Najdi forum

na neki drugi temi, ki sprasuje, kako dolgo so zenske dojile svoje otroke, sem bila precej presenecena, saj so precej pogosti odgovori po tri, stiri leta in se vec, predvsem zaradi crkljanja?!?
Seveda sem pristas dojenja, je vsekakor eno izmed najlepsih dejanj materinstva, ampak tri ali stiri leta, saj to so pa ja ze celi otroci?

Zdaj se pa sprasujem, ce sem naredila narobe, ker sem po 12 mesecih dojenja navadila sina na crkljanje, ki ne vkljucuje mojih josk?

Mislim, vem, da je materino mleko najboljse za otroka, ampak zanima me, ce ima kaksne psiholoske posledice, ce se otrok tako dolgo doji? Pozitivne ali negativne?

Kako vi gledate na to? Se vam zdi to ok?

Tudi sama sem pred časom pokukala na tisti forum in me je res do kraja presenetilo, kaj počnejo ženske iz svojih otrok. Ne, po drugem letu dojenje sigurno ni več cartanje, ampak enostavno razvada mam, da lepijo svoje otroke nase, ker jih ne žele videti kot otroke, ampak si žele ob sebi še vedno dojenčke.
Sama sem dojila več otrok, ampak do ca. 12 mesecev, ker se mi je zdelo, da so v tistem času otroka začele zanimati vse druge reči in sem mu pustila prosto pot razvoja in odraščanja, ne pa da sem ga imela po nekaj ur na dan na prsih.
sorry, meni bi se obrnilo v želodcu, če bi kdaj videla kje zunaj mamo ki doji npr. 5 letnega otroka!

Moja svakinja je dojila leto in pol, prav tako prijateljica. Mislim, da je to čisto dovolj.
Da otrok pride in ti pručko prinese, češ, daj me podojit, je tragikomično.

Je pa en dober posnetek na to temo krožil, ko tip pripelje punco domov predstavit, potem pa zleze mami v naročje in se doji. Mislim, da je poanta posnetka: enkrat mamin sinko, vedno mamin sinko. Tako nekako je bilo … 🙂

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Ko sem med šolo živela pri eni družini, sem imela priliko na lastne oči videt 4 pa neki letno punčko, ki jo je dojila (a sploh še kej pride ven??) mati. Ampak to ni bilo dovolj, ko je bila ihtasta in užaljena in ne vem kakšna vse še, je “tolažbo” iskala v joškah njene babice!

Ogabno do amena, vsem pa se je to zdelo nekaj čisto normalnega…

Bad ideas indicate an open mind...

Naša je stara eno leto in se še vedno doji. Nama tako paše, mož se tudi strinja s tem, kaj vas torej briga, koliko časa bova še tako uživali?! Meni sicer ne pade na pamet, da bi punco, ki je že praktično vse, dojila pred drugimi. Zjutraj in zvečer pa se z veseljem pocrkljava.
Na svetu je toliko grdobij, zlorab, nasilja nad otroki, vas pa moti ravno …………..dojenje.

Naša dva po 4-5 MESECIH nista hotele več, pa smo prešaltali na PIKOMIL, pa sta vseeno zrasla.

pupa100, pri enem letu je še vedno normalno (in dobro!), da se otroka doji. Pri petih je pa že malo hecno 🙂

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Ja tam nekje do enega leta je super, do drugega leta tut nekak. No ubistvu je važno, da to obema ustreza… Pred nekaj leti je bla odprta ena tema. Milsim da je blo to ko je 8-letnega otroka mam silila da se doji. Tadrugga otroka je dojila pa sam ene 3-4 mesce. Pobrskite mal nazaj, nevem točno kje je, mogoč pod starši in otroci al pa starševski čvek… Otroka se NE SME silt, to je prvo, sploh če je star več ko 1 let. Je pa čist OK, če to obema ustreza. Čeprav res mogoče pri petih letih ne rabi več dojenja, crkljal bi se lahko na drugačen način.

