Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija dojenček in čiščenje noska

dojenček in čiščenje noska

Pozdravljeni,
zavedam se, da je bilo glede čiščenja noska že veliko napisanega, pa vendar upam, da mi boste odgovorili na nekatere dileme in mi svetovali. Mogoče se bo v mojem pisanju še katera druga mamica prepoznala in bi bila pripravljena deliti svoje izkušnje.
Imam 7 mesečnega dojenčka (KS 5 in pol mesecev), ki ima cca. 5800 gramov. V začetku februarja je prvič zbolel in sicer je P ugotovila virozo, ki se je nato razvila v blagi bronhitis. Za virozo naš malček ni dobil nobenih zdravil, razen napotkov, da je potrebno nosek čistiti s fiziološko raztopino. Tako smo začeli raziskovati, kako naj se tega najbolje lotimo pri našem malem dojenčku, saj smo se s tem srečali prvič. Prebrali in pogledali smo ogromno stvari. Ampak katero metodo izbrati, ki bo najbolj učinkovita pri malčku, ki se tako upira, da ga eden sam skoraj ne more obvladati? Kaj smo vse poskušali? P nam je pokazala način, da ga položimo na previjalno, privzdignemo glavico, mu najprej v eno nosnico vbrizgamo fiziološko, zapremo nasprotno nosnico in ga s tem tako razjezimo, da bo sam spihal ven sluz. Potem pa postopek ponovimo na drugi nosnici. Naš malček se pri tem res razjezi, ampak tako, da kriči in joče in se mi zdi, da vso raztopino potegne vase, namesto da bi jo spihal ven. Medicinska sestra nam je pokazala način, da ga položimo na bok in vbrizgamo raztopino v eno nosnico, da iz druge priteče ven. Kakorkoli vbrizgam, na drugi nosnici še nam ni nikoli uspelo, da bi kaj ven priteklo. Pred kratkim smo se tako odločili in kupili aspirator. Ko se nam je že zdelo, da se je malček rešil viroze, pa se nam spet zdi, da nekje zadaj v nosku še nekaj je, kar nikakor ne moremo spraviti ven. Ali naj nadaljujemo z vlaženjem sluznice s fiziološko raztopino? Ali bi morda razpršilo bilo bolj učinkovito? P nam je rekla, da lahko poskušamo še z mazilom za vlaženje nosnice, kaj menite vi? Sedaj je že tretji teden, odkar je mali prehlajen. Poslužili smo se tudi drugih ukrepov kot je vlaženje prostorov in vzdignili smo vzglavje, pa se nikakor ne moremo rešiti tega prehlada. Odsvetovali so nam celo naravne preparate kot so npr. materina dušica ali meta. Da bi P predpisala kakšna zdravila kot npr. Operil za otroke pa ni hotela niti slišati. Kako torej lahko še pomagamo malčku razen s čiščenjem noska in katera metoda se vam zdi najboljša? Kaj menite o sistemih za izpiranje nosu? So sploh primerni za tako majhne otroke?

Hvala vam že vnaprej za vaše mnenje.

Vse opisane metode so primerne, le da ne brizgate v nos z velikim pritiskom. Seveda se dojenčke/otrok brani, saj mu ni prijetno in vsaj še leto ali dve bo trajalo, da bo razumel, da mu pogatae. Vendar jok ni nič hudega, tudi s tem si očisti nos. Ker si ga sam ne more, mu pomagamo. Vlaženje nosne sluznice in čiščenje (z vatko) je primerno tudi izven prehladnega obolenja. Sicer pa med prehladom v polsedečem položaju nežno ovlažimo nosno sluznico, nato pa aspiriramo sluz. Brez vlaženja ne aspiriramo, saj le poškodujemo sluznico in povzročimo že večje težave.
Operil je priemren za otroke nad 2. letom starosti, sicer pa se ne predpisuje na recept, je v prosti prodaji. Drugih zdravil za zdravljenje kašlja ni oz. so neučinkovita. Izcedek iz nosu traja pri prehladu 2 ali več tedna.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni.

 

Zanima me kaj menite o aspiratorjih za nos? Na usta, z sesalcem?

Deklica je stara komaj 7 tednov, vendar le z fiziološko raztopino in bombažnim robčkom zavitim v svaljek, ne morem učinkovito očistiti nosu, je zelo zabasan.

Poskusila sem z ustim aspiratorjem, traja dalj časa in je nekoliko manj učinkovito kot s sesalcem – kar sem poskusila naslednje in zdaj se poslužujem tega. 4-5x na dan, za 5 sek v vsako nosnico, 2-3x, saj je res potrebno.

Ker čist nos le mora biti… Me pa skrbi da nebi s tem kaj poškodovala v nosu.

… Je to možno?  Kaj torej storiti, manjše zlo?

 

Hvala in lep pozdrav.

Aspiratorji so potrebni, če je otrok prehlajen, se nos stalno sluzi in ga drugače pač ni mogoče očistiti.

Aspirirati suh nosek pomeni povzročati poškodbe nosne sluznice, otekanje in vedno hujše težave. Če nosek samo dnevno čistimo, otrok pa ni prehlajen, uporabimo fiziološko raztopino, da omehčano zasušene smrklje, nato pa z vatko očistimo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close