Dojencek in coronavirus
Pozdravljeni,
zanima me kaksna so priporocila glede obiskov novorojencka v trenutnem obdobju epidemije? Kdaj je varno imeti obiske sorodnikov, zaposlenih dedkov/babic? Glede na to, da je zelo kužen ze clovek brez simptomov in je prakticno nemogoce vedeti kdo je zdrav. Tezko je prepovedati sorodnikom obisk novorojencka/dojencka se nekaj mesecev,morda celo celo leto do cepiva, vendar sem zaskrbljena in v dilemi,saj naj bi otroci pod 1.letom okuzbo tezje preboleli. Iz tega razloga sem tudi starejsega sorojenca izpisala iz vrtca za nedolocen čas.
Prosim za vase mnenje.
Hvala. Lp
Načeloma je vedno ključna zdrava pamet.
Novorojenčka naj obiskujejo le zdrave osebe, brez znakov okužbe dihal in driske. Obvezno je umivanje rok in zračenje prostorov. Človek, ki ne kiha, ne kašlja, ne izloča, in se ne dotika, ob primerni razdalji virusa ne more prenesti (z izjemo virusa ošpic, noric, črnih koz, ki so znani aerogeni povzročitelji), pa čeprav je kužen. Če držite razdaljo, do okužbe praktično ne more priti.
K dojenčku tudi ne spuščamo horde ljudi, ampak dovolimo posamične obiske. To, da ste izpisali starejšega otroka iz vrtca, je bila odlična poteza, saj stikov med sorojenci ni mogoče preprečiti, v kolektivih pa so res pogoste okužbe, ki dojenčka posebej ogrožajo (zlasti okužbe z virusom RSV).