dojenček in zinnat
Pozdravljeni,
naša 4,5 meseca stara punčka je že tri mesece stalno prehlajena, nikoli ni imela vročine, bronhitis zdraviva že četrtič z Ventolinom (najprej Berodualom) in Flixotideom, pri čemer slednjega uporabljava vseskozi, pač v skladu z zdravničinimi navodili. Pred dobrima dvema tednoma je imela prvič vneto uhico, sva jemale Hiconcil brez težav, vmes je kazalo že dobro, nakar se ji dan pred dogovorjenim cepljenjem (sploh še ni bila cepljena) zaleti mleko in enostavno ni nehala kašljat, je vmes tudi lovila zrak. Pediatrinja naju je poslala slikat pljučka, na srečo ni kazalo kakšne pljučnice, le bronhitis, je pa ugotovila ponovno (ali isto) vnetje uhice, deklica še naprej kašlja, sicer nekoliko manj.
Sedaj jemljeva Zinnat (2,5 ml na 12h), ampak z vedno večjimi težavami. Komaj kaj poje, dolgo premetava v ustih, ponavadi pa na koncu več kot je pojedla izbruhne. Dajem ji ga po malem po žlički, skušam splakniti z vodico/čajem. Danes zjutraj sem ji potem ko je izbruhala, še malo dala, tako da mislim, da nekaj je dobila.
Povejte mi, ali naj nadaljujem tako ali je bolje, da grem k dežurnemu po kakšen drug antibiotik, ker se bojim, da bi ji s takšnim nezadostnim uživenjem le škodoval. Mogoče imate nasvet, kako dajat. Pa še to me zanima, kako naj ji dam v skladu z navodili, ko piše, da naj ga vzame med jedjo, zraven pa ne sme piti toplega mleka, midve sva pa še izključno dojeni. Jaz jo sedaj podojim kakšne pol ure prej oz. kasneje.
Ker me njeno zdravstveno stanje vedno bolj skrbi, me zanima, ali bi se vi kako drugače odločili oz. kaj svetujete. Punčka tehta dobrih 6 kg in je sicer razmeroma dobro razpoložena. Viroze v hišo prihajajo tudi s starejšim bratcem.
Hvala za pojasnila, zlati ste.
Pozdravljeni, Sheila2,
poskusite dati zdravilo z brizgalko (injekcijsko). Vtaknete med dlesni in lička, otrok naj bo v polsedečem položaju in počasi brizgajte. Če bi kdo otroku zaprl nosek, bi šlo še hitreje.
Težko bi vam svetovala kaj pametnega, če vemo, da otrok preboleva virusne infekte in da je tudi bronhitis (ki je samo prehlad v prsnem košu) v 95% virusnega vzroka, vi pa imate ponovno antibiotik. Ker otroka nisem prgledala, nimam podatkov o krvnih izvidih, ne morem reči ali je vse to, kar jemljete potrebno ali ne. Vsekakor 4 mesečni otrok skorajda ne more imeti toliko zdravil, predvsem mislim Ventolin, Flixotide in podobno, kar uproabljamo izkjučno pri astmi (ali vsaj zelo utemeljenem sumu na astmo). Skratka, po mojem mnenju je otrok preveč zdravljen.
Krvna slika je pokazala vnetje, zato sva dobile Zinnat. Če prepišem tiste parametre, ki so izven mejnih vrednosti (CRP < 8 mg/l, WBC 18,2, GRAN 12,1, HGB 115., HCT .315, MCV 75,1, MCHC 365); izvid imam doma, če bi slučajno morali k dežurnemu zaradi vočine ali poslabšanja stanja. Ali potemtakem Ventolin/Berodual in Flixotide sploh ne bi potrebovali za zdravljenje bronhitisa. Kako naj ga drugače zdravimo? Prosim svetujte mi, ker tudi sama, še posebej pa moj mož, meniva, da je vse tole preveć. Menite, da bi morda morali k alergologu? Zadnja dva dni namreč ugotavljam, da ko smo na sprehodu, sploh ne kašlja in je povsem mirna, medtem ko je doma spanje zelo moteno zaradi izkašljevanja. Sicer pa moramo nosek čistiti že kakšne tri mesece, popolnoma zamašen ni nikoli, izcedek oz. kar izsesamo je svetlo, bele barve, dostikrat zamašen nosek moti dojenje. Hvala!
