dojenček in mucek
Edina stvar, ki se je morda lahko bojiš, je , da bi bil otrok alergičen. Potem je izbira jasna. Morda bi lahko mucku le preprečila, da bi šel spat tja, kjer bo spal otrok, torej v zibelko, posteljico, morda celo v tvojo spalnico. Sicer, čez dan, brez strahu! Mi imamo sicer mucka šele zdaj, ko je sine star dve leti, vendar ga v spalnico in otroško sobo ne pustimo, ker se takoj spravi spat na vzglavnike. Otroka itak ne boš puščala brez nadzora, zato je strah, da bi šla mačka nanj spat, brez potrebe. Pa tudi mački se naučijo, kam ne smejo. Mi imamo še papagajčka, zato smo našega mucka morali naučit tudi, da se na kletko ne hodi čepet. Nekaj časa je trajalo, a je šlo. Sem pa že slišala za mačke, ki so ta male ful čuvali, pa tudi za take, ki so bili ljubosumni. Muci moraš pustiti, da vse prevoha, da se navadi na vonj novega bitja, poskrbi zato, da bo mucek zdrav, brez glist, cepljen proti vsem nalezljivim mačjim boleznim (cepivo je treba vsako leto obnavljati), brez bolh (te gredo tudi na človeka) in tako naprej. Če je mucek zunaj in ni steriliziran, ti priporočam, da ga daš ali operirati ali pa ga cepi proti mačjemu aidsu. Baje zadnja leta pri nas močno razsaja. Za vse stvari se dobi mali milijon preparatov, cepiv in podobno, zato verjamem, da bo vse kul. Sožitje med otrokom in mucom pa je itak tako luštkana zadevica, da je kaj.
T.
Da malo bolje pojasnim situacijo – mucek je stalno v stanovanju, je cepljen in zdrav in se ga ne bi odrekla (kvečjemu omejila gibalni prostor v času našega spanja). Hvala Tinkara za lastne izkušnje. Drugače pa komaj čakam, da našemu kosmatemu skrtljančku pokažem novega člana družine.
Pozdravček tudi Neli in Kelly.
Živjo!
Ko sva se z možem poročila sva si nabavila ljubkega mucka. Postal je del naše družine. Naš Bučko je od malega samo v stanovanju. Je čist, redno cepljen in skopljen. Pred štirinajstimi meseci se je naša družinica povečala – dobili smo hčerko. Čeprav so me vsi prepričevali, da maček in dojenček ne gresta skupaj, češ zaradi dlak in muhavosti mačk, se nikakor nismo odločili, da bi mucka oddali. Edini razlog ob katerem bi mucka dali stran bi bil v primeru, če bi bil otrok alergičen na mačjo dlako. Na srečo se to ni zgodilo. S prihodom hčerkice pa smo uvedli strožji red. Bučko od takrat naprej ne sme več v spalnico, prav tako ga ne pustimo v voziček in ne na hčerkin stolček. Moram reči, da se je muc hitro sprijaznil z novimi pravili, tako da danes po enem letu ni nobenih problemov. Celo če pustimo odprta vrata spalnice, ga sploh več ne zanima, da bi odšel notri. Nekoliko problemov smo imeli na začetku, saj je bil maček radoveden, ko se je hčerka jokala in je hotel zlesti k njej. Nekaj časa smo bili zato bolj previdni in nismo puščali mačka samega z otrokom ter ga vneto opozarjali, da se ne sme preveč približati hčerki. V roku treh mesecev se je muc navadil na dojenčkov jok in je lahko ostajal tudi sam z njo.
Sedaj sta s hčerko velika prijatelja. Ko je začela hčerka hoditi, ji je bil maček v oporo. Neverjetno je kako je do nje toleranten. Tudi če mu stopi na rep se ne bo jezil. Krempljev v igri sploh ne uporablja. Lahko ti povem, da sem popolnoma brez skrbi. Ko je mačku dovolj igre se vedno umakne in si poišče svoj mir.Je pa res, da je naš maček zelo ubogljiv, kolegica ima s svojo mucko veliko več problemov predvsem glede čistoče in ubogljivosti. Tudi mucki niso vsi enaki.
Edini problem, ki ga imamo je mačji WC. Hčerko strašno zanima in najraje bi se kar sama stlačila noter. Sedaj smo ga dvignili na pralni stroj, kjer ga hčerka ne doseže, prav tako mora imeti muc skodelico s hrano na visokem, saj bi se hčerka prav rada pridružila k “pojedini”.
Povemti, da nam naš muc dobesedno polepša dneve, še najbolj pa hčerki, ki ga ima kar za igračko.
Mislim, da muc ni nikakršna ovira. Samo za čistočo in red je potrebno poskrbeti.
Veliko veselja!
Pri nas smo ob prihodu hčerke imeli dve muci. Ena je dolgodlaka in pušča dlake vsepovsod. Približno dva tedna pred rokom sem si sposodila globinski sesalec in presesala celo stanovanje, predvsem spalnico. Ko je bila hčerkina posteljica v najini spalnici, muci nista smeli noter. Odkar pa hčerka spi v svoji sobi, pa imata spet vstop. (v otroško sobo seveda ne smeta) Naši nista tako ubogljivi, zato moramo skrbno paziti, da zapiramo vrata. Strog in odločen NE pa je tudi odvrnil hčerko od mačjih stvari.
Mi imamo doma dva perzijca in dva mulca stara 3 leta in do zdaj ni bilo nikakrsnih “nesporazumov”. Macka in otroka zivijo vsak svoje zivljenje, le malim moras razloziti, da muce niso za brisat tla ampak za bozat. 🙂
Mackom pa je treba omogociti, da se lahko umakne pred zivzavom. Edino
kar smo storili je bilo to, da smo hrano in macji WC umaknili v kopalnico
in otrokoma onemogocili dostop z ograjico (ki jo macki preskocijo za salo).
Proti mačjemu aidsu ne obstaja cepivo, niti zdravilo. Lahko pa muce cepite proti mačji kugi, levkozi, kužnemu nahodu in steklini. Sicer ni obvezno, ampak priporočjivo. Za bolhe se dobi super sredstvo (Stronghold), ki ga damo muci na zatilje in deluje tudi proti glistam in garjam. Ni poceni, ampak deluje zelo hitro (1 ura) in nima stranskih učinkov. Dobi se tudi za pse.
LP, Manka