Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Dojenček 3 mesece

Dojenček 3 mesece

Pozdravljeni!

Moj sin je bil rojen v 37. tednu s porodno težo 2120g, a ni bil nič v inkibatorju. Po sedmih dneh sva bila odpuščena iz porodnišnice s težo 2100g. Zaradi carskega reza se pri meni dojenje ni vzpostavilo vredu, pa tudi otroka sem k prsim dobila šele četrti dan po porodu( kljub mojim prošnjam naj mi ga pristavijo k prsim) zato je že od začetka na Aptamilu.

Pregled pri pediatru 1 mesec: teža 2920 g
Pregled pri pediatru 2 mesec: teža 4700 g
Danes je star 3 mesece, teža merjena doma: 5420g

Uživa Novalac 1+ pristavljam ga k prsim, a je zelo malo mleka(cca. 10 ml na vsaki dojki)+ črpanje 2x dnevno.

Moje vprašanje pa je: do sedaj je na dva dni pridobival od 80g do 120g, pojedel pa je v tem zadnjem mesecu od 90ml do 120 ml na obrok 5-6x dnevno. Pustila sva ga, da je v tem zadnjem mesecu sam pokazal ritem hranjenja, ki je bil na 3-4 ure čez dan, ponoči pa je prespal tudi do 6 ur skupaj( od 21.ure do 4.ure zutraj).
Pri včerajšnem tehtanju pa je izgubil 30 g tako, da ima sedaj 5420g( tehtanje pred štirimi dnevi 5450g). Ali naj ga zopet hranimo na tri ure in ga zbujava. Ali poje dovolj na en obrok- max. poje 140 ml pa še to ga je potrebno prisiliti? Ali je dovolj težek za tri mesece ali je na spodnji meji?

Hvala za vaš čas in odgovor zaskrbljeni mami!

Draga zaskrbljena mami,

vaš dojenček se prav idealno redi, čeprav se strinjam z vami, da bi bilo še bolje, če bi se dojil. Lepo in pravilno je, da vztrajate tudi s poskusi dojenja – vsak mililiter šteje 🙂 Pričakovano je, da dojenček v 5 mesecih podvoji porodno težo – vaš je to “normo” že presegel, torej je s težo rej na zgornji kot na spodnji meji (pediatri ob spremljanju teže uporabljamo tim. rastne krivulje, ki poleg starosti upoštevajo tudi “startno” težo, torej težo ob rojstvu).

Glede na njegovo starost (rojstvo 3 tedne prezgodaj lahko kar odmislite, kot tudi za gestacijsko starost prenizko težo, to je “zgodovina”) in dosedanje pridobivanje teže ne vidim prav nobene potrebe, da ga tehtate pogosteje, kot enkrat tena 2-3 tedne. Nihanje gramov med posameznimi dnevi je namreč nekaj povsem normalnega – ne le zaradi “fizioloških” procsov (kot so lulanje, kakanje…), ampak tudi zaradi napak ob meritvah. Poleg tega velja, da se hitro pridobivanje teže po 3 mesecih prične ustavljati – in se praktično “zamrzne” za nekaj mesecev, ko otrok shodi – in pokuri vso energijo…

Pustite mu torej ponoči spati in ga ne zbujajte. Tudi podnevi je ritem hranjenja na 3-4 ure povsem ustrezen – količino in vrsto hrane (kmalu bo “goden” za prve grižljaje goste hrane) pa boste prilagajali njegovim zahtevam.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljena gospa doktor!

Hvala za odgovor! Zelo ste me pomirili in bom sledila vašim nasvetom. Danes že bolje je čez dan, poje pa največ 120 ml Novalaca! Več noče, se začne upirati in brcati.

Hvala, ker ste me pomirili.

New Report

Close