Dojenje in AB
Spoštovani,
doma imamo 1,5 mesecev starega dojenčka.
Polno dojim. Začelo me je boleti grlo. Upam, da ne bo nič hudega. Ker pa se bliža vikend in dežurne ambulante ( v kolikor bi jo potrebovala), bi vas prosila, če mi lahko poveste, kateri antibiotik lahko jemljem, ker sem alergična na penicilin. Zaradi dojenja mislim, da ne bo škode za dojenčka.
100x hvala.
R.
Spoštovana,
boleče grlo (še zlasti, če ga ne spremlja visoka vročina ali če vam hkrati teče iz nosu) je večinoma posledica okužb z virusi in z antibiotiki naredite več škode kot koristi.
V času dojenja smo še bolj “strogi”, saj se vsi antibiotiki (vsaj deloma) izločajo tudi v mleku.
Zato bo najbolje, da vam ne pišem “dovoljenih” ali “nedovoljenih” antibiotikov, ampak vam bo dal pravi nasvet (in recept) vaš zdravnik.
Upam le, da ne boste hudi name zaradi tako kratkega (in za vas “neuporabnega”) odgovora,
Spoštovani,
hvala za hiter odgovor.
Vprašanje sem zastavila zato, ker je pred nami vikend in čas dežurnih ambulant, pri nas na deželi pa je v dežurnih ambulantah ” vse sorte” :-(.
Tako ali tako bi šla prej samoplačniško v laboratorij, ker tega v dežurni ambulanti ne bi bila deležna, potem bi rezultate poslala vam ;-), no, potem bi pa v dežurni previdno izpeljala stvari, v kolikor bi bilo to potrebno.
Sem pa seveda tudi sama proti AB. Sedaj čajčkam, pa Panatol, pa Granubil, pa kakšen Lekadol.
Upam, da bo.
Lep vikend vam želim.
R.
Tudi jaz upam, da je najhuje za vami…
Da vseeno malo “omilim” prejšnji odgovor – čeprav vsak antibiotik, ki ga jemlje doječa mama, prehaja v njeno mleko, pa je izjemno malo antibiotikov (pa še ti se v zdravljenju “vsakdanjih” bakterijskih okužb uporablja redko) uvrščenih v skupino zdravil, ki so med dojenjem prepovedana.
Alternativa zdravljenja gnojne angine pri tistih, ki ne smejo jemati penicilinskih (in njim podobnih) antibiotikov, so npr. klindamicin ali eritromicin.
Pozdrav,