dodatki v kruhu
Pozdravljeni, a ima morda kdo kakšen nasvet, mnenje, podobno izkušnjo…
Imam 1 leto starega fantka, ki se v glavnem hrani z družinsko hrano – je takorekoč tisto kot mi (seveda se izogibamo nezdravi hrani, mastnemu mesu, papliciranim jedem…). Zadnje čase opažam, da ima občasno ponoči težave. Težko zaspi , se premetava in se potem po nekaj urah zbudi, zelo joka in ga ne morem potolažiti, se zvija in krči in …ko spusti nekaj močnih pukov , se umiri in zaspi. Po vseh možnih premišljevanjih in tuhtanju imam na sumu kruh. Res se bo čudno slišalao, a če je kuhano večerjo, ni težav. Če pa mu dam skuto, sir…na kruhu – je ponoči vse narobe. kaj je možno, da so v kruhu kakšni aditivi , na katere otrok tako odreagira?
Hvala Meetka
Tole me spominja na dogajanje lani na morju. Na Hrvaškem še pečejo kruh brez dodatkov (tako vsaj pravijo), zato ga moja alergična hčerka lahko je (doma ga pečemo sami). Toda… če je zjutraj jedla svež kruh (pravkar iz pekarne) jo je dopoldne hudo bolel trebuh. Še posebej, če je šla v vodo, je imela krče. Ko smo ji začeli dajati en dan star kruh, je bilo težav konec. Mogoče bi pomagalo…
LP, Maja
Draga Meetka,
v trgovinah prodajajo moko in kruh pečejo v pekarnah iz moke, ki je uležana in ponavadi z dodatki do 32 raznih umetnih sestavin, ki jo ohranjajo svežo, podaljšajo rok trajanja in preprečujejo napade “domačih živali”. Moka, ki jo kupujemo v trgovinah vsebuje snovi za daljšo obstojnost in preprečevanje kvarjenja, npr. bonipan – sredstvo, da se kruh bolje peče in ostane dalj časa svež, sanopan – sredstvo proti kvarjenju (za nitkavost) kruha in anipan – sredstvo proti plesnenju.
Kaj pa če ne prenaša mleka, ko omenjaš ravno sir in skuto? Ni nujno, da je alergičen v pravem pomenu besede, takšni simptomi so značilni za laktozno intoleranco, to je za moteno razgradnjo laktoze (mlečnega sladkorja). To se da dokaj enostavno preveriti (krvni test, dihalni test). Rešitev je izogibanje mlečnim izdelkom in nadomeščanje z npr. sojinim mlekom in izdelki (če jih prenaša, lahko so tudi alergeni ali težko prebavljivi) ali z riževim mlekom.