dojenček, star 3 mesece še ne sledi predmetom
Spoštovani,
sem zaskrbljena mamica trimesečnega dojenčka.
Skrbi me namreč, ker se s pogledom nikoli ne zazre vame, tudi ostalim predmetom še ne sledi, ves čas pa nekako bega z očmi sem in tja. Na svetlobo je občutljiv, kaj več pa zaenkrat ne opazim. Pediatru sem to povedala in mi je dejal, da ima še čas od treh do petih mesecev, vendar mene vseeno skrbi.
Ali to drži, da še je vse to normalno? Vem namreč, da je moj prvi sin že veliko prej sledil s pogledom.
Zahvaljujem se vam za odgovor!
3 mesečni dojenček običajno lepo fiksira pogled (gleda v oči ali malce bolj zgoraj) in sledi našemu obrazu, če se premikamo pred njim levo-desno. Gleda predmete in tudi že bolj oddaljeno premikanje. Če se zdi, da otrok ne fiksira pogleda in ne sledi, prosite pediatra ponovno, da vas napoti k očesnemu zdravniku.
Že pri 4 tednih na razdalji 25 cm fiksirajo (najraje obraz) in mu sledijo čez sredino. V starosti 2 mesecev zelo dobro0 fiksirta pogled in sledi skoraj do konca.
Če imate občutek, da otrok ne fiksira pogleda in ne sledi (se zdi, kot da gleda nekam mimo(, povejte pediatru v posvetovalnici.