Dojenčica se upira hranjenju po flaški
Naša punca je do izpred 3dni normalno pila mleko (Aptamil) ko je biu čas za hranjenje lepo položaj jajcka v narocju je jedla, včasih da se je malo “afnala” ( je z jezikom premikala flaško po ustih sem in tja) ampak je šlo. Zdaj pa me je prav strah časa za hranjenje ker je nenormalno; zvija se mi po rokah, rito spodnaša pa dviguje, dere se … kokr da bi se ji nekaj zamerlo :-/ predn zacne jest mama res ornk “borbe” vcasih, če jo dam pa npr. v jajčko(za prenašanje) pa poje mleko; mogoče malo traja ampak veliko prej zagrabi, kot v naročju. :-/ 🙂 Ponoči poje brez problema (hrani se okrog polnoči). Je pa skozi na Aptamilu, nisem spreminjala am nikoli. Stara bo sedaj v nedeljo 4 mesece. Redi se normalno, raste in razvija se normalno.
Je pa tudi res, da v roku 24h spi cca 17,18h. Je to preveč?
Hvala za odgovor in LP :).
Na koliko ur se hrani in koliko poje v enem obroku?
Morda poskusite hranjenje na 4 ure po 150 ml za nekaj dni. Ob daljših presledkih in minimalno manjši količini, bo verjetno bolj lačna in bo način hranjenja boljši. Če bi bila količina mleka dnevno manjša kot 600 ml (če ima vsaj 6 kg telesne teže), se posvetujte s pediatrinjo.
Hvala za vaš odgovor.
V tem času je dopolnila že 4 mesece (20.7.) in smo prešli na skupno 200ml na 4 ure hranjenja (po navodilih na škatli aptamila). Tudi prej, ko smo bili tiste 3 dni, ko so se težave začele na 160ml in smo ji poskušali dajati na daljši razmak se je jokala (bila je lačna), ker v posteljici npr. je zagrabila flaško in začela jesti, le na rokah ni in ni hotela. Ne vem, če je bil ravno problem v prepogostem hranjenju, ker, kot sem že omenila, če sem ji dala flaško v posteljici je pa normalno jedla in tudi pojedla. Enako se dogaja tudi sedaj. Količino 200ml poje v posteljici ali v vozičku z ravnim dnom (v košari) a v rokah pa noče (ne pri meni, ne pri partnerju, sva poskusila tudi različne položaje; da je v jajčkastem položaju, da napol sedi, da leži, da jo posedema… nič ne pomaga). Hranimo jo na 4h.
LP
Seveda ne morete pričakovati, da po kratkem pismu, brez pregleda, lahko uganem ali pojasnim takšna stanja. Vsekakor pa velja za dojenčke, otroke in odrasle, da je hranjenje v ležečem položaju zaradi možnosti aspiracije tekočine v pljuča močno odsvetovano. Če drugače ne gre, naj bo zgornji del telesa dvignjen za 30°.
Ležišče je dvignjeno, saj ima tudi ugotovljen refluks. Seveda smo težavo omenili tudi na posvetovalnici, vendar je pediatrinja rekla, da naj nas ne skrbi v kolikor normalno pridobiva na teži (pridobiva normalno); ima 6270g in 61,5 cm. Ampak, ni težava tukaj, težava je, kako jo nahraniti brez “borb”, oz. zakaj se hranjenju sploh upira.
Mogoče je povezano tudi z rastjo zobkov (na dlesni se čutita sprednja dva zobka).
Bomo že nekako našli rešitev, da bo najboljša zanjo in za nas 🙂 Se mi zdi, da zadnje čase hranjenje poteka bolje, kot, da bi imela nekakšno obdobje :). Enkrat zagrabi flaško takoj, spet drugič se malo “pomatramo”.
Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav.
Refluks kisle tekočine povzroči vnetje sluznice požiralnika, kar v začetku hranjenja povzroči pekoče bolečine. Dojenčkek se težko začne hraniti, se izmika, bori, po nekaj minutah pa pekočine ponehajo in se hrani normalno dalje. Res je, da ne zdravimo z zdravili, pač pa le z nefarmakološkimi ukrepi, dokler otrok dobro napreduje.
Običajno po uvedbi goste hrane, vendar dojenčki še polivajo po tekoči hrani, kar izzveni okoli prvega leta starosti. Če se stanje slabša, otrok postaja izrazito neješč, slabše pridobiva na teži, je bolezen potrebno zdraviti z zdravili.
Držim pesti, da ne bo treba:=)