Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija dojenček, alergičen na mleko, jajca in jabolka

dojenček, alergičen na mleko, jajca in jabolka

Živjo!
To, kar sem napisala v naslovu, je sicer možno, vendar zaenkrat še ni 100% dokazano. naša zgodba je taka:
Imamo dojenčka, starega 5 in pol mesecev. Z njim je vse OK, razen izpuščaja na obeh licih. Izpuščaj ne srbi, je rdeč, najprej se pojavi kot otoček posameznih pikic, ki se potem povežejo in kasneje, ko je izpuščaj že intenzivnejši, so pikice prav druga poleg druge. Izgleda, kot da je koža suha in da se bo vsak čas začekla luščiti. Izpuščaj se počasneje razvija, če ga mažem z mastno kremo. Izpuščaj za 5-8 dni izgine, če ga namažem z Elocom kremo. Na ličkih ima izpuščaj velikosti 4 cm2. Sicer ima še dva izpuščaja po 1 cm2 na glavi(med lasmi) in kar precej zelo majhnih po nogicah. Na licih se izpuščaj hitreje razvija kot med lasmi ali na nogicah. Na trupu in rokah izpuščajev zaenkrat nima.
Otrok je dojen, ne dodajam mu nobene hrane in prilagojenega mleka. Glede na to predvidevam, da alergen prihaja iz hrane, ki jo pojem jaz. Izpuščaj se je pojavil v začetku decembra, približno takrat, ko sem pričela jesti pomaranče (otrok je bil star 2,5 mes.). Glede na to dejstvo sem kasneje že naredila dieto brez pomaranč (namazala izpuščaj z Elocomom, da je izginil, potem pa ukinila pomaranče – po 10 dneh se je izpuščaj spet pojavil). Glede na pogostnost alergij na mleko in jajca sem enako naredila tudi z mlekom in jajci, pa tudi tokrat se je izpuščaj znova pojavil.
Potem sva šla v bolnico, kjer so ga testirali na jabolka, banano, rumenjak, beljak, mleko, piščanca in purana. ugotovili so rahlo alergijo na jabolka, za vse ostalo je bil test negativen. Vzorec njegove krvi so poslali v Ljubljano na testiranje količine protitelesc za mleko in jajca. Predpisali so mi dieto brez jabolk, mleka in jajc.
zdaj sem že en teden na dieti, pa izpuščaj nezadržno raste. Odločila sem se, da ga tokrat ne namažem z Elocomom, ker bom potem dajala vtis, da je po tej dieti stvar v redu.

Najbolj od vsega me skrbi kakovost mojega mleka. Moja prehrana je zdaj bolj katastrofalna: kruh, čaj, med, marmelada, pomaranče, meso, krompir, riž, paradižnik, solata, ostala zelenjava (brokoli, cvetača, korenje, grah, fižol). Sladkam se s suhim sadjem.
Skrbi me tudi pomanjkanje kalcija v moji prehrani. Vprašala sem zdravnika v bolnici in mojega pediatra o tem, pa sta mi rekla, naj ne skrbim. Res ne bi rada, da mi izpadejo zobje in dobim osteoporozo. Kaj menite?
Dvomim v pravilnost diagnoze, vsaj glede na to, kaj se z izpuščajem dogaja zdaj in se je dogajalo že zadnjič, ko sem bila na dieti brez mleka in jajc. Svoj dvom sem zelo previdno skušala nakazati zdravniku v bolnici, pa mi je rekel, da sledi še provokacijski test na mleko. Mogoče veste, kako to izgleda in kakšen je namen tega testa?
Imate nasploh še kakšno idejo, kaj naj izločim iz prehrane ali na kaj drugega naj bom še pozorna? Od danes naprej ne bom jedla meda (to mi je danes padlo na pamet). poskusila sem tudi že menjavo praškov. Ali naj odstranim tepih iz dnevne sobe?
Ali mogoče kaj veste od dr. Romanoviču iz Vrhnike. Sina sva prijavila na pregled pri njem konec marca. Prijateljičina nečakinja je kot dojenček imela alergijo na mleko, pa jo je na nek način odpravil. To pa je žal zaenkrat tudi vse, kar vem o njem. Mogoče vi veste kaj več?
Sem bila dolga, kajne? Hvala vam, ker ste prebrali in hvala vam za vsakršno idejo. Lep vikend vam želim in hvala že vnaprej za vašo pomoč in razmišljanja.
Trobentica

