov in veliko škrobnate hrane in je vnos teh živil v telo matere dejansko močno prevelik.
Vsekakor pa velja opozorilo, da naj se mati preventivno izogiba najbolj alergeni prehrani ali jo uživa v najmanjši možni meri. Potrebne snovi lahko mati nadomešča iz drugih virov (npr. kalcij).
Če je eden od staršev alergik, je verjetnost, da bo imel otrok alergijo mnogo večja, kakor da je ne bo imel. Ni pa nujno, da bo otrok res imel alergije.
Sama sem alergik, imam eno hudo alergično hčerko, starejši sin manj hude alergije počasi že prerašča, mlajši pa se jim je srečno izognil. Res pa je, da pri najmaljšem v nosečnosti tudi sama nisem uživala najbolj alergenih snovi (po nasvetu ginekologinje in splošnega zdravnika, a brez trdnih znanstvenih temeljev).