Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Dojencek in zobna pasta

Dojencek in zobna pasta

Pozdravljeni:

imava skoraj 15-mesecno hcerko, ki ima 9 zobkov, deseti pa ji sedaj izrasca (zanimivo so se stirice pojavile pred trojkami). Hcerki sva ze od samega zacetka umivala zobke z otrosko krtacko, ker pa po mesecu dni ni vec hotela odpreti ust, sva nabavila otrosko zobno pasto za mlecne zobke. Od takrat naprej si zobke rada umiva, vendar moramo uporabiti vse sorte trikov, da nama pusti skrtaciti vsaj malo. Z gazo nama ni nikoli uspelo. Sedaj me pa zanima naslednje: hcerka si zobkov ne krtaci, ampak prakticno samo sesa zobno pasto iz krtacke. Seveda pri tej starosti zeli vse narediti sama, pa nama tako ne pusti, da ji midva krtaciva zobe: ce uspeva parkrat iti cez zobe, je to ze uspeh. Kaksen pristop priporocate? Kako naj hcerko nauciva krtacenja? Je kaj narobe, da zobno pasto je (dvakrat na dan uporabljamo zelo male kolicine le-te: recimo psenicno zrno vsakokrat)? Kako naj tako malega otroka naucis izplakovanja z vodo?

Hvalezna bom za kakrsenkoli nasvet glede ucenja malcka kako naj si umiva zobe.

LP,
Meli

Spoštovana Meli*,

tako majhnega otroka še ne morete naučiti pravilnega krtačenja zob. Zobozdravniki priporočamo, da starši umivajo oz. pomagajo umivati zobe vsaj do 8. leta. Če punčka želi zobke umivati sama, ji poskusite dopovedati, da boste najprej vi, kasneje pa lahko umiva še sama (tak način je uspešen pri mojem 15-mesečniku). Uporabo zobne paste vam odsvetujem, dokler otrok ne bo znal izpljuniti (zaenkrat je za to še premajhna in ne verjamem, da jo boste že zdaj lahko naučili izpljuniti). Zobna pasta vsekakor ni namenjena uživanju, tako da to ni najbolje. Dobro je, da imate pasto za otroke, ki ima manjšo koncenatracijo fluoridov. V literaturi so opisani primeri fluoroze na stalnih zobeh, ki so bili posledica uživanja zobne paste v dobi mineralizacije teh zobkov.

Pozdravljeni se ekrat:

hvala za prvi nasvet. No, sedaj ima hcerka ze 12 zob (vse enke, dvojke in mislim, da so stirice). Pi vasem nasvetu smo takoj nehali uporabljati otrosko zobno pasto. Na zalost si sedaj hcerka sploh ne pusti umivati zob, niti si jih noce krtaciti sama. Seveda vztrajamo na lep nacin, vendar do sedaj nimamo niti malo uspeha. Torej od zadnjic ji pravzaprav sploh se nismo uspeli skrtaciti zob! Hcerka preprosto sploh noce odpreti ust, in pa zabrise scetko kakor dalec stran le more.

Ali mi lahko priporocate kaksen nasvet kako jo pripraviti, da si bo ali sama krtacila ali pa nam bo dovolila?

Hvala vnaprej,
Meli

Spoštovana Meli*,

saj, če prav razumem vaše prvo pismo deklica nikoli ni pustila umivati zobe – pisali ste, da je le sesala zobno pasto, ki je bila na krtački.
Kako boste pripravili svojega otroka k temu, da bo odprl usta, vam ne morem napisati. Pri nas je tako, da zobke umijemo zlepa ali pa zgrda (če ne gre drugače). Včasih imam občutek (pa to ne leti samo na vas), da starši prehitro popuščajo, kar se tiče umivanja zob. Smrkav nosek brišemo (na silo ali pa zlepa), lase tudi umivamo, ko pa pridejo na vrsto zobje, jih pa polovica odneha.
Pri deklici morate kočnike (štirice) obvezno čistiti s krtačko, sekalce pa vseeno poskusite očistiti z gazico (je lažje kot s krtačko, če ust ne odpre najbolj rada). Mamice na forumu “starši staršem” so polne idej, tako da kakšen nasvet iz njihove strani tudi ne bo odveč. Na fakulteti nas naučijo golih dejstev, izkušnje s takimi težavami pa nam prinesejo le lastni otroci ali pa pripovedovanja mamic. Upam, da vam bo čim prej uspelo premagati malo trmoglavko in bo umivanje postalo del vsakodnevne rutine.

