Spoštovani!
Fant je pred več leti sklenil prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje pri zavarovalnici Triglav. To zavarovanje je plačeval samo kakšno leto, položnice (4.816 sit) pa še kar prihajajo.
Sama se na to nič ne spoznam. Zanima me samo to, ali je to sploh aktualno. Ali se ta način zavarovanja splača in ali naj plačuje še naprej. Njemu je vseeno, mene pa zanima ali je to stran vržen denar ali kaj? Zdaj, ko živiva skupaj, položnice plačujem jaz in ne vem ali naj plačujem to ali ne.
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Moral bi videti,kakšne vrste je vaše zavarovanje .Potem bi lažje kakšno rekla.Lahko mi pišete na osebni mail,pa bova pogledala.
Lepo pozdravljeni, Bruno
Sem si drznila odgovoriti na vaše vprašanje, ker vidim, da vam gospod Bruno ni napisal zadovoljivega odgovora. Vaš mož je pri Triglavu sklenil individualno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje in sicer z minimalno mesečno premijo, ki pri ZT znaša 4.816 SIT (zakonska minimalna pa 4.692 SIT). Glede na to, da je to zavarovanje prostovoljno, vašemu možu NI potrebno plačevati premij in je tudi čisto prostovoljna izbira, KDAJ želi plačevati. Drugi steber dodatnega pok. zavarovanja ima torej to prednost, da lahko posameznik kadarkoli vplača premijo (četudi vmes kakšen mesec spusti), vsa sredstva pa se mu nabirajo na njegovem varčevalnem računu, skupaj z obrestmi seveda.
Glede smiselnosti varčevanja pa takole: vsi se zavedamo, da bomo morali sami kaj narediti v smeri varčevanja za pokojnine, saj nas država že danes straši z zniževanjem pok. osnove, kar posledično pomeni, da bo nekdo, ki je danes star 40 let in se bo upokojil cca. pri 60 (po novem zakonu pri 63 M in 61 Ž), bo imel le še cca. 50% današnje pokojnine. To niso gola predvidevanja, ampak so znani konkretni izračuni, čeprav si na ZPIZ-u spretno zatiskajo oči.
V vsakem primeru boste tako vi kot vaš mož morali razmišljati o neki obliki dpz, je pa to tudi edina davčno stimulirana oblika varčevanja, kjer vam država v primeru individualnega pokojninskega zavarovanja vrne celotno dohodnino na vplačano premijo izven 2% davčnih olajšav, ki pa jih tako in tako ukinjajo, še vedno pa lahko izkoristi olajašvo za premijo dpz v celoti.
Upam, da sem vam lahko pomagala s tem odgovorom…
Lp, tete
Vesel sem,da ste me z svojim odgovorom malce razbremenili.
Lepo pozdravljeni, Bruno