Dojenčki in železo
Lepo prosim mamice, ki ste imele podobne izkušnje, će mi pomagate: naša štruca je zaradi nizke ednosti Hgb dobil predpisan najprej legofer. Ker je kar resen alergik, v samem navodilu pa je popozorilo, da zdravilo sproža alergijske reakcije, smo ga menjali za aktiferrin, ki naj bi bil precej manj alergen. Kljub temu ima dojenček hude težave, zelo boleče napenjanje, da kar renči od bolečin, danes pa je še ves flekast po telesu :(( Ne vem več, kaj naj, dete ima 6 kg in 3,5 mes in resno razmišljam, da bi do 4. mes vse skupaj ukinila, nato pa začela po žličkah dodajat pesin sok, ki vsaj ne vsebuje barvil in konzervansov, kot jih vsi ti sirupi. Zadnji 2 noči smo prebedeli, kožo in prebavo smo komaj uredili po odkritju alergij, zdaj pa mi spet samo tuli in joka noč in dan. Lepo prosim, če ima katera že izkušnje, naj jih deli z mano. Hvala!
Skrbna,
ne vem, če se lahko daje tako majhnemu dojenčku – preveri- ampak pri nas je čudeže naredil popolnoma naraven in brez konzervansov Floradix Floravital sirup. Meni isebno ima okus kot rja, tamali ga pa obožujejo. Jaz sem ga taprvemu začela dajat pri 6 mesecih, ker je bil slabokrven, vendar je bil donošen, nič alergičen.
Dvojčka – 34 tednov- sta ga tudi pila namesto Legoferja- in je tudi v 14 dneh bistveno izboljšal krvno sliko. Dvojčka pa nista alergika, tako, da ti ne vem povedat, kako je z morebitnimi reakcijami.
A je hudo slabokrven? Za dojene otroke je značilno, da so slabokrvni tam nekje pri 6 mesecih, ko jim pogledajo kri, pol je pa treba zelo pazit na prehrano, pa kakšen sirup dajat, da se zadeva popravi.
Ampak- to je za donošene- pri nedonošenčkih so pa- kot sama zelo dobro občutiš-zadeve drugačne in je treba kar poslušat nasvete pediatra- vsaj jaz sem jih, ker sta bila taka drobižka, da si nisem upala nič ka eksperimentirat.
Upam, da ti je kaj v pomoč, vso srečo, pa čimmanj neprespanih noči.
Lep pozdrav,
AnaP.
nimam sicer izkušenj, ampak jaz bi naredila prav to – poskušala naravno. dodatki imajo res en kup pomožnih sestavin, ki ga lahko senzibilizirajo.
če ga dojiš oz. pije tvoje mleko, tudi ti skušaj uživati take snovi, tudi če imaš sama v redu Hb. Zelenolistna zelenjava, najbolje surova (vem, ni vedno okusno), pa veliko C vitamina, ki pomaga absorbirati železo. Torej razne solate (zdaj bo kmalu regrat!) z limoninim sokom (če seveda tudi to ni problem). Pesa.
V sezamu ga je tudi precej, si narediš sezamovo mleko (v multipraktik sezam + vodo) + kosmiči.
Če smem vprašat, na kaj vse je ugotovljena alergija? Čemu se morate izogibat preventivno? Kakšen je bil njegov Hb?
Upam, da se bo kmalu uredilo! Srečno!
Naš je bil tudi nedonošen in smo mu prvih 6 mesecev morali dodajati železo. Mi smo imeli Ferrum lek in na srečo brez alergij, ampak mu nekako ni in ni popravil železa, pa tudi precej hude krče je imel stalno od njega. Potem smo pa kupili po nasvetu zdravnice v prosti prodaji v lekarni od Bimbi Ferro-C, ki pa je deloval…samo ne vem, kako bo v kontekstvu vaših alergij. Glede soka rdeče pese pa bi te samo opozorila, da je pred kratkim Pušenjak pisal, da to ne deluje. Upam, da boste našli pravo rešitev.
saj nekako po logiki ne more bistveno spremenit železa v krvi v kratkem času sirup železovega preparata, če je pa otrok v prvih mesecih le na mleku, pa je prav vseeno ali je dojen ali ima adaptirano mleko. znano je da se železovi preparati naj ne bi dajali sočasno z mlečnimi izdelki, saj bi naj mleko vezalo železo na sebe in bi se kot tako naj izločilo po prebavni poti. koliko ima telo dejansko od železa v takem primeru je jasno, skoraj nič, če upoštevamo tako logiko. ampak ja dojenčkom ga ne moreš dat drugače. samo to je čist laično razmišljanje.
