dojenček – odvajanje blata in vode
Pozdravljeni!
Ker so Vaši odgovori zelo razumljivi, se kar na Vas obračam s svojimi vprašanji.
Sin ima 2.5 meseca, rojen 2 dni čez termin, zdrav, polno dojen ter lepo pridobiva na teži. Zadnji teden opažam spremembe v odvajanju blata in vode, kar me nekoliko skrbi, saj ne vem, če je to normalno, posvetovalnico pa imamo komaj čez 3 tedne.
Pri blatu sem opazila, da je bolj tekoče, rumenorjavo, kar pa me skrbi pa je, da je precej spenjeno (sedaj je sicer blato že 2 dni brez pene). Kaj bi lahko bili razlogi za spenjenost? Če se težave ponovijo, mi svetujejete, da predčasno obiščemo pediatra ali lahko počakamo do posvetovalnice? Sin je sicer živahen in nima povišane temperature.
Zadnjih nekaj dni tudi obilneje urinira. To vem, ker imamo pralne pleničke, ki so začele močiti, saj je vložek zelo moker. Urin je tudi dobil vonj (pred tem ga nisem zavohala, sedaj pa prav diši po urinu ;)), ni pa temnejše barve. Je to primerno?
Najlepša hvala!
Želim Vam lep vikend!
Marja
Spoštovana Marja,
blato zdravega dojenčka je večinoma spenjeno zaradi procesov razgradnje sladkorjev, ki jih opravljajo bakterije. Čeprav je vaš dojenček povsem dojen, se spreminja vsebnost sladkorjev v vašem mleku (malo glede na vašo prehrano, pa tudi zaradi “dozorevanja” sestave ženskega mleka s tedni in meseci od poroda), še bolj pa njegova črevesna flora. Možno je, da njegovo črevo trenutno naseljujejo črevesju manj prijazne bakterije, ki sladkorje že v tankem črevesju razgradijo do kislih presnovkov, nastajajo tudi plini – in ker vse to črevo draži, je blato lahko tudi bolj tekoče. Barva blata je odvisna predvsem od žolčnih barvil – ki pa se ob reakcijah v kislem ali bazičnem okolju različno obarvajo (poenostavljeno – če se spomnite iz kemije – kot lakmus papir, ki je rdeč ali moder, odvisno od pH).
Če je dojenček dobre volje, ne poliva, se za redkejše penasto blato ne bi menila – ne bo pa nič narobe, če dodaste kakšen probiotik (lahko kar sebi; če ga boste dali dojenčku, dajte Bio Gaia kapljice, ki so bolj preverjene kot razni Actimeli).
Lula lahko več, ker je pač starejši in večji. Tudi zaudarjajoč urin ni tipičen znak za karkoli. Je pa prav mogoče, da imajo vsa vaša opažanja skupni imenovalec – blažjo virozo, ki je prehodna in jo bo fantov obrambni sistem (ob pomoči vašega mleka) kmalu obvladal.
Če bodo skrbi prevelike, če se bodo pojavili novi znaki (predvsem neješčnost, vročina), pa bo treba k pediatru. Po možnosti z vzorcem svežega urina v vrečki ali steklenički.
Pozdrav,