Ojla!
Jaz sem hodila k dr. Romanoviču, ko je še delal v LJ. Moja izkušnja je samo pozitvna, izkušnja kar nekaj prijateljic z alergičnimi majhnimi otroci tudi. Gre za Bicom terapijo, o kateri veliko ve TT, le da oni hodijo drugam. Pa tudi glede diete bi ti ona vedela svetovati.

Odsvetovala bi ti pomaranče, med in paradižnik, glede osteoporoze pa mislim, da verjetno ne bo tako hude škode, če se odpoveš mlečnim izdelkom v času dojenja (saj tako prehitro mine).

A uporabljaš mehčalec? Glede praškov – mene vse srbi, če uporabljam navadnega, po tekočem pa ni problemov. Odkar imava malo, pa uporabljam Amwayevega, ki je še bolj nežen.

Mogoče je pa vzrok mraz? Moževa nečakinja v trenutku, ko stopi iz hiše, dobi koprivnico po vsem telesu. Mu namažeš lička s kakšno dobro zaščitno kremo?

Upam, da sem ti kaj pomagala. Če te še kaj zanima,…
Lepe pomladne sprehode, dobre izvide in čim manj dietkanja,
T.

**************************************************************** The old dreams were good dreams; they didn't work out, but glad I had them. (Robert Kincaid v Najinih mostovih)

Hojla!
najprej lepa hvala za odgovor in dobre želje. Nisem ravno na liniji, zato me zanima kdo je to TT? Mi lahko še kaj poveš o Bicom terapiji, jaz namreč ne vem čisto čisto nič.
Zdaj sem na dieti že dva tedna, pa Blažu lišaj nezadržno raste. Jutri bom poklicala v bolnico, kaj naj naredim. Sicer pa zdaj že en teden ne jem medu, pa ni nobene vidne spremembe. Pomaranče sicer še jem, enkrat sem jih že ukinila, pa ni bilo spremembe, če ne bom imela nobene druge ideje več, bom še enkrat poskusila brez pomaranč.
Kar se tiče praška sem “pošenkala” vse stare zaloge in uporabljam izključno amway baby, osebno mislim, da kaj boljšega oz. nežnejšega na trgu ni. Mehčalca moj stroj že ni videl več let, odkar imam otroke.
Še ena možna varianta je mogoče pasja dlaka, vendar se pes v stanovanju ne zadržuje in dejansko nimata kontakta, tako da se mi zdi zelo zelo malo verjetno.
Če ti bo še kakšna ideja padla na pamet, mi piši, jaz namreč skorajda ne vem več, kaj naj.
LP in še enkrat hvala in tudi tebi in tvojim želim nepozabne pomladanske urice.

Iz katerega konca si trobentica, da bi Ti lahko svetovala ?
Mija

Jaz sem TT :))
sem mamica skoraj štiriletne deklice, ki je (bila) močan alergik. Alergija se ji je kazala v obliki izpuščajev po celem telesu, dokazano je alergična na jajca, mleko, sojo, jabolko, C vitamin, agrume, citronsko kislino, vinsko kislino, saharozo, paradižnik, pršico, cvetni prah……lasten znoj…. v glavnem na ogromno stvari. Od oktobra 2003 pa hodimo na BICOM terapijo in izpuščajev praktično nima več, spi mirno in ne jemlje Claritina.
Vse kakor ti svetujem (vsaj) posvet pri terapevtki Petri Benčina Rupel v Kranju (031/714-755)
mi smo zelo zadovoljni z rezultati

kar se tiče diete v prehrani: žal se ostanki mleka čistijo iz organizma dobre tri tedne in moraš biti RES na zelo strogi dieti (jaz sem bila 10 mesecev in sem orng shujšala). Iz prehrane ukini tudi goveje meso (k.mleko) in piščančje meso (jajca). Preberi si literaturo o navzkrižnih alergenih (jabolko – leska)..
kalcij pa pridobiš s sokom ananasa, vendar bodi previdna in ga počasi uživaj (Ema ga je prenašala)
Glede Elocoma ti svetujem da ga namažeš, ko je koža res prizadeta ampak na tenko in ko počiva…

