Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija dojenček in vročina

dojenček in vročina

Spoštobvani,
naša skoraj 8 mesečna punčka je dobila zjutraj vročino 38,7 (vročina ji je narastla od 37.2 ob 9h zjutraj na 38.7 ob 11h.
Dali smo ji calpol in jo skopali vendar vročina ni padla pod 37.6.
Mala je malo sitna, ne kašlja, ne kiha, iz nosa ji tudi ne teče.

1.Ali je ta poskok v temparaturi lahko pokazatelj kakšne hujše bakterijske okužbe, glede na to da nima nobenih drugih znakov razen vročine. Tudi doma ni nibeden bolan.
2.Ali moramo iti k zdravniku če ji temparature ne bi mogla zbiti.

Hvala lepa in lep pozdrav!

Otrok je zbolel in vročina je znak, da je otrok bolan in da se telo bori proti povzročiteljem.
Vročino ste zbili na nižjo vrednost, da pa bo vročina pod 37, pa ne morete narediti, saj je vendar bolan! Vročino zbijamo, če je nad 38,5 ali 39, ker se otrok pri visoki vročini slabo počuti, ne moremo pa pričakovati, da bo otrok bolan in imel 36,5 temeprature. Vročina je pomemben obrambni znak telesa.
Vročina je prisotna tako pri virusnih kot pri bakterijskih okužbah, pri nekaterih virozah celo zelo visoka. Samo z vrednostjo vorčine ne moremo napovedati ali je okužba virusna ali bakterijska.
Ker je otrok zbolel šele danes, ni mogoče reči, zakaj je vročina. Če izgleda v redu, pije in tudi še dobro je, potem ni vzroka, da bi šli danes k zdravniku. Počakate, dajete za piti in do jutri se bo že pokazalo, kaj bo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,
včeraj se ji je temparatura spet dvignila na 38,8 in sem informativno poklicala v ZD. Rekli so naj se pridema pokazat. po pregledu krvi je zdravnica rekla da je kri v redu, kakor tudi pljuča, ušesa itd.
Ob polnoči sem ji še enkrat dala Calpol (38 stopinj), ker me je bilo strah da ji ne bi v spanju narasla na 39 ali več.
Danes je imela celi dan okoli 37,5 do 18h ko ji je poskočila na 38,2. tako da sem jo skopala in ji je padla na 37,8. Sedaj pa je zaspala.
je pa celi dan bolj umirjena ampak glede na vročino kar razpoložena. Je tudi zadovlojivo. Noče piti vode iz magičnega lončka zato jo dojim pogosteje kot običajno.
Tudi danes ne kiha, kašlja ali ji teeč iz nosu. samo malo rdečo pikico sem opazila nad gležnjem.
Odvajala je bolj zeleno in sluzasto blato enkrat, lula normalno.
Spi pa manj kot običajno čez dan.
Ali ji pred spanjem zveščer lahko dam Calpol če bo vročina okoli 38 ali ji naj jo celo noč merim na par ur in ji ne dam Calpola?
Kako dolgo se ob takem poteku čaka?
Ali je možno da bo samo vročina in nič kašlja, kihanja ali nahoda?
Hvala in lep pozdrav!

Otroka opazujete tudi ponoči, ni pa potrebno meriti ali prepogosto motiti otrokovo spanje. Vročino ocenite tudi z dotikom. Če je otrokovo čelo hladnejše ali enako toplo kot vaša roka (torej ne čutite razlike), je vročina okoli ali pod 37. Če je bolj vroče od vaše roke, ima vročino. Če mirno spi, ga pustite na miru, če se premetava, v spanju stoka, mu zmerite vročino in ukrepajte glede na vrednost.
Nekatere viroze potekajo tudi samo z vročino, npr. 6. infekcijska bolezen, za katero je značilno, da ima otrok 2-3 dni visoko vročino, ko pa vročina pade, se pojavi izpuščaj. Do jutri boste že vedeli, kaj in kako bo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,
naša pupa je od včeraj brez vročine. Sem si prebrala o tej 6 otroški bolezni in pričakovala pikice, pa jih ni bilo.(razen ene pikice nad gležnjem?) Tudi nahoda in kašlja ne. Ali mislite bilo potrebno to vročino razjasniti zakaj se je pojavila?
Danes popoldan pa sva šli malo na zrak, ker je bilo zelo lepo vreme.
Ali sva šli prehitro ven? Ali bi borali še počakati kakšen dan?
Spije pa pribljižno 50 ml vode na dan s tem da jo še najmanj4x na dan dojim(ponoči še 2-3x). Ali je to dovolj tekočine?
Najlepša hvala in lep pozdrav!