Vsi ekstremi so že malo hecni, to se pač strinjam. In pet let to vsekakor je. Zase upam, da me bo nekega dne pupika sama zavrnila in da se to zgodi nekako do drugega leta starosti.
Moje skromno mnenje je, da dojenje samo po sebi zagotovo ne škoduje, tudi če ima otrok tri leta. Če je mama nezrela, bo pa na drug način vezala otroka nase, joški imajo s tem malo veze. Naša ni čisto nič preveč navezana name, kljub temu da se doji. Ko pride v vrtec, kar zavriska, tako rada gre tja. Če je z možem, me tudi nič ne pogreša in tudi do tujih ljudi je ravno prav zaupljiva. Ji pa ne popuščam in je ne dojim več pred drugimi, odkar je pričela z GH.
Razvajeni otroci pa izsiljujejo vsak na svoj način, eni se mečejo v štacunah po tleh, eni pa mamam po joškah, kjer in kadar jim pade na pamet.
Meni je oboje enako neprimerno.

Ja, se strinjam s tabo.
Pri nas smo tamalo kar odvadili, čeprav bi ona še. Ampak zdaj je počasi že drugi na poti, tko da res ni bilo več smiselno vztrajat. Leto in pol je imela čisto dovolj.
Kolegica je pa svojega malega tudi “postavila pred dejstvo”. Sicer ga je prej na tak način uspavala in mali ni zaspal brez dojenja, potem so pa šli na morje (sprememba okolja!) in tam je šlo brez težav. Potem se pa tudi doma ni več spomnil … 🙂

Aja, to, da pa kdo sili osemletnika k dojenju, je pa kar malo čudno. Al je ženska psihopatka, al pa je bla provokacija (bolj verjamem temu drugemu).

Dojenje je zdravo tudi za otrokov duševni razvoj (med tistimi, ki se drogirajo, so največkrat taki, ki so bili dojeni samo kake tri mesece), ne samo telesni.
Je pa tako kot pri vsaki stvari tudi tu, da pretiravanje ni dobro.

Hm, no ja, jaz si tole razlagam po eni strani kot samohvala prenekaere matere, ki si želi biti nekaj “izjemnega”, ali pa prav zaradi dojenja želijo biti v središču pozornosti ali si s tem iščejo neke bonitete bog ve kje !! :-))) Pod drugi strani, nekaj desetletij nazaj, ko so bile družine brez hrane in brez marsičesa, mi je to lažje sprejeti, saj so tiste matere želele zgolj in le nahraniti otroke vsaj s svojim mlekom, ker že drugega niso imele.

Današnje dojenje je dokaj sprejemljivo tja do enega leta, morda kak mesec dlje, pa še to le tisto dojenje ponoči, ko je otroka lažje podojiti, kot mu pripravlajti mleko ali čaj v stekleničko.

Tudi moja sodelavka je dojila dve leti in se s tem hvalila kot bi bila sama mati božja! Vsi smo bili naveličani poslušati njene pridige o koristnosti dojenja in kaj vem česa še, med malico je hodila domov podojit otroka in si seveda lastila zaradi tega pravice, ki so se njej zdele same po sebi umevne. Dokler je otrok ni tako zelo ugriznil za bradavico, da dlje časa ni mogla več dojiti, no, takrat je pa prenehala, s tem seveda, da je preklela dojenje do amena!:-)))

In druga sodelavka je prav tako dojila do otrokovega drugega leta, spet zaradi tega, da je bila nekaj posebnega in po dopustu razlagala, kako je bilo na plaži, ko je bila brez nedrčka in se ji je otrok kar naprej lepil in lepil na prsi, takrat pa, da jo je postalo rahlo sram ! No ja, človek bi si ob vsem tem lahko mislil vse drugo, razen tega, da se te doječe matere resnično počutijo tako silno materinske v dojenju! :-)))

Ja, dojenje ja, zagotovo, vendar do neke določene meje, do neke določene starosti, ne le zaradi matere, ki lahko kadakoli “umanjka”, temveč tudi zaradi otroka, ki mu prav pride, da se čimprej privati tudi na ostalo hrano in na nepogrešanje materinega mleka.

