dojenčica&hipotieroza
Pozdravljeni!
6 tednov stara hčerka je bila na odvzemu ščitničnih hormonov na pediatrični kliniki. Izvidi, z postavljeno diagnozo hipotirosis kongenita E 03.0 so TSH 6.457, T4 17,44, T3 5.75, protitelesa proti TG 18.6 in protitelesa proti TPO 144,6. Glede na vrednost TSH in povišana protitelesa je v zdravljenje dobila Euthyrox (30 praškov po 20 ?g).
Zanima me sledeče 1.Konkretni razlogi za zmanjšano delovanje ščitnice ob rojstvu, 2.možne posledice ob uspešni oziroma neuspešni terapiji, 3.ali je počasnejše naraščanje teže lahko povezano s tem, 4.če je TSH le “mejno” povišan, čemu (strašna-sem malo iskala po spletu) diagnoza HK, 5. kakšne sploh so vrednosti TSH pri pravilnem delovanju ščitnice pri novorojenčkih, 6. s terapijo sva začeli šele pri starosti 3 meseci! (terapija naj pa bi bila čimprejšnja!)
Najlepša vam hvala že vnaprej za odgovore in lep pozdrav!! T.
Spoštovani!
Kongenitalna hipotiroza pomeni prirojeno premajhno delovanje ščitnice. Pri nas v vseh porodnišnicah vsem novorojencem določijo raven TSH 3. dan po rojstvu, t.i. TSH presejalni test. Kadar so vrednosti zvišane nad 40 mE/l, gre za kongenitalno hipotirozo, pri vrednostih do 20 mE/l pa je potrebna ponovna določitev TSH čez nekaj dni.
Vzroki za kongenitalno hipotirozo (KH) so: motnja v razvoju ščitnice kot organa, kar je v približno 80% vzrok za KH: otrok nima ščitnice (agenezija žleze) ali pa je ščitnica zelo slabo razvita (hipoplazija). V približno 20% pa je vzrok motnja v sintezi ščitničnih hormonov.
Zdravljenje KH je čimprejšnje nadomeščanje ščitničnih hormonov v obliki praška ali tablet. Ščitnični hormoni so nujno potrebni za razvoj možganov, ki se konča šele dva do tri mesece po porodu. Ob ustreznem nadomeščanju se doseže praktično normalen mentalni razvoj otroka.
Pri vaši hčerki so bile vrednosti TSH ob rojstvu verjetno mejne, zato so se odločili za ponovno določitev v 6. tednu. Glede na zelo blago zvišane vrednosti TSH in normalne vrednosti pT4 gre za latentno hipotirozo, ki najverjetnej ni imela nikakršnega škodljivega vpliva na otrokov razvoj.
Slabo naraščanje telesne teže verjetno ni povezano z blago hipotirozo.
Glede na zvišane ravni anti TPO protiteles gre pri vaši hčerki verjetno za avtoimunsko bolezen ščitnice, kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto z zelo zgodnjim začetkom ali morebitno avtoimunsko bolezen ščitnice matere. “Prava KH” je manj verjetna. Glede na to, da niste nič napisali o morebitni bolezni ščitnice pri materi, gre verjetno za Hashimoto pri hčerki.
Vsekakor je potrebno dodajanje manjše količine tiroksina (Euthyrox) in kontrole pri pediatru endokrinologu. Prognoza je, po mojem mnenju, dobra.
Lep pozdrav!