Če je vročina padla sama od sebe, otrok pa je v redu, potem zaenkrat ni potrebno ukrepanje. Če pa bi se takšna vročina, brez drugih znakov, ponovila, potem bi svetovala pregled urina.
Na sprehod je čisto v redu, če je otrok 1-2 dni brez vročine in dobrega počutja.
Če je polulana na 3-4 ure, ima vlažen jeziček in lepo napeto kožo, potem ima tekočine zadosti.

Lepo pozdravljena dr. Tanč,
no naša 8,5m je spet zakuhala na 38 stopinj. Ob polnoči se je zbudila in sem jo podojila, potem pa se je zbujala na 20 min do 4h, ko sem ji dala Calpol. Ob sedmih je imela spet 38, potem pa sem jo skopala okoli 10h, ker je imela 38,7.
Doji se lepo pa tudi apetit ima ,saj je pojedla polh hruške in pol banane, vendar je to, kar je pojedla, tudi izbruhala. (bilo je tudi kar nekaj sluzi.)
Nos je imela skozi čist vendar, ko je dihala (sploh ponoči) se je čulo kot da ima nekje veliko sluzi. Danes je začela malo suho pokašljevati in kihnila je parkrat.
Starejši sin hodi v vrtec in je že celi teden nahoden in občasno produktivno izkašljuje. Vročine ni imel.

– ali bi morala iti k dr. glede na stanje pred 3 tedni, ko je imela vročino brez drugih znakov?
– kaj od GH ji naj ponudim, da ne bi spet izbruhala ali jo naj samo dojim?

Hvala za vaš trud in čas in lepo pozdravljeni!

Verjetno se je nalezla prehladne viroze, zagotoviti pa tega ni mogoče. Opazujte otroka, če dobro pije, po padcu vročine pa je še kar razpoložena, lepo pije in je, potem lahko čakate na ravzoj drugih znakov.
GH pač ponujajte normalno, bruhanje nima zveze s tem, kakšna je hrana, pač pa pri prehladu predvsem od obilnosti sluzi.

pozdravljeni,
naša je imela včeraj do 17h vročino 38,5 (Calpol sem ji dala zjutraj, potem še 2x skopala) in ji vročine nisem zbila pod 38,1. Ob 17h pa je začela jokat in sem sklepala, da vročina še raste in ji je pač res že neprijetno (38,6), zato sem ji dala paracetamol svečko. Ko je svečka prijela, se je temparatura nižala in znižala na 37,1. To je bilo ob 20h. Potem je zaspala. Zjutraj pa se je zbudila brez vročine:))).
Ali se to šteje kot vročina, ki spremlja prehlad (čeprav ni šmrkala, ampak se je samo slišala sluz “od nekod” in parkrat zakašljala in kihnila) ali bi morali to vročino še razjanevat?
Lep večer še naprej in lepo pozdravljeni!

Tudi če so bili prisotni manjši znaki nahoda, bi to lahko šteli za prehladno virozo.

Spoštovani,
naša (8,5m)je danes spet bruhala. Bruhnila je kar nekaj sluzi, čez kakšne pol ure pa sem jo podojila in je kmalu spet bruhnila mleko. Zatem pa spet prozorno oz sem imela občutek, da nima več kaj za bruhat. Bila je kar bleda.kakala je zjutraj in je bilo ok.
Potem pa je zaspala (ponavadi tudi zaspi tak čas, vendar ima mrzle rokice, vročine pa mislim po otipu z roko, nima)
Res se grooooozno slabo počutim, ker smo danes šli prvič v trgovski center nahitro in sem načeloma proti obiskom z dojenčki (starejši je bil prvič pri 2 letih), zato me zanima če je lahko tam kaj pobrala in bi se to tako hitro pokazalo?
Nos ima še kar poln, ampak lahko diha in se doji (“tam nekje” se čuje ta sluz, in to predvsem ponoči, čez dan se še to ne čuje).
3x na dan ji ga prebrizgam s fiziološko, vendar ji nikoli ne priteče pri drugi nosnici, vendar to grgra potem pogoltne.
Kaj sedaj ko se zbudi jo naj dojim ali ji naj naredim GH?
Lepo pozdravljeni in HVALA!

Nadanšnji nakupovalni izlet nima vpliva na bolezen, saj se bi v nekaj urah lahko razvila kakšna bolezen le, če bi šlo za direkten stik z zelo kužno osebo ali iztrebki.
Jutri bi bilo dobro, da se greste pokazat, če že tako dolgo traja, pa ni nič kaj posebnih znakov. Ko se zbudi, je bolje, da se podojita, da dobi tekočine, GH morda ponudite, vendar nič panike, če ne bi želela jesti.

