Dojenčkovo blato
Spoštovana dr. Kornhauser Cerar,
Najprej naj se vam zahvalim za vse že podane odgovore, ki so prava zakladnica znanja, ki prav blagodejno vpliva na novopečene mamice.
Iskala sem med starejšimi temami, a na moje konkretno vprašanje nisem naletela. Moj otroček bo v temu tednu dopolnil tri mesece oziroma prav danes 6 tednov korigirane starosti. Rojen je bil s carskim rezom s 33 tedni in 5 dni zaradi hude preeklampsije, na srečo pa prav nič ni bil zahiranček, saj je imel 46cm in 2330g. Na EINT je bil 4 dni, kolikor sem razumela, predvsem zato, da so mene spravili skupaj. Bil je v topli posteljici, takoj se je hranil na cucelj. Apgar je bil 9, 9. Tudi od takrat se razvija odlično. Lepo pridobiva na teži – nisem povsem prepričana koliko ima danes (tehtanje bo imel čez dva dni) , a zagotovo že okoli 4500g. Tudi sicer je razvojno bp za nedonošenčka. Hodi sicer na fizioterapijo enkrat na mesec, a zaenkrat ga bolj kot ne le spremljajo, saj ne zaznavajo nobenih težav.
Imam pa vprašanje glede njehove prebave in blata. Dojenje namreč nikoli ni steklo. Po prihodu iz bolnišnice sem maksimalno načrpala 40ml, sam se ni podojil kaj več. Tako je bil glavni obrok vedno steklenička. Zadnja dva tedna pa v celoti zavrača dojko in jaz načrpam le še okoli 10ml. S formulo sva po nasvetu v porodnišnici začela z Aptamil Prenatal in nato sva ob času pdp prešla na Aptamil 1. Je precej ješč, sva se pa ustavila na 90ml na 3 ure, ponoči morda celo na 4, zelo redko 5 ur (zdaj ponoči občasno spije tudi 120ml). Vem, da imajo dojenčki še nerazvito črevesje in da jih napenja, a mojega otročka po navadi začne napenjati okoli 3h ali 4h zjutraj. Niso pravi krčki, bolj bi jih definirala kot boleči vetrovi. Zato sem mu začela dodajati kapljice Sab Simplex, ki pa vetrov niso omilile, so pa po mojem opažanju omilile polivanje (lahko je seveda zgolj naklučje). Napenja se za odvajanje, vendar odvaja bolj poredko. Sam načeloma enkrat, redko do dvakrat na dan. Potem ga pa zapre in tudi dva dni ni nič. Seveda mu pomagamo, redno delamo masažice, krožimo z nogicami itd. Ko ga zapre, sam ne more odvajati, rabi pomoč. Občasno mu formulo malenkost razrečim z 5 do 10ml dodatne vode.
Blato je sicer rumenkaste barve (nekje sem zasledila, da je razlika med rumenkasto in gorčično barvo – sama je ne vidim), vsebuje pa tudi sesirjene delčke mleka. Blato je tekoče, pa vendar ne driska. Se mi zdi dokaj normalno. Opažam pa, da ima močan vonj kislega mleka. To so opazili tudi drugi, predvsem druge mamice, ki pravijo, da to ni normalno ter da v kombinaciji s krčki in napenjanjem kaže na alergijo ter da naj zamenjam mleko. Bi to res bilo to? Naj pripomnim, da krvnih nitk nisem nikoli zasledila. Mu pa ne želim menjati mleka kar na pamet…
Pediatrinja je na zadnjem pregledu rekla, da so napenjanje, vetrovi v zgodnjih jutranjih urah in tudi redkejše odvajanje povsem normalni in da naj bi se pri treh mesecih stanje izboljšalo. Glede na to, da je že pri treh mesecih, izboljšanja pa ni, me zanima še ali je potrebno glede razvoja črevesja prav tako gledati korigirano starost ali ne?
Najlepša hvala za vaš čas, predvsem pa potrplenje. 🙂
Zaradi zamude pri mojem odgovoru je verjetno kar nekaj težav že mimo…. Pa vseeno nekaj komentarjev.
Korekcija starosti – je smiselna vsaj do 6. meseca, kar se tiče prehrane/prebave ter vsaj do 12. meseca, kar se tiče razvojnih mejnikov. Sedem tednov prezgodaj ni malo.
Barva blata – se strinjam, da je odtenkov rumene veliko – in da tudi gorčična (rumena s pridihom zelene) sodi v rumeno barvno paleto. Prav tako vanjo sodijo drobni svetlorumeni sesirjeni delčki mleka. Če blato ni trdo, bobkasto, so dovoljene (oziroma normalne) vse gostotne stopnje – od skoraj tekoče kašice do gostejše klobase. Predvsem pa je gostota lahko zelo raznolika od dneva do dneva – kar bo še bolj opazno, ko bo bolj toplo in ko – če dojenček ne bo prejel dovolj dodatne vode za žejo. Vonj po kislem ne nakazuje na alergijo, bolj na drugačno črevesno floro – ki lahko mleko razgrajuje bolj v kisle presnovke. Morda bi tu poskusili s kakšnim probiotikom (=dobre bakterije, ki naj iz črevesja izrinejo “slabe”)?
Krčki so tudi pogosti v tej starosti – čeprav več popoldne, zvečer, kot ponoči. Pri tem so na slabšem fantki – in tisti dojenčki, ki jim je ponoči prevroče (še zlasti, če jih mame preveč “zadekajo” in obolečejo).
Znano je, da so formule med seboj zelo različne – tudi takrat, ko je vsebnost sladkorjev, beljakovin, maščob, mineralov, vitaminov, zapisana na ovitku, zelo podobna. Težko sicer strokovno komentiram – a mame, ki hranijo dojenčke z Aptamilom, pogosto povedo, da njihovi otroci kakajo bolj zeleno in gosto blato kot tiste, ki hranijo z drugimi nadomestki, npr. z Nestlejevim NAN. Vsekakor ne bo nič narobe, če tudi vi poskusite z menjavo nadomestka, če težave ne bodo minile – pri tem svetujem, da v lekarni vprašate za hipoalergeno začetno mleko, tim. hidrolizat. Tudi Aptamil linija ga ima – ADC.
Dodatnega redčenja formule pa ne priporočam – raje po obroku oziroma med obroki dajte nekaj vode, lahko tudi po žlički – iz ustekleničene vode ali (če je vodovod varen) kar iz napeljave. Nikakor ne prekuhavajte vode, s tem bi dobil piti destilirano 🙂
Upam, da bo kmalu mimo – bliža se sezona goste hrane in kulinaričnih izivov… Takrat bo tudi kakec dobil čisto nove dimenzije – količinske, barvne, konsistenčne, zlasti pa “vonjavne”.
Vse dobro…