Še enkrat vas prosim za mnenje: tudi z brizgalno je bilo jemanje antibiotika popolnoma neuspešno, jo takoj sili na bruhanje, začne jokati, ničesar ne more pogoltniti, nakar še več izbruhne. Ker ji očitno ne bomo uspeli dati antibiotik, pred nami pa je vikend, me zanima, ali je bolje da počakamo do ponedeljka, ko imamo kontrolo, ali naj se zglasimo pri dežurnem zdravniku. Punčka je sicer brez vročine, kašelj je “vlažen”, sicer bi ga ocenila kot ne prehud, pridno se dojiva in je razmeroma dobre volje. Če s prstom pritisnem pri uhici, ki naj bi bila vneta, ne odreagira. Ostale podatke sem vam posredovala že v prejšnjem postu.
Res hvala!
Živ,
ali imate na izvidu morda vrednost limfocitov (običajno piše lymf. ali lymph ali samo lym)?
Kajti kri ni zelo sumljiva za bakterijsko vnetje, levkociti 18,2 so čisto lahko pri virozah, popolnoma normalen CRP (če je bil vzet vsaj 24 ur po začetku bolezni) pa skorajda zagotovo izključuje bakterijsko vnetje. To potrjuje tudi zelo nizko število granulocitov 12,1, ki so pri bakterijskem vnetju vedno povišani.
Skratka, če potegnem črto: Zinnata otrok ne prenaša, mirno ga lahko ukinete, otrok bo bolezen prebolel sam, ker gre za virusno vnetje.
Pri bronhitisu je pomembno samo to, da dobro izpirate nos, da dajete Operil P 3x dnevno in da delate vlažne inhalacije, v tem primeru so dobre tudi parne. Otrokova težava je, da ne more izkašljati, pomagamo tudi s položajno drenažo.
Pozdravljeni še enkrat,
vrednost limfocitov je bila 5.0. A to kaj spremeni vašo oceno stanja?
Kako pogoste pa so pravzaprav priporočljive inhalacije fiziološke tekočine in kako dolgo oz. koliko ml pri tako majhnem otroku? Inhalacije fiziološke tekočine sicer že izvajamo (imamo inhalator Omron), dopolnjujem jih z inhalacijami tople pare (kamilčni čaj).
Pri vseh teh debatah o neprimerni in škodljivi prepogosti uporabi antibiotikov nikakor ne morem razumeti, zakaj jih nekateri zdravniki tako hitro predpišejo…
Mi smo sedaj antibiotik ukinili. V ponedeljek pa se pogovorim z našo pediatrinjo, tudi glede Ventolina in Flixotidea, ker enostavno ne razumem tako različnih smernic zdravljenja bronhitisa, astma namreč pri nas doslej nikoli ni bila omenjena.
Hvala, v času praznikov in vikendov ste res zlata vredni.
Ne bo čisto v redu, tale vrednost limfocitov. Je prenizka, če pogledamo število granulocitov. Mogoče ste eno vrednost gledali v odstotkih, drugo v absolutnem številu (čeprav tudi v tem primeru ne gre skupaj). Namreč, število granuulocitov in limfocitov je nekje 50:50, za virozo bi govorilo znižano št.granulocitov (12,1 in povišano limfocitov, nekje ned 60,0 ali 60,0).
Vlažne inhalacije naredite na 3-4 ure, ko bo bolje pa morda 3x dnevno.
Spoštovani,
sem ponovno preverila in tako piše na izvidu. Če kaj pomaga, bom prepisala celotni del za oba parametra.
LYM: 5.0 RO 27,2 %L /reference range (limit 3)/: 0.8 – 5.0; 20.0-50.0 %L.
GRAN: 12,1 66.7 %G /reference range (limit 3)/: 1,6 – 7,5; 40.0-75.0 %G.
Vlažne inhalacije: je bolje hladna inhalacija fiziološke tekočine ali topla para kamilčnega čaja?
Sprehodi pa so verjetno še naprej priporočljivi?
Hvala še enkrat, upam, da je to vse z moje strani.
Živ, Sheila2,
no, tako pa je bolj razumljivo. Oboje je v normalnih mejah (reference za absolutne vrednosti so očitno posebnost tega laboratorija, zato je vedno dobro napisati te zraven), v odstotkih pa sta obe vrednosti normalni. Torej, viroza.
Pri laringitisu naj bo inhalacija vedno mrzla, pri bronhitisu in prehladu pa najprej poskusite mlačno inhalacijo.