Pozdravljeni!
Imam 6-mesečnega dojenčka in v torek je dobil diteper cepivo. Na mestu vboda se je pojavila oteklina in rdečina, druge reakcije zaenkrat ni bilo. Včeraj pa se je nenadoma pojavila vročina in s tem obisk pri zdravniku. Diagnoza: reakcija na cepivo. Thp: paracetamol svečke. V dveh dnevih naj bi vročina minila, zanima pa me, do katere stopinje celzija pa lahko (še varno) naraste in zdravnica je napisala v kartoteko PRIJAVA. Kaj to pomeni? Najlepša hvala za odgovor
P.S. otrok je še vedno dojen in zavrača vso ostalo hrano in tekočino. Če mu vročina do jutri ne pade, je priporočen ponoven obisk pri zdravniku?

Kaj mislite s tem, do katere mere lahko vročina varno naraste?
Prijava pomeni, da bo zdravnica prijavila vročino kot neugodni pojav po cepljenju na Inštitut za varovanje zdravja, kajti le z našim prijavljanjem lahko inštitucije ocenijo, kakšni so neugodni učinki.
Če bo jutri še vročina, pojdite na pregled, kajti vročina v zvezi s cepljenjem bi morala izzveneti v 48 urah po cepljenju.

Pozdravljeni,

skoraj 6 mesečna hči je imela za bit cepljena prejšni teden, vendar jo zdravnica ni cepila ker je imela en dan pred cepljenjem (zvečer) vročino 37,3. Vzela ji je tudi krvno sliko na kateri ni bilo videti,, da bi prebolevala kakšen infekt. Te dni sem ji ponovno merila temperaturo, imela jo je od 36,6 do 37..Danes zjutro pa jo je imela 37,3. Ker smo doma vsi prehlajeni me zanima ali je povišana temperatura lahko znak kakšne viroze pri deklici, čeprav ne kaže nobenih znakov. Jutri imava za bit cepljeni. Zanima me kdaj govorimo o povišani telesni temperaturi dojenčka in kakšna je mejna temperatura pri kateri še vedno lahko cepimo dojenčka.

za odgovor se vam lepo zahvaljujem

Viroze, sploh prehladne (ker ste vsi prehlajeni) se kažejo predvsem s prehladnimi znaki. nizka vročina je lahko prisotna. Jutri poklličite pediatrinjo in se dogovorita, kaj dalje. Cepimo zdravega otroka ali otroka z blagim prehladom, ki že izzveneva, ne pa s povišano temperaturo. 37,3 je sicer še vedno lahko tudi normalna telesna temperatura, vendar se na to ni za zanašati brez pregleda in za cepljenje.

hvala za hiter odgovor

od zjutro do zdaj sem deklici merila 7 krat vročino in to pod pazduho. od tega je imela samo 1 krat vročino 37,3 pri ostalih merjenih pa je bila temperatura okoli 36,6.
isto se je zgodilo prejšnji teden ko je imela za bit cepljena enkrat je imela vročino 37,3 drugače pa okoli 36,8, krvna slika je bila vredu.(cepljena ni bila)
me zanima kaj menite na vse to in ali bi ponoven odvzem krvi pred cepljenjem potrdil ali je deklica zdrava ali ne-

hvala

Ne morem vam zadovoljivo in popolno odgovoriti. Otroka je pač potrebno pregledati, krvni izvid nam samo izkljući bakterijsko vnetje, ne izključi pa npr. prisotnosti virusne okužbe.

Pozdravljeni.. doma imam 6 mesečno punčko in je prvič zbolela..najprej je imela zamašen nosek in zelo kašljala. Brala sem da moram dajati le veliko tekočine in s fiziološko čistiti nosek..to je trajalo 4 dni sedaj pa še vročina 38.8 v ritki. Ker so prazniki in vikend pediatrinja ne dela več zato sem se obrnila na vas. V torek bi morala biti še tretjič cepljena torej 30.12. Ali moram iti že prej k pediatrinji na pregled?
Kako ji lahko pomagam poleg da ji dam malo dalerona..je čisto brez volje spati ne more mirno ker se ji hitro zamaši nosek . Poleg tega ima na jeziku tudi belo oblogo. Prosim pomagajte hvala

Če se po nekajdnevnem prehladu pojavi vročine, je potrebno v dnevu, dveh na pregled.
Upam, da je bil otrok že pregledan in da je jasno, za kaj gre.

New Report

Close