Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija dodatki v kruhu

dodatki v kruhu

Pozdravljeni, a ima morda kdo kakšen nasvet, mnenje, podobno izkušnjo…
Imam 1 leto starega fantka, ki se v glavnem hrani z družinsko hrano – je takorekoč tisto kot mi (seveda se izogibamo nezdravi hrani, mastnemu mesu, papliciranim jedem…). Zadnje čase opažam, da ima občasno ponoči težave. Težko zaspi , se premetava in se potem po nekaj urah zbudi, zelo joka in ga ne morem potolažiti, se zvija in krči in …ko spusti nekaj močnih pukov , se umiri in zaspi. Po vseh možnih premišljevanjih in tuhtanju imam na sumu kruh. Res se bo čudno slišalao, a če je kuhano večerjo, ni težav. Če pa mu dam skuto, sir…na kruhu – je ponoči vse narobe. kaj je možno, da so v kruhu kakšni aditivi , na katere otrok tako odreagira?
Hvala Meetka

Tole me spominja na dogajanje lani na morju. Na Hrvaškem še pečejo kruh brez dodatkov (tako vsaj pravijo), zato ga moja alergična hčerka lahko je (doma ga pečemo sami). Toda… če je zjutraj jedla svež kruh (pravkar iz pekarne) jo je dopoldne hudo bolel trebuh. Še posebej, če je šla v vodo, je imela krče. Ko smo ji začeli dajati en dan star kruh, je bilo težav konec. Mogoče bi pomagalo…

LP, Maja

Draga Meetka,
v trgovinah prodajajo moko in kruh pečejo v pekarnah iz moke, ki je uležana in ponavadi z dodatki do 32 raznih umetnih sestavin, ki jo ohranjajo svežo, podaljšajo rok trajanja in preprečujejo napade “domačih živali”. Moka, ki jo kupujemo v trgovinah vsebuje snovi za daljšo obstojnost in preprečevanje kvarjenja, npr. bonipan – sredstvo, da se kruh bolje peče in ostane dalj časa svež, sanopan – sredstvo proti kvarjenju (za nitkavost) kruha in anipan – sredstvo proti plesnenju.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Kaj pa če ne prenaša mleka, ko omenjaš ravno sir in skuto? Ni nujno, da je alergičen v pravem pomenu besede, takšni simptomi so značilni za laktozno intoleranco, to je za moteno razgradnjo laktoze (mlečnega sladkorja). To se da dokaj enostavno preveriti (krvni test, dihalni test). Rešitev je izogibanje mlečnim izdelkom in nadomeščanje z npr. sojinim mlekom in izdelki (če jih prenaša, lahko so tudi alergeni ali težko prebavljivi) ali z riževim mlekom.

Mogoče pa je alergičen na moko. Čist možno. Tudi jaz sem. In ko sem jedla kruh, testenine, ipd., me je vedno tiščalo v želodcu, me napenjalo, včasih sem dobila rdeče fleke, ipd.

New Report

Close