Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Dohodnina-vzdrževani družinski člani

Dohodnina-vzdrževani družinski člani

Lp,zanima me kako naj izračunam kaj se mi bolj splača-2 otroka(8 i.in 10) in partnerja(nič dohodkov 2011,živimo skupaj vseskozi 10 let),ki je brezposelen,prijaviti med letom ali ob koncu leta.-Do sedaj jih nikoli nisem uveljavljala med letom in sem naredila izračun za 2011 in dobimo vrnjeno nazaj.Zanima me kako naj izračunam,če bi oba otroka uveljavlja med letom in koliko bi bila neto plača večja ali vse tri med letom ali kako do najboljšega izračuna?
Letos bom do 6.2.2012 vložila kot običajno za oba otroka in partnerja,za naprej pa nevem kaj je najbolje,ker so mi nekateri namignili,da z tem kreditiram državo!Letos bi naj partner dobil službo tako,da bi ga lahko uveljavljala samo do takrat,predvidoma marca,če ne pa celo leto ali kako pač bo….

Moji dohodki 2011: prispevki akontacija dohodnine
19.534,90 4.164,32 2.774,68

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Dohodnina se obračuna na koncu leta, med letom pa plačuješ akontacijo dohodnine. Če med letom ne uveljavljaš družinskih članov, se ti pri akontacijah ne upoštevajo in zato dobiš nižjo neto plačo. Ko jih ob koncu leta uveljaviš, se ti prizna olajšava in s tem nižja dohodnina (z akontacijami so jo preplačala) in dobiš vrnjeno.
Ja, s tem na nek način kreditiraš državo (znesek vrnjene dohodnine deli z 12 in dobiš znesek, ki ga vsak mesec kreditiraš).

Kolikor se jaz pogovarjam z ljudmi, ni toliko pomembno, kako/koliko kreditiraš državo, ampak kaj tebi pomeni vrnjena dohodnina. Enim več pomeni, da sredi leta dobijo večjo vsoto denarja (vrnjeno dohodnino) kot pa to, da celo leto prejemajo višjo neto plačo.

Za letos pa pazi, če boš uveljavljala partnerja, da ga potem pravočasno odjaviš.

Hvala za odgovor,zanima me še samo ali moji bruto prejemki in prispevki za socialno varnost ostanejo isti in samo moja neto plača se v mojem primeru poveča za 130€(drži ali ne),če sem plačala 2412€ akontacije.Potem pri izračunu uporabim vse isto,samo,da pri akontaciji dohodnine vnesem manjše zneske in bom dobila izračun,kaj se najbolj splača,ali pač ne?
Strinjam se tudi,da je lepo dobiti enkrat malo več,kot bo pri nas letos ampak,ker nevem kako bo letos bi rada prej vse preračunala,kaj je najbolje za nas,ker me malo skrbi.

Hvala še enkrat za odgovor!

Ja, razlika je samo v izplačilu neto plače.

Kolikor vem, je bilo treba zahtevo za uveljavljanje VDČ v letu 2012 oddati v računovodstvo delodajalca v dec. 2011. Je potrebno vnaprej sporočiti.

Najlepša hvala za odgovore,se bom pozanimala kako naprej v računovodstvu.

New Report

Close