Ne vem, ce ne bom zdajle brcnila v temo, ampak se mi zdi, da je pred casom ena mama pisala nekaj o nekem propolis sirupu oz. na osnovi propolisa, ki naj bi tudi pomagal pri zelezu, a se katera spomni? Mi ni uspelo najti z iskalnikom. Je pa res, da je med lahko precej alergen, tako da ne vem, koliko bi bilo to uporabno za vas.
Skrb na, jaz zivim trenutno v ZDA, a hoces, da tukaj pogledam za kak sirup z zelezom pa ti ga posljem za stih probo?
Spet jaz. Mi smo imeli ta sirup, samo brez zeleza. Ne uspem najti sestave. Ce mislis, da bi bil OK, ti komot posljem eno flasko, da vidis, ce bo delalo.
http://www.enfamil.com/app/iwp/Content4NoBlurb.do?dm=enf&id=/Consumer_Home/Products/Family_of_Formulas/Tri_Vi_Sol
Dete je alergično na KM, jajca (oboje) in pšenico. Ferrum lek odpade, ker vsebuje dokazano kazein, legofer odpade zaradi barvil in konzervasnov, ki sprožajo urtikarijo, pa ima že itak probleme s kožo, aktiferrin naj bi bil minimalno alergen, vendar sem zdaj od proizvajalca izvedela, da karamelna aroma vsebuje kazein v sledeh – očitno je to pri nas več kot dovolj. Sin je nedonošen, po rojstvu je prejel izmenjalno tarnsfuzijo, vrednost Hgb je 98, je polno dojen, ker drugega ne prenaša, sama se skušam zdravo hranit,kolikor se zaradi njegovih težav sploh lahko. Je še bistveno premlad, da bi mu lahko uvajala kakršnokoli gosto hrano, čez kakih 14 dni bi poskusilo z žličko pesinega soka.
Po drugi strani razmišljam, kako so zrasli gro naši starši pa njihovi starši, brez vseh preparatov, ob žgancih in mleku dan na dan, brez pestre mešane prehrane, meso za praznike itd – pa je večian vseeno preživela. Ne vem, nekako sem na koncu svoje znanosti, pediatru pa se bolj ali manj fučka,piše en recept za drugim, zdaj naj bi 3-mesečnik poleg enega preparata jemal še 2, s tretjim naj ga pa mažem, da bo vse skupaj prenesel. HalO?!!!
Žal nimam odgovora na zastavljeno vprašanje, vendar pa bi rada komentirala samo en odgovor – priporočilo je bilo sezamovo mleko. Sama sem alergik na precej zadev in imam kar nekaj izkušenj z alergijami, zato lahko rečem:
Če imate alergika, se sezama izogibajte, ker je zelo pogost alergen, velikokrat pa je tudi tako, da sam ni alergen, pač pa povzroča navzkrižne alergije. Enako je z medom. Zato bi obe živili izključila iz prehrane tako mame kot otroka, ker lahko posredno povzroča težave, kadar zaužijete kakšno drugo živilo ali pridete v stik s kakšnim drugim sredstvom/prahom ipd.
Dilemo sem rešila tako,da sem poklicala na inetnzivno nego, kjer s našo štruco obravnavali ob in po rojstvu. DObila sem odgovore in rešitve, med drugim trenutno vrednost ni kritična, zahteva pa nadzor, vendar precej drugačen, kot je bil izvajan do sedaj :(( Če se vrednosti med 4. in 6. mes ne bodo popravile, bo potreben pregled pri alergologu, ki bo poiskal ustreznejšo zdravilo za naše dete.
Vsem, ki ste se trudili pomagat, iskrena hvala, zanekrat ne bom več preizkušala nobenih preparatov, bom pa začela po 4. mes s svežim pesinim sokom, pa bomo videli, kaj bo. Še enkrat hvala!
če bi že prej omenila vrednost Hb bi ti to nakazala tudi jaz. naša je imela nižje vrednosti pa nismo nič dajali, takrat še naše alergije niso bile potrjene čeprav smo sumili. je pa naša zdravnica rekla da če ji dava še železove preparate jo bo še bolj črvičlo. in ja železo sem uživala jaz, ker sem po porodu imela le nekaj nad 60 Hb in sem še zravne tega polno dojila (anemije pa so pri emni bile nekja samoumevnega že celo življenje). tako sme jaz uživala retafer in pa ja te ABC PLus vit. in to praktično 3 leta, dojili sva se 2 leti. in kot sem ti že v enem od starih postov zapisala ni potrebovala nikoli železovih preparatov, čeprav imamo omejitve pri hrani pa še tega je zelo malo. kri pa ima zelo vredu, kar s eHB tiče. in čudež, še meni se je popravilo, je pa res, da so moje M sedaj precej krajše kot včasih, kot so bile pred nosečnostjo.
zaradi tega sem ti tudi rekla da preveri kako je kaj z tvojo krvjo, če nisi morda tudi ti slabokorvna.
dobro rešite,