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

Ne, ne, pupa 100, sploh ne gre za to, da bi mene osebno motilo dojenje, tako, kakršenga opisuješ ti, je meni čisto kull. Dejstvo pa je, da je stvar res odvisna od matere same in od otroka, ki se doji. Eno leto, leto in pol je meni čisto sprejemljivo obdobje, ampak 4 leta ? No, tu pa se sprašujem o stvareh, ki sem jih navajala spodaj. Vidve pa se, bog vama požegnja, kar lepo crkljajta, vama privoščim iz dna srca ! :-)))))

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

JA TOLE JE PA MALO HUDO, SEM PA SILIŠAL ŽE OBRATNO

JA TOLE JE PA MALO HUDO, SEM PA SILIŠAL ŽE OBRATNO[/quote]
Če misliš razmerje med meseci dojenja in drogiranjem, sem tud jaz slišala, da so delali neke raziskave med narkomani in – vsaj tisti, katerih mame so našli – so rekle, da so ibli dojeni max pol leta.
Seveda to ne pomeni, če te mama hitro odstavi, da se boš kar drogiral. Moja kolegica je bila dojena tri mesece, pa je zdaj kot odrasla čisto v redu punca.

Aha, to pomeni, da bo vecina nedojecih otrok od pol leta dalje stoposto narkomanov! Ja super, se dobro da je to zdaj dokaz in izgovor za narkomancke.

za uspešno zdravljenega narkomana sem že slišala, za ozdravljene brezupne primerke maminega sinčka pa še ne:))))

Ha,ha, brat se nauči!
V mojem sporočilu jasno piše (še enkrat kopiram, če prvič ni bilo dovolj opazno …)
“Seveda to ne pomeni, če te mama hitro odstavi, da se boš kar drogiral. Moja kolegica je bila dojena tri mesece, pa je zdaj kot odrasla čisto v redu punca.”

Ok? Vse jasno?

Kakor ni rečeno, da vsi nedojeni postanejo narkomani, tudi ni res, da dolgo dojeni postanejo mamini “odvisniki”. Vendar se je zares treba ozreti samo malo po naravi pa vidiš, da je bolj”normalno” (saj vem, da se bo zdaj cela vesoljna Slovenija tukajle gor obestila), da mame dojijo otroke, da imajo celo živali svoje mladičke zraven sebe in ne v sosednjem brlogu (beri: postelji ali celo sobi). če pogledaš afriška plemena, ki živijo še najbolj v sozvočju z naravo, se dojijo prbl. štiri leta, potem pa pride nov otrok Tam naravna kontracepcija še deluje, ko pa še niso zasičeni z vsemi temi hormonsko bogatimi beljakovinami, s katerimi se “futramo” v “”””razvitem””” svetu.
Generacije mam, ki so nas gor spravljale, so bile verjetno najslabše dojilje v slovenski zgodovini. Pač – šle so v službo, porodniški dopust je bil minimalno dolg, prehrambena industrija je odlično začela reklamirati in kovati v zvezde adaptirana mleka. Rezultat? Če mene vprašate – kopica zafrustriranih mam, ki niso zmogle dojiti, ker jim pri tem ni nihče pomagal. Da pa so z občutkom krivde, ki na dnu srca vedno je prisoten (razen pri bolnicah), lahko preživele, so sebe in druge začele prepričevati, da je dojenje itak bolj ali manj brez veze, ne potrebno, nadomestljivo s stekleničkami iz rok katerekoli varuške.
Sploh pa – kar poglejte kakšna količina moških je maminih sinčkov. Kako so pa nastali, ko pa je trenutna povprečna doba dojenja (ki se je v zadnjem času z dvigom zavesti podaljšala) komaj okrog štiri mesece?

Poznam eno gospo ki je pred leti tudi dalj časa dojila – a jo je potem bilo marsikje sram da je tako dolgo vstrajala, ker punčka po tretjem letu ni poznala “sramu” in bilo kje sta bile ji je začela vlačili bluzo in govoriti – mama dirka daj…. itd

New Report

Close