če me želiš, me lahko pokličeš: 041/752-092 (Tjaša)
kar se alergij tiče imam kar nekaj izkušenj (tudi sama sem alergik)

lp, TT

Tjaša, hvala za tvoj odgovor.
Danes sem govorila z zdravnico, ki je na podlagi krvnega testa potrdila alergijo na mleko. Dejansko ni točno vedela, kaj naj mi reče glede na to, da izpuščaj še vedno raste kljub moji dieti, tako da grem jutri v bolnico pokazat, kakšno je stanje. Diete se strogo držim, nobenih izjem si ne privoščim, ker bi potem “samo še eno žlico, samo še to,…”.
Tudi jaz sem že shujšala, odkar ne jem mleka in mlečnih izdelkov, v 14 dneh več kot 1 kg.
Ali si si sama delala ananasov sok ali si kupovala že pripravljenega?
Ali je tvoja hčerka alergije kaj prerasla oz. ali se njena občutljivost z leti kaj zmanjšuje?
Kako je prenašala Pregomil?
Ali si kaj kuhala iz svojega mleka, ki si ga izbrizgala? Ali je to sploh izvedljivo?
Jutri bi te rada poklicala, potem ko pridem iz bolnice in bom vedela še kaj več.
Hvala in prav vesela sem, da si se oglasila.
Lahko noč tebi in tvoji družinici,
Liza.

Tjaša, vidim,da se dobro spoznaš na probleme v zvezi z alergijo, pa Te prosim za nasvet. Tudi jaz sem bila s svojim otročkom na Bicom terapiji,pa smo določeno preobčutljivost odpravili, ravno tako trdovratne glivice, vendar otročka srbenje predvsem ponoči ne mine. Ne vem več, kaj narobe delam, da ta srbež ne mine. Še vedno omejujemo glavne alergene, čeprav je klasična medicina odkrila le arašide. Nobeno mazilo ne pomaga tudi ne kortikosteroidi. Sem res obupana , smo neprespani in utrujeni od nemoči odpraviti srbenje.
Hvala za odgovor

He, he… na žalost se res kar spoznam… zakaj ste pa prenehali s terapijami, verjetno je vzrok za srbenje še nekje??
Si poiskusila ukiniti milo (mi uporabljamo Avene kozmetiko), zamenjati mehčalec? Lahko da je otročku ponoči vroče in ga moti lasten znoj (to je bil velik problem pri moji hčerki)…. zvečer ga namaži z mazilom (Unquentum Emolliens – za zelo suho kožo, dobi se ga v lekarni na recept) da ga suha koža ne moti….

upam, da bo kaj koristilo
lp, TT

TT
Mila ,mehčalec že tri leta ne uporabljam ,ponoči spi v pajacu , preverjeno ni prevroče,tako da se mi niti ne sanja kaj bi še lahko motilo.Alergene smo odpravili z Bicom. Ali ste Vi še vedno na Bicomu ? Kako dolgo že ? Je kdaj predviden konec ?
Hvala in lp

pozdravljena!

sem mamica 3,5 letnega sinka ki je imel popolnoma enake težave kt vidva od 7 meseca dalje. Tudi midva sva se dojila, jedla sva že tudi drugo hrano. tudi pri nama so nastajali rdeči flekci, ki so se luščili,… v večini primerov sva morala zdraviti nekje en teden od takrat ko sem jaz ali on pojedla kakšen alergen, pa do takrat ko je izginilo. Pomagal nama je edino Elokom.
pi nas smo ugotovili, da je alergičen na jabolka, na mleko, špinačo, pomaranče.

za mleko moraš paziti, ker se iz telesa izloči komaj v prb 1 mesecu, tako, da si prehitro obupala. mi smo pri moji in sinovi prehrani prešli popolnoma na sojino mleko in njene izdelke.

nekje do 2,5 leta se je alergija izvenela. imamo še občasne tešave (špinača), zadnjič sva zaradi pomarančnega soka pristala celo na urgenci in nujni injekciji proti alerg.

tako, da moraš imeti predvsem potrpljenje in voljo do preizkušanja, da ugotoviš, kaj je krivo.

imamo pa mi sedaj podobno tešavo z mlajšim, kjer še nismo ugotovili, kaj je krivo..

