Najdi forum

Odlična stvar tale nova tema!!!! Pa vam bom povedala zakaj!!
Na žalost sem ena izmed tistih nesrečnic, ki mi dojenje po porodu ni “zalaufalo” in smo po treh mesecih prešli na stekleničko. Mala je sedaj stara 3 leta, vendar ne mine dan, da se ne razžalostim nad mislijo da nisem več dojila. Če sem pa koga vprašala ( babico, zdravnico), so me pa dobesedno nadrle, da je to čisto nekaj naravnega in da bo že šlo.
No ni šlo in pri naslednjem otroku vas bom verjetno morila z vprašanji in tegobami, ker želim drugega otroka zagotovo dojiti!!!
Zato: odlično da ste se spomnili tega foruma!!!!

Lep pozdrav vsem!!!

Draga mamica,
hvala za spodbudo. Žal mi je, da vam dojenje pri prvi hčerki ni steklo in niste dojili toliko časa, kolikor ste želeli. Vesela sem, da ste trdno odločeni, da pri drugem otroku poskusite znova. Zelo pomemben je namreč prav odnos do dojenja: »zmorem in bom« je že skoraj polovica uspešno prehojene poti.

Res je, da je dojenje najbolj naraven način prehranjevanja dojenčka, saj je le-to primarna značilnost vseh sesalcev, med katere sodimo tudi ljudje. Prav je, da se zavedamo dejstva, da je človeštvo preživelo skozi tisočletja prav zaradi dojenja, in bi glede na to našo naravno danost pričakovali, da se dojenje vzpostavi in poteka samodejno in brez posebnih težav. Za marsikatero mamo in njenega otroka (doječi par) to res velja, vendar pa izkušnje mnogih mamic potrjujejo, da temu ni vedno tako. Dojenje namreč pri ljudeh ne poteka tako instinktivno in se ga moramo naučiti. To velja tako za mamo kot za otroka. Včasih je potrebno le poznati vzrok za težavo in rešitev je tu. Večinoma pa ni “univerzalnega recepta”, kajti vsak doječi par je edinstven in funkcionira na svoj način. Svetovalke pri La Leche League International (Mednarodni zvezi za dojenje) ponujamo materam informacije in podporo, vendar pa verjamemo, da je mati tista, ki najbolje pozna svojega otroka, svojo družino in je zato le ona tista, ki lahko v dani situaciji izbere najustreznejšo rešitev zanjo in njenega otroka. Predlagana rešitev namreč lahko pri enem otroku deluje, pri drugem pa morda ne in obratno. Pomembno pa je, da se v težavah obrnemo na osebe, ki so dojenju resnično naklonjene.

Torej, prav nič me ne boste morili z vprašanji in tegobami, saj zato pa sem tukaj, kot svetovalka za dojenje – da vam odgovorim na vprašanja, da vas poslušam in da skupaj poskusimo najti rešitve, ki bodo ustrezna za vas, vašega otroka in vašo družino.

En lep pozdrav novemu forumu, pa seveda naši Karmen in ostalim.

Draga Jaja , kot bi brala mojo zgodbo. Tudi moj prvi otrok je bil dojen le tri tedne. To je že dolgih 15 let nazaj. Toda jaz nisem bila tako odgovorna in zaskrbljena kot ti še dolgo potem. Res je, tudi ni bilo tako kot je sedaj, ko si lažje pomagaš, saj je že veliko ljudi bolj naklonjenih dojenju kot takrat.Da ne govorim o LLL v Sloveniji , pa o Karmen in vseh ki pomagate materam s pravimi nasveti – tistimi iz izkušenj, ki imajo pravo težo.

No vsekakor ti bo v drugo uspelo, saj je tudi meni. Pomagala mi je knjiga o dojenju(avtorice Ksenije), prav ona me je napotila na dekleta, ki nudijo pomoč v Sloveniji, potem pa je kar samo vse steklo. Hja, voljo in željo pa imaš , to je pa najpomembnejše, pa ne me – lepo prosim! napak razueti mame, ki ste omenjeno imele pa vseeno ni šlo. Seveda se tudi to dogaja.

Karmen, res imam polepšan dan, hvala v imenu vseh za nazaj in za naprej.

M.P.

Evo, še moj pisrkrček. Karmen —- :)))))))))
T.

New Report

Close