Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Dodatek za nego (nedonošenčki)

Dodatek za nego (nedonošenčki)

Dr. Cerarjeva, pozdravljeni!

Vem, da je ta forum namenjen bolj vprašanjem, ki vam jih zaskrbljeni starši postavljajo, jaz pa imam za vas prošnjo.
Gre namreč za dodatek za nego otrok. Ko sem se na pobudo prijazne sestre iz razvojne ambulante malo poglobila v zakone, sem ugotovila, da ta dodatek pripada tudi vsem mamicam nedonošenčkov, ki so rojeni do 28. tedna. Vlogi (obrazec N-1) je potrebno priložiti le dokazilo o prezgodnjem porodu. Dodatek iz naslova nedonošenosti pripada le do otrokovega 15. meseca. Vir: Uradni list – pravilnik, 6. člen ter seznam bolezni in stanj, ki je posodobljen 1x letno, nazadnje lani – Seznam – dopolnitev pravilnika. S to odločbo se lahko nato uveljavlja še nekaj drugih stvari.

Ker o tem na CSD-ju praktično nihče nič ne pove in tako nemalo staršev ostane brez dodatka, bi vas prosila, če bi morda lahko obvestilo na to temo obesili v “filter” pred intenzivno. Med umivanjem rok bo obvestilo zagotovo prebralo veliko staršev :-). Če pa lahko posredujete še komu na intenzivno v mariborsko porodnišnico, pa še toliko bolje.

Upam, da moje pismo ne zveni, kot da želimo “obrati ” državo, ampak če je možnost nekaj dobiti, zakaj pa ne.

Za konec pa lep pozdrav vam in vašim sodelavcem ter hvala, ker delate čudeže. Septembra imamo pregled in pridemo pokazati naš 25-tedenski čudež.

Jasmina

Draga Jasmina,

iskrena hvala za poslano. Sicer sem na dopustu, a sem sporočilo poslala naši Mojci, ki bo poskrbela, da bodo vsa vaša napotila obešena v filtru. Tudi jaz delim mnenje, da so vsa nadomestila in vsi dodatki, ki jih država nameni staršem nedonošenčkov, le drobec tistega, kar starši vložijo v svoje drobižke – in da bodo zato ti v odrasli dobi “velikodušni” državi vse povrnili s plačevanjem davkov in prispevkov 🙂

Srečno, se vidimo v septembru,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close