čimprejšnjo izboljšanje…

Roberta, čimmanj uporabljaj elocom, je hud kortikosteroid, ki trajno tanjša kožo !

Drage punce,
100x hvala za vašo pomoč. Danes sva bila pri pediatrinji v bolnici, ki je posumila, da so to morda glivice (dobila sva Lamisil). Čez en teden gremo na Bicom.
Bom poročala, kaj bo.
Sicer pa je krvni test pokazal razred 1 alergijo na mleko (0,41 Ige), tako da bom še kar naprej na dieti.
Dobro se zdravite in uživajte pomladne dni s svojimi sončki.
LP Liza

Trobentica,
problem pri alergiji na pasjo ali mačjo dlako ni samo direkten kontakt z samo dlako, pač pa alergeni, ki so v dlaki, na njih, v slini,… Če mene kak pes samo poliže po roki, brez da bi ga sploh božala, se spraskam do krvi!
Prej, ko sem živela še doma pri starših, smo imeli muco. NA testiranjih se mi je pokazala blaga alergija na mačjo dlako, a nisem bila tako pozorna. Potem sem se preselila in čez dobro leto sva z možem rihtala centralno, zato sva eno noč prespala pri mojih. Takrat sem spoznala, kako hudo alergična sem na mačka. Po cca. dveh urah sem se čisto spraskala, oči so se mi solzile, iz nosu mi je teklo, pričela sem se dušiti. Pri možu, ki je astmatik, je bilo podobno. Od takrat naprej ne smem biti tam več kot pol ure, ker me že začne srbeti, kiham, oči se solzijo.

Poročaj, kako sta opravila pri Romanoviću in kako je s flekcem.
LP,T

**************************************************************** The old dreams were good dreams; they didn't work out, but glad I had them. (Robert Kincaid v Najinih mostovih)

Pozdravljene,
moja Ema hodi na BICOM že od novembra 2003 in smo do sedaj odpravili že veliko alergenov (znoj, pršica, c-vitamin, sadje, cvetni prah dreves, meso, zelenjava, pasja slina, koruza, soja, krompir). Čaka pa nas še kravje mleko (na mleko je zeloooo alergična – ob kipenju mleka se duši, na kontakt dobi koprivnico) in jajce. Tako da se bližamo koncu…. kdaj pa bo, pa nimam pojma, verjetno bom še iz navade kar hodila tja :))

lp, TT

PS: zanima me katere vitaminske pripravke dajete otročkom – alergikom. Midve sva začeli s pripravkom od Californie Fitness, pa ji ni všeč okus…

Drage punce,

mogoče pa naš Blaž sploh ni tak hud alergik, pač pa ima le glivice. Namazala sem ga z Lamisilom, pa se je prvo noč po ličku spraskal, da je bilo vse krvavo. Vendar samo po enem. Zdravnica je predlagala še Nistatin. Zdaj ga mažem že od sobote dalje, ne praska se več (morda je bilo praskanje slučajno) in zdi se mi, da gre na bolje. Ali ima katera izkušnje z glivicami po obrazu. Meni se je to do danes zdelo nemogoče.
LP Liza

Tudi jaz imam podobne težave s svojim sinom,alergičen je na jajca,mleko in mogoče še na pšenico.Mažem ga z Elocom kremo in stanje se je še kar izboljšalo.Zanima me ta čudežna Bicom terapija,predvsem pa me zanima telefonska številka od tega doktarja. Veliko sreče vsem mamicam,ki imajo težave s svojimi lumpki. ALENKA

Naša terapevtka je v Kranju:
mag. Petra Benčina Rupel
031/714-755

in smo z njo in terapijo zelooooooooooo navdušeni
lp, TT

New Report

Close