Meli,
naš najmaljši tudi ni rad umival zob. Težavo smo rešili tako, da mu povem zgodbico o zobnih škratkih, potem pa ga vprašam, če mi pokaže svoje. Že tam od 12. meseca vedno odpre usta. In nato jih z zobno ščetko ven naganjava. Ravno včeraj zvečer je mož malce začudeno gledal, ko sem zobne škratke podila ven iz kopalnice in tekla ter žugala za njimi, da naj ne pridejo nazaj.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Hoj!

Tudi mi smo z našo 16-mesečnico našli svoj sistem. Najprej smo poskusili tako kot je svetovala zobozdravnica – najprej mamica potem pa ona, ampak ni trajalo dolgo. Na koncu je hotela samo še ona, obloge pa so se nabirale.
Nato pa sva z možem ugotovila, da je najlažje, če jo položim na previjalno mizo, ji dam v roke mojo zobno ščetko in jo prosim, da mi očisti zobe. Tako delava obe. Ona čisti meni in hkrati jaz čistim njej. Ob tem, ko z zobno ščetko drgne po mojih zobeh pozabi na upiranje, ki je bilo v začetku zelo silovito.

Torej, prijetno s koristnim. Vso srečo želim.

Spostovani:

Hvala za nasvete! Uporabili smo vse po vrsti: po vasem nasvetu vztrajamo zlepa (ce se le da – uporabljamo veliko domisljije) ali pa tudi zgrda (na sreco to ni pogosto, pa se jok oziroma upiranje se konca takoj, ko nehamo krtaciti); kakor Karmen si izmisljamo zgodbo o zobnih skratih in jih naganjamo; in kakor Katarina tudi nasa hcerka najraje uporablja mojo in mozevo scetko, medtem ko eden on naju cisti njene zobe (ne najbolj higienicno, vem, ampak vsaj deluje). Ena kombinacija na koncu vsekakor deluje, tako da hcerki koncno spet lepo cistimo zobke.

Sedaj pa se mi poraja se eno vprasanje. Zivimo v Angliji in tukaj nihce ne jemlje fluorovih tabletk, torej tudi najina hcerka ne. Ker po vasem nasvetu ne uporabljamo niti otroske zobne paste za mlecne zobe, tako hcerka ne dobi nobenega drugega vira fluora, kot le to kar je v prehrani.

Brala sem vase odgovore glede fluora v zadnjih sporocilih, kjer priporocate uporabo fluorovih tabletk, pa sem sedaj malo v dvomih. Glede na to, da nimamo fluorovih tabletk, naj zato vendarle uporabljamo otrosko zobno pasto (ceprav je hcerka seveda ne zna izpljuniti)? Oziroma ali je potrebno dobiti dodaten vir fluora in na kaksen nacin? Skratka, na kaksen nacin najbolje poskrbimo za hcerkine zobe? (kakor vsakemu starsu, je tudi nama zelo pomembno, da pravilno in kar najbolje skrbiva na otrokove zobke)

Hvala za vaso pomoc,
Meli

Spoštovana Meli*,

me veseli, da vztrajajte in da vas težave niso odvrnile od umivanja zob. Glede uporabe vaše krtačke naj vam povem, da ne samo, da ni higienično, ampak s tem prenašate v otrokova usta vse mikroorganizme, ki živijo pri vas oz. pri možu. Tudi moj sin bi imel mojo ali moževo krtačko. Problem sva rešila tako, da smo mu kupili popolnoma enako (se pravi “odraslo”) kot je najina, le da je le njegova. Vseeno pa mu zobke čistim z njegovo (otroško) krtačko.
Glede fluorja naj vas ne skrbi. Mnenja o fluorju so deljena in tudi v Sloveniji so otroci, ki fluor jemljejo in taki, ki ga ne. Moj sin ga ne jemlje, ker menim, da bo higiena zadostovala. Načeloma naj bi fluorjeve dodatke jemali otroci, ki so bolj dovzetni za karies – to ugotovimo s t.im. slinskimi testi, ki pokažejo, koliko je kariogenih bakterij pri posamezniku. Na osnovi rezultata se odločimo za vrsto preventivnega ukrepa. Neuporaba zobne paste naj vas ne skrbi. Prav tako pomanjkanje fluorja ni možno, če ima otrok raznovrstno prehrano.

New Report

Close