dohodnina
Rada bi opozorila, da na letošnjem obrazcu za izračun dohodnine na tej spletni strani manjkajo postavke pod zaporeno številko 3 (3211, 3221 – za vse, ki so prejemniki kmetijskih subvencij (mislim, da je veliko velikih družin tudi ne kmetih) in je ta podatek obvezen za vnos.
Letos torej tu ne morem izračunat, kaj mi ostane za plačilo ali za vračilo.
Beba, v letošnjem obrazcu manjka še marsikaj, a avtor žal ni imel časa, da bi za vse vrste dohodkov preštudiral, kako so obdavčeni in da bi vse te novosti spravil tudi v obrazec. Že tako so spremembe zakonodaje zahtevale kar precej ur dela, da imamo vsaj približno uporaben obrazec, ki verjetno edini omogoča hiter in preprost izračun optimalnega načina za uveljavljanje olajšav za otroke. To delo je namreč opravljeno povsem prostovoljno v prostem času in brez plačila.
Namig. Če so subvencije v celoti obdavčene, jih lahko vpišete v kakšno drugo rubriko (npr. prištejete k plači) in izračun bo pravilen. Če niso obdavčene v celoti, vpišite le obdavčljivi del.
Tomaž,
mene pa zanima ali je še kdo opazil razliko med izračunom v vašem obrazcu in v sistemu e-dohodnine?
V mojem primeru pride osnova za zavezanca2 v vašem obrazcu drugačna za 15 tisočakov kot v e-dohodnini, vendar ne najdem nobene razlike med podatki, medtem ko je pri zavezancu1 vse ok. Očitno je nekje napačna formula, le da ne vem v katerem obrazcu – če bom imel čas čez vikend se bom malo poigral, če pa je to storil že kdo in ve v čem je razlog pa naj sporoči prosim.
Sicer pa vsem priporočam da dohodnino oddajate preko edavkov, kjer se lahko tudi pooblaščate, če eden izpolnjije za več oseb,…..
Hvala, da ta napaka je sedaj odpravljena in stanje je identično z e-dohodninskim izračunom. Če je še kje kaj pa iz svojega primera ne vem – sem pa slišal, da so neke težave tudi pri študentskem delu in pokojninami, ampak ne vem točno zakaj se gre.
Vsekakor pa hvala za obrazec, ki pomaga za pravilnejšo razdelitev otrok in še otroške dodatke izračuna. Morda boste v prihodnje to zadevo lahko uskladili z e.dohodnino, da ne bo potrebno vsako leto popravljat zadev – kaj kaj pravi g. Simič, ki se dosedaj najbolj trudi od vseh pristojnih, da nam olajša davčne zaplete?
Upam, da durs pod njegovim vodstvom res postane servis za državljane in ne obratno (še kar živimo v političnem socializmu in ne vemo kdo plačuje in kdo je)!