Najdi forum

Dojenčki in gibčnost

Zanima me, kako gibčni so vaši dojenčki? V več knjigah sem prebrala, da pri približno šestih mesecih z veseljem dajejo noge v usta. Naša tamala noge niti pod razno ne spravi naprej od popka. A je to čudno?
Mogoče je butasto vprašanje, ampak me skrbi.

Verjetno nimas kaj skrbeti. Moj vecji je dajal nogice v usta pri stirih mesecih, ker je bil suhcen dojencek, mala bajsika pa prav nikoli (zdaj ima dve leti). Oba sta popolnoma zdrava in normalna otrocka, samo tamala je bolj lene sorte.

Otročki so zelo različni. Eni se obračajo s trbuha na hrbet že pri treh mesecih, drugi pa šele pri devetih, eni hodijo pri devetih, drugi pa pri 18. Strinjam se z Jano, verjetno ni vzroka za skrb. Sicer pa na sistematiki za 6 mesecev lahko vprašaš pediatra.

Jaz bi ti svetovala, da vseeno na to opozoriš pediatra. (Upam pa, da imaš takega, ki je ustrezno izobražen o motoričnih razvojnih težavah.)
Naša Naja je namreč imela težave prav s tem, ker je bila v ramenih preveč zategnjena (povišan tonus), v trebuhu pa premehka (hipotonija); posledica prezgodnjega rojstva, zlatenice in pokončne nošnje zaradi refluksa.
Naju je pediatrinja poslala k razvojni pediatrinji dr. Zavrlovi, ker imamo to srečo, da deluje v našem zdr. domu. Če ne bi storili nič, bi bila posledica to, da bi bil otrok neroden, da bi več padal, lahko bi shodil precej pozneje, zaradi asimetrije noga ne bi bila “uležana” pravilno, kar bi otrok pozneje, pri 30. lahko plačal z frdirbanimi sklepi, pri 50. pa z menjavo kolka ipd… Toliko na kratko.
Danes, ko so možnosti, se takšne reči splača preprečiti, še posebej ker sploh ni težko (pravilna nošnja, spodbujanje določene lege, “telovadba” in masaža skozi igro…).
LP,
Ivana

Givana je pravilno napisala vse, dodam naj samo se tole –
Ce pediater pravi, da je vse ok, potem raje ne beri kaj naj bi otrok ze znal pri toliko in toliko mesecih, ker je razvoj zelo individualen in skokovit in te tabelce ne držijo. To mi je svetovala prav dr. Zavrlova.
N.

Živjo!

Če ti bo pediatrinja rekla da je vse v redu, ti res ni treba skrbeti. Moj se ni obračal takrat ko bi se moral, nogice je stlačil v usta pri 9 mes. ni se plazil, ovčke je znal past šele pri pol leta, sedel je sicer “že” pri 8mes, shodil pri 15… Sosedov je znal pri enem letu zlesti na mali tobogan, moj pa ni znal stopit niti na prvo stopničko… Pustila sem mu vse in bila pripravljena da ga lovim, če mu spodleti. A je kar šlo. Pridno je treniral in vse nadoknadil. Ko je pri 2 letih na ravnem padal me je spet zaskrbelo, a se je vse uredilo. Je pa bil govorno precej pred drugimi. Zdaj bo kmalu star 5 let, sam se vozi brez koleščkov, naučil se je v 3 dneh, smuča bolje kot jaz…, skratka ni sledu o tistem štoru pred nekaj leti :-))
Moje mnenje je samo to, da ne delaj z njim v rokavicah, ker pač ni tak kot piše v knjigah.

Ali še hodiš k Dr. Zavrl?.Namreč tudi midva z sinom hodiva k njej in pa na fizioterapijo ,ker ima hipertone mišice.

Mi se vedno hodimo na nevrofizioterpiapijo k Maji Stopar, ki je the best nevrofizioterapevtka na svetu. Res.
N.

Jaz pa hodim k Sonji ,pa nisem zadovoljna,ker je zelo nesramna pa še vaj ne delamo noč,ampak samo reglja o svoji hčeri itd….

Ja, ravno prejšnji teden sva bili tretjič (hodiva se kazat približno na dva meseca), konec julija pa naj bi se spet naročili. Vsakič, ko prideva, Najo lepo pogleda, opozori na napredek in na reči, ki jih je še treba korigirati. Tako se vsakič pokaže kaj novega. Zdaj npr. “popravljava” njen način plazenja (šiba kot specialka, tako da se v leže vleče z eno roko naprej) in krepiva desno roko, ki je v komolcu malenkost šibkejša od levice (zato asimetrija).
Jaz sem zelo zadovoljna, ne samo zato, ker je Zavrlova nedvomno izredna strokovnjakinja, ampak tudi zato, ker dobim od nje vedno vsa pojasnila in natančne razlage, kar je meni osebno pač zelo pomembno. Veliko boljše se počutim, če vem, za kaj gre, in če razumem, kaj se dogaja.

LP,
Ivana

Midva sva ravno zdajle prišla iz fizioterapije.Zelo lepo napredujeva tako ,da sem vesela .Tja hodiva ze pol leta in tudi jaz sem z Dr. Zavrl zelo zadovoljna,malo manj pa sem zadovoljna z terapevtko in njenim odnosom.Na začetku me je skoraj vedno spravila v jok ali pa v jezo ,ker je bila zelo “freh” in je vse kar sem rekla obrnila proti meni.No sedaj sem se jo pa ze navadila in se bolje zastopiva.Na začetku je bila pa res grozna ,pa še jaz sem bila malo preplašena,ker me je samo strašila.
Kako to ,da vidva hodita tako poredko ,jaz hodim na 14 dni.LP Mojca

Ja, ja, v stiku z zdravniško srenjo je treba biti res samozavesten in neustrašen :)))
Jaz sem tudi danes zelo vesela! Evo, manj kot teden dni je od pregleda pri Zavrlovi, pa nam je s pomočjo njenih navodil že uspelo korigirati Najino plazenje – danes se je splazila po vseh štirih! Kako sva z Jernejem ploskala!

Veš kaj, meni se zdi, da Zavrlova sama presodi, kako pogosto bi jo moral kdo obiskovati. Jaz vedno delujem zelo zavzeto (no, pa saj tudi res sem :))), tako da je po mojem presodila, da bomo že doma znali opraviti večino dela… Morda pa tudi Najine težave niso tako zelo izražene, da bi bile potrebne pogostejše kontrole. Res ne vem, vem samo to, da zaenkrat deluje!

Hvala bogu, da imamo danes možnosti pravočasno pomagati otrokom, da ne zrastejo v takšne nerode, kot smo sami :)))

LP,
Ivana

New Report

Close